-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Als stratenmaker, hovenier of zzp'er valt er natuurlijk niet aan te ontkomen: het verplaatsen van vaak zware tegels. Een zware klus, wat zonder de juiste hulpmiddelen onherroepelijk zal leiden tot rug-, nek- of schouderklachten. Maar op welke manier kun je nu het beste zware tegels van A naar B krijgen? Dat hopen wij je duidelijk te maken aan de hand van dit blogartikel.
Om zware tegels gemakkelijk te kunnen verplaatsen, kun je gebruikmaken van een klein aantal hulpmiddelen. Om precies te zijn bestaan er grofweg drie verschillende manieren. Hieronder lees je welke methoden dit zijn.
Een van de handigste manier om snel en arbo-vriendelijk een of meerdere tegels van punt A naar punt B te verplaatsen, is door gebruik te maken van een tegelverlegwagen. Een tegelverlegkar wordt in de volksmond vaak wel met de term 'Tegeldonkey' aangeduid. Maar net als in het geval van een Bahco of een popnagel, is ook hier de merknaam een soortnaam geworden. Een Tegeldonkey is namelijk slechts een van de verschillende merken tegelverlegwagens of dolly's die wij voeren.
Het grote voordeel van een tegeldonkey is dat je zelf niet de zware last van een tegel omhoog hoeft te tillen zoals je bij het verplaatsen van een last met een kruiwagen wel zou moeten doen. Je klemt de lange haak van een tegelkar eenvoudigweg over de te verplaatsen tegel en kantelt dan de donkey achterover. Als het goed is, kun je nu de tegelverlegkar compleet met de tegel in kwestie over een grote afstand vervoeren. Dankzij de twee wielen van de tegeldonkey en het veel lagere zwaartepunt van de tegelverlegwagen ben je in staat de tegel veel stabieler te vervoeren.
Een tegeldonkey is een dolly die voor verschillende toepassingen is in te zetten. Zo is deze tegelverlegkar uitermate geschikt om er zware betonnen platen mee te kunnen vervoeren. Bovendien is de tegelverlegwagen van ORIT, TESSPaver of ORIT uiteraard te gebruiken bij het verplaatsen van grote tegels over het gazon. Verreweg de meeste tegeldonkey in ons uitgebreide assortiment zijn uitgerust met luchtbanden. Dankzij deze wielen loopt de dolly vele malen gemakkelijker over oppervlakken die ruw of zacht zijn, zoals bijvoorbeeld bij gras het geval is.
Nog enkele tips die je goed van pas kunnen komen wanneer je een tegeldonkey gebruikt. Moet je een heuvel op? Loop dan achterwaarts met de geladen dolly de heuvel op. Dankzij de hefboomwerking van de tegelverlegkar heb je een veel betere controle over de last. En moet je snel even een korte pauze nemen? Laat dan het handvat even op je dijbeen rusten om zo het gewicht te ondersteunen. Op die manier zal je de tegeldonkey niet rechtop hoeven te kantelen en vervolgens de lading weer naar beneden hoeven te kantelen.
Deze beproefde methode is al vele duizenden jaren oud. Want zelfs de Egyptenaren wisten al hoe ze zware lasten dienden te verplaatsen. Zware stenen en tegels laten zich gemakkelijk verplaatsen als je deze letterlijk op rolletjes laat lopen.
Rol de zware tegels over een aantal pvc-buizen met een diameter van om en nabij de 16 centimeter. Denk er wel om dat deze techniek uitsluitend is toe te passen op een vlakke ondergrond. Je zult versteld staan als je merkt hoe kinderlijk eenvoudig zware en onhandige voorwerpen zich laten verplaatsen met behulp van slechts drie stukken pvc-buis.
Alle tilhulpmiddelen bekijken ►
De derde manier voor het verplaatsen van tegels is deze toch op te tillen. Dit kan zowel met als zonder gebruikmaking van een of meerdere hulpmiddelen. Voor beide methoden is natuurlijk iets te zeggen.
Als je er toch niet aan ontkomt om zware tegels te moeten tillen, dan kun je dit natuurlijk het beste doen op een arbo-vriendelijke manier. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van vacuüm tegeltiller. Hiervoor is een grote verscheidenheid aan systemen in omloop. Verreweg de voordeligste oplossing is een zogenoemde tegeltiller. Dit is in feite niets meer of minder dan een buis met twee handvatten met aan de onderzijde een luchtband. Door nu de tegeltiller op een tegel te zetten en deze naar beneden te duwen, loopt de lucht uit de luchtband en ontstaat er een vacuüm. Zo blijft de tegel aan de tegeltiller kleven, waarna je de tegel gemakkelijk kunt verplaatsen zonder je te hoeven bukken.
Dit kan natuurlijk nog een stuk handiger en prettiger. En dat kan met bijvoorbeeld de Nemo Grabo. De Grabo is een groot handvat dat lekker in de hand ligt. Door de Grabo nu op bijvoorbeeld een tegel te zetten en op de knop te drukken, zuigt dit tilhulpmiddel zich vacuüm, waarna je de tegel gemakkelijk kunt verplaatsen. En met hetzelfde gemak kun je het vacuüm weer opheffen, waarna de tegel zich snel weer losmaakt van de Nemo Grabo tegelzuiger.
Een tilhulpmiddel als de Nemo Grabo werkt verrassend goed met gewone standaard tegels, maar bij een grotere en dus zwaardere tegel is deze manier helaas toch niet toereikend. Voor alle zwaardere tegels is de vacuümunit uitgevonden. Met behulp van een vacuümlift kun je gemakkelijk en snel met ten minste twee personen grote en zware tegels gemakkelijk en snel verplaatsen. Op het gebied van vacuümliften zijn het in feite twee merken die de lakens uitdelen. Uiteraard hebben wij de zogenoemde Speedy van Probst. Deze lichte vacuümtilunit van Duits fabricaat is uitermate geschikt voor het hijsen en tillen van relatief vrij lichte tegels.
Het andere merk voor professionele vacuümunits is Hamevac. Deze Nederlandse fabrikant is de uitvinder van de vacuümlift en kan dus ook een breed assortiment vacuüm tegellifters aanbieden. Hun vacuüm hefunits zijn te bestellen met een hijscapaciteit van 150 kg tot en met maar liefst 6 ton.
En als het écht niet anders kan, zul je de tegels of stenen toch helemaal zelf moeten tillen. Zorg er dan wel voor je daarna niet nog eens een keer een eind moet lopen met de zware last. Maak dan ook gebruik van een kruiwagen of een steenkruiwagen om snel grotere aantallen tegels van A naar B te brengen.
Om stenen op een veilige manier te tillen, kun je de volgende stappen doornemen. Til de steen tegen je dijen, met je knieën gebogen, en pak hem laag vast. Probeer je rug recht te houden door een squathouding aan te nemen. Soms heb je geen andere keuze dan iets zwaars te tillen en te dragen, zoals een tegel of steen, een zak beton of een bundel dakpannen. Als dat het geval is, probeer dan de belasting tot een minimum te beperken. Laat de steen tegen je bovenbenen rusten, zodat je niet het volledige gewicht met je armen hoeft op te tillen. Buig je knieën en houd je rug zo recht mogelijk. Werk ook vooral samen om de last te verlichten.
Zo, als het goed is, weet je nu de drie bekende manieren om zware tegels te kunnen verplaatsen. En mogelijk weet je nu dus ook of je een tegeldonkey, een paar buizen of zelfs een vacuümlift moet gaan gebruiken. Heb je naar aanleiding van dit blogartikel nog vragen over het verplaatsen van zware tegels, neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Alle tilhulpmiddelen bekijken ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600