-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Als je van plan bent een bouwlaser aan te schaffen in het assortiment roterende lasers van Visser Assen, is de kans zeer groot dat je je uiteindelijke keuze laat afhangen van de specificaties van de bouwlaser. De lijst met onderscheidende eigenschappen is echter nogal groot, laat staan dat je precies weet waar al die termen van de specificaties op slaan. Daaom vind je hier een uitgebreide lijst met alle verschillende eigenschappen van onze roterende lasers.
De kleur van de straal die door de laser wordt gegenereerd zegt vaak iets over de toepassing van de roterende laser. Standaard zendt een bouwlaser een rode laserstraal uit. Voor roterende lasers en lijnlasers waarbij optimale zichtbaarheid is gewenst, wordt steeds vaker een groene laserstraal gebruikt. Een laserstraal met een groene kleur is namelijk tot wel vijf keer zo goed zichtbaar als een rode laserstraal.
Iedere bouwlaser die je bij Visser Assen aan kunt schaffen, is zelfnivellerend. Een bouwlaser die zelfnivellerend is, weet zelf de laserstraal waterpas te stellen. De laserstraal die wordt gegenereerd, is dus te allen tijde waterpas. Niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Dit zelfnivelleren kan op verschillende manieren tot stand worden gebracht. Dit kan zowel handmatig als automatisch.
Het zelfnivellerend bereik van een bouwlaser geeft aan hoeveel de maximale ruimte bedraagt die het binnenmechanisme van de laser heeft in de behuizing. In het geval van de roterende lasers van Spectra wordt dit weergegeven in het aantal procenten. Het percentage schommelt hier meestal rond de 8 procent. Dit komt neer op om en nabij de 4,8 graden. Het zelfnivellerend bereik houdt in dat het mechanisme van de bouwlaser binnen het opgegeven aantal graden de scheefstand kan compenseren. Staat de laser schever, dan is het binnenwerk niet meer in staat om de straal waterpas te krijgen en zal een waarschuwing worden afgegeven. De roterende laser stopt hierop met draaien.
Verreweg de meeste bouwlasers in ons assortiment zijn uitsluitend geschikt voor horizontaal gebruik. Een uitzondering hierop wordt gevormd door de zogenoemde afbouwlasers. Deze roterende lasers, die je kunt herkennen aan de type-aanduiding met de letters 'HV', zijn voorzien van twee statiefaansluitingen. Deze interieurlasers kunnen dan ook worden ingezet bij verticaal gebruik.
De beschermingsgraad van een elektrisch apparaat als een bouwlaser is een begrip dat iets zegt over de stof- en waterdichtheid van een apparaat. De beschermingsgraad bestaat uit twee cijfers die vooraf worden gedaan door de lettercombinatie 'IP'. Hoe hoger de getallen, des te beter is de roterende laser bestand tegen water en stof. Zo is een bouwlaser met een beschermingsgraad van IP67 een stuk beter beschermd dan een roterende laser met IP-codering IP54.
Een statiefaansluiting is het punt op de bouwlaser waar je de laser met een statief verbindt. Meestal bevindt deze aansluiting zich onderaan de laser. Omdat een afbouwlaser bovendien nog verticaal kan worden gebruikt, heeft deze roterende laser ook nog een statiefaansluiting aan de voorzijde van de laser.
In ons enorme aanbod van bouwlasers van Spectra, kun je een onderscheid tussen roterende lasers met een zichtbare of met een niet-zichtbare straal. Verreweg de meeste bouwlasers beschikken over een laserstraal die niet of nauwelijks is te zien met het blote oog. Deze roterende lasers zijn dan ook uitermate geschikt voor het gebruik buiten, in het open veld. Bovendien hebben wij nog lasers die juist wel een zichtbare laserstraal uitzenden. Deze zijn duidelijk te zien met het blote oog en daarom uitermate geschikt voor binnengebruik.
De bouwlasers die geschikt zijn voor binnengebruik, de zogenoemde afbouwlasers, kunnen een rode of een groene laserstraal genereren. Waar de rode laserstraal al duidelijk is waar te nemen, is de groene laserstraal wel vier- of zesmaal beter te zien dan een rode laserstraal. Keerzijde van de medaille is dat een roterende laser met een groene straal iets duurder is dan een laser met een rode laserstraal. Bovendien dien je een laser met een groene laserstraal vaker op te laden dan een met een rode straal.
Het vermogen van een laserstraal wordt uitgedrukt in een aantal verschillende laserklassen. In het geval een bouwlaser voor professioneel hebben in feite te maken met slechts twee verschillende klassen. Zo beschikken de niet-zichtbare roterende lasers over een diode met laserklasse 2. De zichtbare bouwlasers voldoen aan de kenmerken van laserklasse 3R.
De rotatiesnelheid van een roterende laser geven we meestal aan in het aantal omwentelingen per minuut. Bij de meeste rotatielasers is deze snelheid een vast gegeven, maar bij sommige bouwlasers kun je zelf kiezen uit een aantal rotatiesnelheden. Vaak is dit het geval bij een afbouwlaser. Een hoog toerental is ideaal wanneer je de laser gebruikt in combinatie met een machineontvanger. Hoe hoger de rotatiesnelheid is, hoe sneller een giekontvanger de laserstraal kan ontvangen. Een laser toerental komt juist weer uitstekend van pas tijdens interieurwerkzaamheden. Want hoe lager de rotatiesnelheid, des te langer blijft de straal op een en dezelfde plek. Hierdoor is de laserstraal beter waar te nemen.
Het diameterbereik van een roterende laser is de afstand van de laserontvanger tot de bouwlaser maal twee. Hierbij moet er van worden uitgegaan dat de laser in het midden staat opgesteld. Hierbij maken wij onderscheid tussen het zichtbare diameterbereik van de roterende laser en het bereik met gebruik van een laserontvanger. Het diameterbereik met een ontvanger is altijd groter dan het zichtbare bereik. Dit komt omdat een ontvanger altijd nog het zwakste signaal kan ontvangen, terwijl het menselijk oog de laserstraal al niet meer kan waarnemen.
Waarschijnlijk het belangrijkste begrip in de wereld van de professionele bouwlaser is de nauwkeurigheid van het toestel. De nauwkeurigheid geeft namelijk aan wat de maximale afwijking van de rotatielaser mag zijn. Dit wordt altijd uitgedrukt in het aantal millimeters over een bepaalde afstand. Spectra hanteert het aantal millimeters over een afstand van 30 meter, maar dit komt in de praktijk neer op een afwijking over 100 meter. De nauwkeurigheid van een bouwlaser is meestal afhankelijk van de kwaliteit van het instrument. Hoe hoger de kwaliteit van de roterende laser, des te kleiner is vaak de mogelijke afwijking en dus een nauwkeuriger toestel.
Sommige roterende lasers van Spectra bieden de mogelijkheid om de laserstraal in afschot te zetten. Dit houdt in dat het mechanisme en dus de straal kan worden gekanteld. Per laser van Spectra verschilt het of dit mogelijk is en of je het afschot op één as of beide assen kunt instellen. Wanneer een laser op afschot is gezet, betekent dit dat de laserstraal niet meer waterpas is. Deze functie wordt een afschot of een helling genoemd. De afschot-functie van een bouwlaser is uitermate geschikt bij het aanleggen van bijvoorbeeld bestrating op een helling, bijvoorbeeld naar een put of de straat. Ideaal voor bijvoorbeeld de afwatering van een oprit, achtertuin of natuurlijk een parkeerplaats.
Het afschotbereik van een volautomatische afschotlaser wordt uitgedrukt in een bepaald percentage over de gehele as. Dit percentage kan zowel een positieve (+) als een negatieve (-) waarde zijn. Het afschotbereik is het maximale percentage dat je de as(en) in afschot kunt zetten.
Er bestaan in feite maar twee verschillende manieren om een roterende laser in afschot te kunnen zetten. Verreweg de meeste bouwlasers in het assortiment van Spectra die je de mogelijk tot afschot kunnen bieden, hebben de mogelijkheid om het afschot handmatig in te stellen. Dit houdt in dat je het afschot met behulp van de toetsen op de afstandsbediening handmatig kunt bepalen door de laserstraal naar boven of beneden te laten bewegen.
De duurdere modellen mogen zich pas echt een afschotlaser noemen. Dit zijn de bouwlasers in de GL-serie van Spectra en deze roterende lasers bieden de mogelijkheid om het exacte afschotpercentage in te voeren. Dit percentage is af te lezen op het display dat zich zowel op de laser zelfs als de afstandsbediening bevindt. Zo kun je een veel nauwkeuriger afschot instellen. Bovendien ben je na het uitschakelen van de lasers met een handmatig afschot het afschot kwijt.
De scanfunctie van een bouwlaser is een handige extra functie op de afbouwlasers van Spectra. Bij het kiezen van deze functies draait de laserstraal niet 360 graden rond, maar wordt telkens een kleine hoek bestreken. Dankzij deze korte 'stootjes' laserlicht is de interieurlaser bijvoorbeeld in te zetten als een soort van puntlaser. Hiermee is een afbouwlaser de ultieme roterende laser voor interieurwerkzaamheden.
Sommige bouwlasers die je in ons assortiment kunt vinden, zijn uitgerust met een zogenoemde maskermodus. Met behulp van deze functie is het mogelijk de laserstraal tot drie zijden van de roterende laser uit te zetten. Dit komt bijzonder goed van pas bij bijvoorbeeld werkzaamheden in een ruimte met veel glazen wanden of ruiten. Met behulp van de maskermodus schijnt de laserstraal niet langer in het glas en worden dus hinderlijke reflecties en foutieve metingen voorkomen.
Nog zo'n handige functie op de wat duurdere modellen bouwlaser van Spectra is de zogenoemde PlaneLok-functie. Met behulp van PlaneLok wordt het laservlak van de Spectra GL422N automatisch vergrendeld op een bestaande horizontale hoogte. Dat is handig, want zo blijft de ingestelde hoogte te allen gelijk. Meetfouten als gevolg van bijvoorbeeld het wegzakken in de bodem van het statief met laser worden hiermee voorkomen.
De modus Hellingmeting of Grade Match kan worden geactiveerd in horizontale automatische modus. In de modus Hellingmeting kan de laser worden gebruikt om twee bekende hoogtepunten (tot 100 m) te verbinden die op de Y-as van de laser liggen.
De rotatielasers van Spectra kunne worden gevoed door middel van een stel batterijen of een compleet accupakket. Alle bouwlasers vanaf de medium range en hoger worden van stroom voorzien met behulp van een intern accupakket. Het grote voordeel van een accupakket is natuurlijk dat je nooit meer te maken kunt krijgen met lege accu's. Bovendien heeft Spectra hun roterende lasers uitgevoerd met een laadplug aan de zijkant van de laser. Hierdoor kun je de lege accu van de laser zelfs opladen wanneer je ermee aan het werk bent. Nog een pluspunt is dat je een leeg accupakket tijdelijk kunt vervangen door niet-oplaadbare alkalinebatterijen. De interne beveiliging voorkomt dat je deze batterijen toch probeert op te laden.
De werkduur van een draadloos elektrisch apparaat, en natuurlijk een bouwlaser in het bijzonder, is de tijd dat het toestel kan werken op een volle accu of een volle set batterijen. Hierbij is uiteraard wel gekeken naar de meest ideale omstandigheden. Weersinvloeden zoals de temperatuur kunnen de bedrijfsduur of stand-alone tijd van de roterende laser (negatief) beïnvloeden.
Ben je toevallig in het bezit van een rotatielaser die wordt gevoed door een interne accu? Dan zul je deze van tijd tot tijd toch moeten opladen. En liefst hoop je dat je bouwlaser zo snel mogelijk weer is opgeladen. De laadduur van een roterende laser geeft aan in hoeveel tijd je laser weer volledig is opgeladen.
Zo, nu weet je alle veelvoorkomende termen op het gebied van bouwlasers. Is je toch nog iets niet helemaal duidelijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600