WIJ GAAN VERHUIZEN Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het voorkomen dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt. We danken je voor je begrip.

Led-bouwlamp kopen: waar moet je op letten?

Geschreven door Ronald 10-09-2018 0 Reacties Alles over bouwlampen,Bouwplaatsinrichting,

Op de bouwplaats kun je niet zonder goede bouwlampen. Voor het verlichten van de bouwplaats maakt men al vele tientallen jaren gebruik van halogeenlampen. Niets mis mee natuurlijk, maar helaas verbruikt een halogeenlamp heel erg veel energie. Gelukkig zijn er inmiddels oplossingen op de markt die veel milieuvriendelijker zijn. Ben je van plan je halogeenlampen in te wisselen voor LED-bouwlampen, lees dan deze blog met alle informatie over deze energiezuinige lampen.

 

led bouwlamp kopen, waar moet je op letten

 

Hoe bepaal ik hoeveel licht een bouwlamp geeft?

Vroeger was het leven een stuk simpeler. Om na te gaan wat de lichtopbrengst van een bouwlamp was, kon je simpelweg gewoon naar het aantal Watt kijken. Vuistregel was uiteraard dat hoe meer Watt op een lamp stond vermeld, hoe sterker de lamp was. Maar dat was vroeger.

 

Het aantal Watt was namelijk alleen relevant in het geval van ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen. Omdat zowel een gloeilamp als een halogeenlamp niet meer mag worden verkocht, wordt de lichtopbrengst vandaag de dag aangeduid in het aantal lumen. Het aantal Watt wordt alleen nog maar gecommuniceerd om het stroomverbruik mee aan te geven.

 

De lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hetgeen zoveel wil zeggen als de lichtopbrengst van een lamp. Het zou dus zo maar eens kunnen dat een bouwlamp halogeen van 1000 Watt even veel licht oplevert als een led-bouwlamp van 100 Watt. Een LED-lamp heeft dus een veel hoger rendement dan een halogeenlamp.

 

Bouwlamp halogeen vervangen door een LED-bouwlamp

Vele tientallen jaren werd de verlichting op bouwplaatsen gedomineerd door de halogeenlamp. Want ja, halogeen levert een mooi, egaal lichtbeeld op en een zeer helder zicht. Maar halogeen heeft wel een groot nadeel: halogeen is namelijk niet echt efficiënt. Net als bij gloeilampen, wordt verreweg de meeste energie omgezet in nutteloze warmte. Het is dan ook daarom dat halogeenlampen sinds september 2018 in heel Europa zijn verboden.

 

Natuurlijk zal het gebruik van een halogeenlamp je niet direct een boete opleveren. Er wordt namelijk niet op gecontroleerd. Desondanks is het wel verstandig om je bouwlampen halogeen te vervangen. Je bent namelijk een dief van je eigen portemonnee als je nog langer gebruik wilt blijven maken van halogeenlampen..

 

Het energieverbruik van een bouwlamp LED bedraagt maar een fractie van het stroomverbruik van een halogeenbouwlamp. Een led-bouwlamp is dus vele malen zuiniger in het gebruik. En dat merk je niet alleen in de portemonnee. Je helpt namelijk eveneens mee aan het milieuvriendelijker maken van onze planeet.

 

Halogeen

HQI

LED

Besparing t.o.v.
halogeen
Besparing
t.o.v. HQI
150 Watt   12 Watt 92% 65.7%
300 Watt 70 Watt 24 Watt 92% 65.7%
500 Watt   48 Watt 90.4%  
1000 Watt 150 Watt 72 Watt 92.8% 52%
2000 Watt 400 Watt 150 Watt 92.5% 62.5%

 

Klaar voor de toekomst met een bouwlamp LED

Omdat bouwlampen vaak vele uren achter elkaar moeten branden, kost het verlichten van de bouwplaats meestal veel energie en dus geld. Toen de led-bouwlamp enkele jaren geleden zijn intrede deed, werd deze als gevolg van het lage energieverbruik al snel behoorlijk populair. Omdat een bouwlamp met een LED-chip slechts een vijfde of zelfs een tiende van de energie verbruikt die een halogeenlamp nodig heeft, kun je bij intensief gebruik jaarlijks al vele honderden euro’s besparen.

 

Hoewel een bouwlamp LED in aanschaf een beetje duurder is dan een halogeenbouwlamp, heb je deze hogere kosten echter al snel terugverdiend. De hogere aanschafprijs wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de zeer forse besparing op de stroomrekening. Bovendien gaat een LED-bouwlamp vele malen langer mee dan een gewone bouwlamp. Zo hebben onze bouwlampen LED Prof een levensduur van ten minste 50.000 branduren.

 

Wat is de levensduur van een LED-bouwlamp?

Er zijn vele redenen te bedenken om ervoor te kiezen je halogeenlampen te vervangen door ledbouwlampen. Niet alleen is een bouwlamp LED vele malen energiezuiniger dan andere vormen van bouwlampen, hij is bovendien een stuk duurzamer. Een LED-bouwlamp gaat namelijk veel en veel langer mee. Zo gaat een ledbouwlamp meer dan zes keer zolang mee als een gasontladingslamp en zelfs wel 25 keer zolang mee als een halogeenlamp. Kijk hieronder maar eens naar de vergelijkingstabel:

 

Halogeen

HQI

LED

2.000 branduren 8.000 branduren 50.000 branduren

 

Wat voor een lichtkleur moet ik wanneer gebruiken?

Als we het hebben over de kleur van de verlichting, dan wordt dit aangegeven in het aantal kelvin. In ons assortiment loopt de kleur van het licht op van 3000 kelvin naar wel 6500 kelvin. Hoe lager het getal is, des te warmer is het licht.

 

Warm licht heeft dezelfde lichtkleur als standaard halogeenlampen en wordt dan ook vaak gebruikt als sfeerverlichting. Een lamp met een lichtkleur van 3000 Kelvin is dan ook uitermate geschikt voor het aanlichten van bepaalde objecten. De enige vorm van verlichting in ons assortiment met een lage kleurtemperatuur is onze lichtslang, die een kleurtemperatuur van 3000 kelvin heeft.

 

Verreweg het grootste deel van onze bouwlampen straalt koud licht uit, met een kleurtemperatuur van 4000 kelvin tot 6000 kelvin. Koud licht is dan ook de meest gebruikte lichtkleur en is het prettigst om onder te werken. We zien bouwlampen met koud licht dan ook overal, en in het bijzonder vaak op de bouwplaats, in het magazijn, als beveiligingsverlichting op parkeerplaatsen en in kantoorpanden. Zo hebben onze bouwlampen LED klasse 2 Prof een lichttemperatuur van 4000 kelvin. De LED-bouwlampen Basic hebben zelfs een kleurtemperatuur van 5000 kelvin.

 

Ten slotte hebben wij nog bouwlampen die zogenoemd daglicht uitstralen. De temperatuur van het licht van deze lampen bedraagt 6000 kelvin of meer. Daglicht bevat relatief veel blauw licht in het kleurspectrum en wordt meestal gebruikt bij het verlichten van stallen, gevels en reclameborden of spandoeken. De bouwlampen LED klasse 3 met een oplaadbare accu aan boord hebben een lichtkleur van 6500 kelvin.

 

tabel met kleurtemperatuur in kelvin

 

Wat zijn SMD led-bouwlampen?

Het gros van de bouwlampen met LED kun je onderverdelen in twee verschillende soorten. Zo maken wij met name onderscheid tussen bouwlampen met een LED-chip model COB of SMD. Maar wat is een SMD-chip eigenlijk?

 

Bij een ledchip van het type SMD zijn de ledjes allemaal op één printplaat gesoldeerd. Dit verklaart dan ook direct de afkorting ‘SMD’. Deze drie letters staan namelijk voor ‘Surface Mount Device’, oftewel een oppervlak-gemonteerd apparaat. Deze technologie wordt natuurlijk in wel meer industriële toepassingen gebruikt – waaronder computers –, maar met name bij LED-verlichting is dit de laatste jaren de standaard geworden.

 

In het geval van een bouwlamp LED is het van groot belang dat je wel een goede SMD bouwlamp bestelt. In het geval van de bouwlampen in ons assortiment, kunnen wij je geruststellen. Al onze LED-bouwlampen met een SMD-chip aan boord hebben een interne driver met een hoogwaardige powerfactor. Ze hebben dan ook een zeer lange levensduur. Deze bedraagt dan ook minimaal 50.000 branduren. En dat is tot wel 25 keer zolang als een halogeenlamp, die een gemiddelde levensduur van slechts 2.000 uur heeft.

 

Bij een SMD-chip zitten alle ledjes verspreid over de lamp. Het voordeel hiervan is dat de lamp lang niet zo heet wordt als bij andere LED-soorten. Een ledbouwlamp met een SMD-chip gaat dan ook vele malen langer mee dan de andere soorten. Bovendien is het zo dat als één ledje op een SMD-chip het begeeft, de rest van de lamp gewoon door blijft branden. In het geval van een andere ledsoort kun je in dat geval de gehele lamp weggooien.

 

Een bouwlamp LED met een SMD-chip is dan ook uitermate geschikt voor gebruik op de bouwplaats. Ook de energiezuinige eigenschappen van SMD ledbouwlampen zijn een groot voordeel. Zo verbruikt een bouwlamp LED met SMD tot wel 90 procent minder energie dan een vergelijkbare halogeenlamp.

 

Waar staan de letters ‘COB’ bij een ledchip voor?

Naast een LED-chip model SMD, verkopen wij ook ledlampen met een COB-chip onder de kap. Deze drie letters staan voor ‘Chips On Board’, wat letterlijk ‘ledjes aan boord’ betekent. Een COB-chip is in feite niets meer of minder dan een heleboel kleine ledjes op één hoop. Hierdoor is een COB-chip vele malen krachtiger. Het is dan ook een soort klein ledpaneeltje.

 

Bij een COB-ledbouwlamp staan de ledjes zo dicht op elkaar, dat je met het blote oog nauwelijks nog de afzonderlijke chips van elkaar kunt onderscheiden. Zo weten COB-bouwlampen de lage verbruikskosten van eerdere generatie LED-bouwlampen te combineren met de lichtsterkte van traditionele bouwlampen, zoals bijvoorbeeld de halogeenlamp en de gasontladingslamp.

 

Een bouwlamp LED met een COB-chip heeft echter wel een zeer groot nadeel. Omdat een COB in feite één grote LED is, wordt een COB-chip veel sneller heet dan een SMD-chip. Bovendien is het zo dat als er slechts één ledje van een COB stuk is gegaan, de andere ledjes er ook mee ophouden. Er zit in dat geval helaas ook niets anders op dan de gehele bouwlamp weg te gooien en vervangen door een nieuwe.

 

Wat zijn onder andere allemaal de voordelen van een LED-bouwlamp?

Het gebruik van een bouwlamp LED in plaats van verouderde alternatieven als een halogeenlamp of een bouwlamp HQI brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Deze zijn als volgt:

 

  1. Een LED-bouwlamp heeft een zeer lange levensduur. Deze bedraagt in de meeste gevallen wel meer dan 50.000 branduren. Bij een brandtijd van acht uur per dag is dit maar liefst 30 jaar!
  2. Dankzij deze extreem lange levensduur bespaar je aanzienlijk op je onderhoud. Je hoeft namelijk niet telkens de lampen te vervangen
  3. Een bouwlamp LED heeft geen opstarttijd nodig. Je zet de bouwlamp aan, en hij brandt direct op volle lichtsterkte
  4. Je kunt een ledlamp onbeperkt aan- en uitschakelen. Dit principe maakt een bouwlamp LED uitermate geschikt voor het gebruik in combinatie met een sensor
  5. Een LED-bouwlamp van goede kwaliteit heeft een zeer hoge powerfactor. Dit houdt in dat er geen vermogen wordt verspild
  6. Een ledbouwlamp springt zeer zuinig om met energie. Met een bouwlamp LED bespaar je tot maar liefst 90 procent op je stroomrekening. Dit in vergelijking met een halogeenlamp
  7. Een bouwlamp met LED wordt bovendien een stuk minder heet. Sterker nog: hij wordt zelfs niet eens warm. De gebruikte energie wordt namelijk geheel omgezet in licht in plaats van warmte. Het armatuur wordt eveneens niet heet. Je kunt een LED-bouwlamp dus na gebruik direct opbergen in plaats van dat je hem eerst af moet laten koelen
  8. Een ledbouwlamp heeft zowel UV- als infraroodlicht in het kleurspectrum

 

Kleven er ook nadelen aan een bouwlamp met LED?

Hoewel een LED-bouwlamp vrijwel alleen maar voordelen kent, kleeft er echter ook een klein aantal nadelen aan. Het bescheiden lijstje aan kleine nadelen is als volgt:

 

  1. Een ledlamp kan niet zo goed tegen warmte. Als een bouwlamp LED niet goed wordt gekoeld door de behuizing, zal de lichtopbrengst snel gaan terugvallen. Gelukkig zijn de LED-bouwlampen in het assortiment van Visser Assen uitsluitend voorzien van kwalitatief zeer hoogwaardige componenten. Dit zorgt er dan ook voor dat de ledjes die in onze bouwlampen worden toegepast, uitstekend worden gekoeld
  2. Een bouwlamp met LED-technologie is in aanschaf uiteraard wat duurder. Je investering verdien je echter al snel weer terug, omdat je energierekening een stuk lager uit zal vallen. Maar ja, dan moet je natuurlijk wel eerst deze eenmalige investering doen
  3. Het is helaas niet gemakkelijk om ledverlichting te kunnen dimmen. Maar dat was je met een bouwlamp waarschijnlijk toch al niet van plan

 

Hoe krachtig moet de bouwlamp zijn voor mijn werkzaamheden?

Als je wilt weten hoe hoog de lichtopbrengst moet zijn van de bouwlamp die je nodig hebt voor je werkzaamheden, is het van belang dat je goed kijkt naar de aard van de werkzaamheden en de ruimte waar je in aan de slag gaat. In de meeste gevallen heb je al genoeg aan een bouwlamp die minimaal 1000 lumen uitstraalt. Onze bouwlamp LED van slechts 12 Watt is dan al sterk genoeg.

 

Er zijn echter ook gevallen waarin je wel echt een hogere hoeveelheid licht nodig hebt. Soms heb je wel een ledbouwlamp van 72 of zelfs 150 Watt nodig. Daarom volgt hieronder een aantal situaties en voorbeelden waarbij een hogere lichtopbrengst zeer wenselijk is:

  • In het geval van donkere muren. Muren met een zwarte kleur of een andere donkere kleur absorberen veel licht. In dit geval kan een sterkere bouwlamp zeker van pas komen
  • Schilders moeten oneffenheden op de muren goed op kunnen sporen. Een felle bouwlamp is hiervoor dan ook strikt noodzakelijk
  • In grote ruimten of in de open lucht. De sterkte van het licht dat je hiervoor nodig hebt hangt af van het gebied dat je wilt gaan verlichten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je in een grotere ruimte of juist in de open lucht vaak een hogere lichtopbrengst wilt hebben

 

De wereld van LED-bouwverlichting is constant in beweging

Net als in de rest van de technologische wereld, is het ook op het gebied van ledverlichting niet rustig achteroverleunen omdat de techniek nu eenmaal klaar. Integendeel, want ook bouwlampen met LED worden telkens verbeterd.

 

Zo kwamen aan het begin van deze jonge eeuw de eerste ledbouwlampen op de markt. Deze waren natuurlijk al flink zuiniger dan halogeenlampen, maar toch kon de techniek nog op veel vlakken worden verbeterd. Er zit dan ook een behoorlijk verschil tussen oude bouwlampen LED en de nieuwe LED-bouwlampen.

 

Daarom spreken wij bij ledbouwlampen die zijn geproduceerd tot het jaar 2012 van ouderwetse modellen. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen op van toepassing, maar in de regel kun je rustig stellen dat hoe ouder de ledlamp is, hoe lager de lichtopbrengst is. Ouderwetse bouwlampen LED leveren dan ook ‘slechts’  20 tot 70 lumen per Watt, terwijl onze nieuwste modellen tot wel 160 lumen per Watt weten te leveren.

 

Bespaar ook op je elektriciteitsrekening

Wie dit blogartikel heeft gelezen, kan nog maar één conclusie trekken: ledbouwlampen zijn in rap tempo bezig de bouwwereld te veroveren. Alleen al in ons land zijn inmiddels vele honderden gebruikers van bouwlampen overgestapt op energiezuinige LED-bouwlampen. Stap nu ook snel in en bespaar honderden euro's op je elektriciteitsrekening!

 

Alle LED-bouwlampen bekijken ►

 

Handige artikelen over bouwlampen
Hoe kies ik een goede LED-bouwlamp?

Hoe kies ik een goede LED-bouwlamp?

Ronald 31-10-2016 0
Lees meer
Nieuwe Mobiele Lichtmasten; Zelfvoorzienend en Energiezuinig

Nieuwe Mobiele Lichtmasten; Zelfvoorzienend en Energiezuinig

Ronald 09-10-2017 0
Lees meer
Led-bouwlamp kopen: waar moet je op letten?

Led-bouwlamp kopen: waar moet je op letten?

Ronald 10-09-2018 0
Lees meer
Bouwlamp klasse 1, 2 of 3: de nieuwste eisen

Bouwlamp klasse 1, 2 of 3: de nieuwste eisen

Ronald 15-11-2018 0
Lees meer
LED-bouwlampen: de nieuwste feiten op een rij

LED-bouwlampen: de nieuwste feiten op een rij

Ronald 11-10-2019 0
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600