-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
We hebben er dit jaar wel heel erg lang op moeten wachten, maar ze is er dan eindelijk toch: de zomer. Vooral de komende week lijken de temperaturen in ons land weer op te lopen richting de 30 graden. Maar hoe zorg je er nu voor dat het een beetje koel blijft in de keet, op kantoor of gewoon thuis? Juist, door het aanschaffen en het gebruiken van een goede mobiele airco. Gelukkig heeft AIC Visser net op tijd een groot aantal airconditioners in de virtuele schappen gelegd. Daarom vind je in dit blogartikel alles wat je wilt weten voor je overgaat tot de aanschaf van een mobiele airco.
Altijd al willen weten hoe een mobiele airco werkt en wat alle termen betekenen? Lees dan snel verder voor alle tips voor de aanschaf van een verrijdbare airco!
Een airconditioner koelt de lucht in de ruimte waar hij staat. Een mobiele airco doet echter meer dan dat; hij werkt namelijk ook als luchtontvochtiger en ventilator. Het apparaat voert de warme lucht via een afvoerslang naar buiten, meestal door een raam of deur. Dankzij de wielen is een mobiele airconditioner gemakkelijk te verplaatsen.
Een mobiele airco doet meer dan alleen koelen. Het maakt de lucht ook minder vochtig en zorgt voor ventilatie. Het apparaat werkt met een koelmiddel en een warmtepomp. Hier is hoe het werkt:
Zo zorgt je mobiele airco voor een aangenaam koel, droog en fris klimaat in je ruimte.
Een mobiele airco voert de warme lucht via een afvoerslang af naar buiten
De capaciteit van een mobiele airconditioner wordt meestal uitgedrukt in BTU. Deze term is een afkorting voor British Thermal Unit. Deze ouderwetse eenheid wordt vrijwel uitsluitend nog gebruikt voor het bepalen van het koelvermogen van een airco. Het getal dat bij BTU staat, bepaalt dan ook hoe krachtig de mobiele airco is. Het klinkt daarom ook vrij logisch dat hoe hoger het getal voor BTU is, des te meer capaciteit de airconditioner in kwestie heeft. Zo is een mobiele airco van 12.000 BTU geschikt voor een grotere ruimte dan een airco van 6000 BTU.
Een modernere eenheid voor de capaciteit van een mobiele airco is kilowatt, afgekort met het symbool kW. Deze rekeneenheid is veel gemakkelijker te gebruiken, dus komen we deze steeds meer tegen. Maar hoe reken je nu BTU om naar kW? Simpel, want 1 kilowatt is gelijk aan 3412,1 BTU.
De koelcapaciteit van een mobiele airco wordt uitgedrukt in wattage. Gebruik deze formule om de benodigde capaciteit te berekenen: ruimte in m3 x factor = wattage.
Stel, je hebt een schaftkeet met een lengte van 4 meter. Deze meet inwendig 4 bij 2 bij 2,12 meter. Houden we hier een factor 40 aan, dan komen we uit op het getal 678,4. Je hebt dus een airco van minimaal 0,7 kW nodig. Gelukkig is dan onze kleinste en goedkoopste mobiele airco krachtig genoeg om deze beperkte ruimte te koelen.
Heb je echter te maken met een slecht geïsoleerde loods met een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een plafondhoogte van 350 cm, dan is de totale inhoud van dit pand 63 kubieke meter (m3). Omdat de loods slecht is geïsoleerd, moet je dit getal vermenigvuldigen met factor 50. Zo komen we op een minimaal vereist koelvermogen van 3.150 kW. Dan kom je al snel uit op de 3400 watt sterke PAC 120 van EUROM of de Cool-Eco 120 van hetzelfde merk. Laatstgenoemde kan zelfs met behulp van een app op je smartphone of tablet worden bediend.
Twijfel je over de isolatie van de ruimte, kies dan altijd voor factor 50. Zo weet je zeker dat de mobiele airco voldoende capaciteit heeft.
Iedere mobiele airco is verplicht voorzien van een energielabel. Zo kun je precies zien hoe energiezuinig de verrijdbare airconditioning is. Kijken we bijvoorbeeld naar de AC901 en AC901B van Inventum, dan zien we dat deze beide mobiele airco's energielabel A hebben meegekregen. Dit houdt in dat de tweeling relatief gezien energiezuinig is. De beide verrijdbare airconditioners verbruiken slechts 1 kWh per uur. Zou je deze mobiele airco de hele dag zijn werk laten doen, dan verbruikt deze dus slechts 8 kWh. Rekenen we dat om naar de gemiddelde stroomprijs van een kwartje per 1 kWh, dan kost een dagje in de koelte werken je maar 2 euro.
Het energielabel van de Inventum AC901
Heb je echter zonnepanelen op je huis, bedrijfsgebouw of op de schaftkeet, zoals onze ECO-keet? Dan kost een heerlijk koele werkdag je helemaal niets!
Wil je je airco optimaal laten werken? Volg dan deze tips:
Zo, als het goed is, weet je nu alles over de aanschaf en het inzetten van een mobiele airco. Je weet nu wat de benodigde capaciteit is en welke airconditioner moet gaan aanschaffen. Heb je echter nog vragen over het gebruiken van een mobiele airco of andere vragen omtrent klimaatbeheersing op de bouwplaats? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600