-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Tijdens onze jarenlange ervaring met het verkopen van professionele doorslijpers van de merken Husqvarna, Stihl en Wacker Neuson zijn ons al vele vragen de revue gepasseerd. Logisch ook, want het werken met een bandenzaag is een hele verantwoordelijkheid. Om het werken met een motorslijper zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben wij hier de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.
Ja, dat kan. Misschien heb je je oude doorslijper met een zaagblad van 300 millimeter vervangen door een van 350 mm, maar heb je nog ‘oude’ diamantbladen liggen met een diameter van 300 mm. Gelukkig hoef je deze niet weg te gooien, maar kun je ze nog gewoon gebruiken in je nieuwe bandenzaag. Het is dan echter wel logisch dat de maximale slijpdiepte dan wel 25 mm kleiner is, omdat ook je zaagblad kleiner is geworden.
Houd in dit geval echter wel rekening met één belangrijke factor! Een te klein diamantzaagblad op je doorslijper zorgt ervoor dat het zaagblad te veel toeren maakt. Hierdoor slijt het te kleine diamantblad sneller dan een passend zaagblad zou gaan slijten.
Al onze motorslijpers, van welk merk dan ook, worden aangedreven door een tweetakt benzinemotor. Net als bij een ouderwetse brommer van Puch of Tomos, mag je dus geen gewone benzine in het motorblok gooien. Onze bandenzagen lopen dan ook op gewone mengsmering, met een mengverhouding van 1 liter olie op 50 liter benzine. Mengsmering 1:50 dus, verkrijgbaar bij de betere benzinepomp.
Heb je geen zin om zelf iedere keer naar het tankstation te lopen, dan kun je de vereiste mengsmering ook heel eenvoudig zelf maken. Gebruik hiervoor altijd door de fabrikant goedgekeurde tweetaktolie en loodvrije of gelode benzine met een octaangehalte van minimaal 90 RON. Biobrandstof E10 mag eveneens worden gebruikt. Pas echter wel op dat het percentage ethanol absoluut niet meer is dan 10 procent, aangezien er anders ernstige motorschade zal optreden.
Gebruik altijd een schone jerrycan die is bedoeld voor benzine om de benzine en olie in te mengen. Begin altijd met de helft van de benzine die moet worden gemengd in de jerrycan te gieten. Giet daarna de gehele hoeveelheid olie in de jerrycan. Meng of schud het mengsel vervolgens goed door elkaar. Giet hierna de rest van de hoeveelheid benzine erbij. Meng echter nooit meer voorraad brandstof dan je in een maand kunt gebruiken!
Ja, met een bandenzaag kun je niet alleen trottoirbanden of tegels doorzagen, maar bijvoorbeeld ook rioolbuizen. Hierbij dien je nog eens extra alert te zijn. Want indien een rioolbuis tijdens het slijpen niet goed wordt ondersteund, zullen de beide helften naar elkaar toe bewegen en zal het diamantblad in de zaagsnede vastslaan. Dit veroorzaakt een levensgevaarlijke en zware terugslag. Bij rioolbuizen met een klokvormig uiteinde moet je helemaal goed uitkijken, want bij onvoldoende ondersteuning zal deze buis doorbuigen en het zaagblad vastklemmen.
Om een rioolbuis op de juiste wijze door te slijpen, zorg je er eerst voor dat de buis goed vastligt. Zo kan de rioolbuis niet wegrollen of bewegen. Let er ook op dat je de rioolbuis niet in het midden doorzaagt, maar pas voorbij de ondersteuning. Slijp de buis in onderstaande volgorde:
Terugslag van een motorslijper is ronduit gevaarlijk. Gelukkig kun je deze zeer eenvoudig voorkomen. Ga hiervoor als volgt te werk:
Als je werkt met een doorslijper, ben je verplicht een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te dragen. Van top tot teen dien je de volgende PBM’s te dragen:
Het grootste verschil tussen de slijpers is de kapdiameter voor het diamantzaagblad. De diameter van de kap bepaalt welke maat zaagblad kan worden gemonteerd. En dat diamantblad bepaalt weer met welke zaagdiepte kan worden geslepen. Het materiaal dat moet worden doorgeslepen, is bepalend voor de benodigde kapdiameter. Een stoeptegel kan bijvoorbeeld worden gezaagd met een kapdiameter van 300 millimeter. Zie de onderstaande tabel voor een overzicht van de diameters en zaagdieptes.
Kapdiameter (mm) | Zaagdiepte (mm) |
230 | 70 |
300 | 100 |
350 | 125 |
400 | 145 |
Als aanvulling op de vraag of je een te klein diamantzaagblad kunt monteren, komt natuurlijk ongetwijfeld de vraag of je wellicht ook een te groot zaagblad kunt monteren. Maar helaas, dit is niet mogelijk. De vraag is echter ook of je het wel zou willen.
Zou het namelijk technisch haalbaar zijn om een groter diamantblad te monteren, dan zou de doorslijper te weinig toeren maken. Het blad is namelijk groter, dus de machine moet harder werken. Het gevolg is dat je niet door het materiaal kunt slijpen en bovendien brengt dit zowel het zaagblad als de motorslijper ernstige schade toe.
Het is dan ook onmogelijk om een zaagblad met een diameter van 400 mm op een machine met een zaagkap van 350 mm te monteren. Bovendien zit deze kap zelf ook in de weg, dus gaat het eenvoudigweg nooit passen.
Om veilig en verantwoord te kunnen zagen in beton en steen, wordt nat doorslijpen ten zeerste aangeraden. Met behulp van een watertank wordt er continu water in de zaagsnede gesproeid en wordt de levensduur van zowel de doorslijper als het gemonteerde diamantzaagblad aanzienlijk verlengd. Bovendien slaat al het vrijgekomen, schadelijke stof direct neer.
Voor het doorzagen met behulp van water bestaan er verschillende oplossingen. De voordeligste oplossing is een zogenoemd drukvat. Voor een bedrag van zo’n honderd euro heb je al een watertank met een inhoud van tien liter die je zó op de Gardena-aansluiting van de bandenzaag aansluit. Er is echter wel een groot nadeel. Je moet de waterdruk van een drukvat namelijk telkens zélf opbouwen. Je bent dus erg veel tijd kwijt met pompen om de waterdruk op peil te houden.
De gemakkelijkste oplossing voor nat doorslijpen is een elektrische watertank. Het voordeel hiervan is dat deze met behulp van een ingebouwde accu zichzelf automatisch in waterdruk voorziet. Je hoeft dus niet telkens je werkzaamheden te onderbreken, want deze elektrische watertank neemt je al het werk uit handen. De bekendste elektrische watertanks zijn onze eigen WaterTenders, die geheel naar onze wensen wordt geproduceerd.
Als je bij visser-assen.nl een bandenzaag wilt kopen, kun je kiezen uit maar liefst drie verschillende merken. Naast motorslijpers van de twee aardsrivalen – Husqvarna en Stihl – hebben wij bovendien ook doorslijpers van Wacker Neuson in ons assortiment opgenomen. Maar welke is nu de beste?
Als we uitgaan van een bandenzaag met een standaard zaagkap van 350 millimeter, dan kun je gemakkelijk de eigenschappen van de K760 van Husqvarna, de TS 500i en de BTS 635s van Wacker Neuson maken. We hebben alle drie de motorslijpers hieronder even in een vergelijkende tabel gezet.
Puur op basis van de prijs komt de Husqvarna als winnaar uit de bus. Deze doorslijper is namelijk verreweg het voordeligst. Bovendien is Husqvarna al vele tientallen jaren de absolute marktleider op het gebied van motorzagen. Ook op het gebied van gewicht is de K760 van Husqvarna de beste keuze. Als enige weet deze het gewicht nipt onder de 10 kilogram te houden.
Baseer jij de keuze voor een motorslijper juist het liefst op basis van zijn prestaties? Dan komt de doorslijper van Wacker Neuson juist als winnaar uit de strijd. De BTS 635s is namelijk uitgerust met een behoorlijk krachtige motor. De Wacker wordt aangedreven door een motor met een cilinderinhoud van maar liefst 86 cc, een absolute topper dus! Het zal je dan ook vast niet verbazen dat deze bandenzaag het grootste motorvermogen heeft. De motor van de BTS 635s is met een vermogen van 4,3 kW verreweg het krachtigst.
Heb jij het liefst een motorslijper die het meeste comfort biedt? Dan is de TS 500i van Stihl de absolute nummer 1! Want deze doorslijper van deze Duitse topfabrikant brengt de laagste hand-armtrillingen voort. Deze bedragen slechts 2,4 of zelfs maar 2,0 meters per seconde-kwadraat. En dat is dus nog lager dan de actiewaarde van 2,5 m/s² die volgens de Europese richtlijnen geldt. Bovendien is de bandenzaag van Stihl verreweg het stilst. Als enige blijft het geluidsdrukniveau van de TS 500i beneden de 100 decibel, want hij brengt slechts 98 decibel voort.
Zoals je kunt zien, is het niet mogelijk om een ‘winnaar’ aan te wijzen. Volg gewoon je eigen gevoel bij het kiezen van de doorslijper die het beste bij jouw wensen aansluit. Kom je er echt niet uit, dan staan wij altijd voor je klaar om je bij het koopproces te begeleiden.
Een motorslijper is een stuk gereedschap dat met behulp van het maken van veel toeren op hoge snelheid kan doorslijpen. Een bijkomend gevolg hiervan is dat een doorslijper veel trillingen veroorzaakt. Dit wordt aangegeven in het aantal hand-/armtrillingen, uitgedrukt in het aantal meters per seconde-kwadraat. Afgekort zien we het symbool m/s².
Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, zijn Europese richtlijnen opgesteld. Volgens deze wetgeving, 2002/44/EG, mag het aantal trillingen nooit hoger zijn dan 5 m/s². Dit noemen wij in de wet de Grenswaarde. Bovendien spreekt men nog van een Actiewaarde. Deze is zelfs 2,5 m/s².
De Actiewaarde is de waarde herleid tot een standaard referentieperiode van 8 uur, waarboven de werkgever actie moet ondernemen om de blootstelling aan deze trillingen tot een minimum moet zien te beperken.
De Grenswaarde is nog een stuk simpeler. Ook hierbij is weer een standaard referentieperiode van 8 uur als maatstaf gebruikt. Komt het aantal hand-armtrillingen boven deze waarde van 5 m/s² uit, dan is het zelfs verboden hiermee te werken. Dit houdt in dat je met alle bandenzagen in ons assortiment gewoon de hele dag mag werken, al dan niet met bepaalde hulpmiddelen van je baas.
Je doorslijper moet voor iedere dag dat je hem gebruikt even te worden nagekeken. In de onderstaande tabel kun je zien welke onderdelen van je machine onderhoud nodig hebben en hoe vaak. De onderhoudsintervallen zijn gebaseerd op het dagelijks gebruik van je bandenzaag en kunnen dus afwijken op basis van het aantal keren dat je de machine gebruikt.
Dagelijks onderhoud | Wekelijks onderhoud | Maandelijks onderhoud |
Schoonmaken | Schoonmaken | Schoonmaken |
Reiniging buitenzijde | Bougie | |
Koelluchtinlaat | Brandstoftank | |
Functionele inspectie | Functionele inspectie | Functionele inspectie |
Algemene inspectie | Trillingsdempingssysteem | Brandstofsysteem |
Gashendelvergrendeling | Geluidsdemper | Luchtfilter |
Stopschakelaar | Aandrijfriem | Aandrijfwiel, koppeling |
Beschermkap van het zaagblad | Carburateur | |
Zaagblad | Starter |
Wil je stap voor stap kunnen lezen en zien hoe je je bandenzaag van Husqvarna moet onderhouden? Lees dan de speciale onderhoudsblog! En uiteraard kun je ook in het instructieboekje lezen hoe je je motorslijper moet onderhouden.
Omdat een bandenzaag een vrij kwetsbaar stuk gereedschap is, heeft een doorslijper een beperkte garantietermijn. Onze fabrikanten geven dan ook standaard een jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen. Is je motorslijper binnen deze termijn defect geraakt en denk je aanspraak te kunnen maken op garantie? Neem dan contact met ons op!
Zoals je hebt kunnen lezen, hebben wij alle belangrijke kennis over doorslijpers in huis. Twijfel je nog over de aanschaf van een motorslijper of heb je een andere vraag die niet in dit artikel wordt beantwoord? Stel je vraag dan via ons contactformulier of maak gebruik van onze handige chatfunctie.
Bekijk hier ons gehele assortiment doorslijpers ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600