-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Als werknemer op de bouw ontkom je er vaak niet aan: valbeveiliging. Want waar je ook aan het werk bent, je zult toch vaak op hoogte moeten werken. Omdat dit nu eenmaal veilig moet gebeuren, is goede valbeveiliging een absolute must. We begrijpen echter best dat het gebruik van valbeveiliging nogal wat vragen kan oproepen. Daarom presenteert Visser Assen de 5 belangrijkste tips voor het veilig gebruiken van valbeveiliging.
Valbeveilging is voor de niet-kenner waarschijnlijk abracadrabra. Om je hierin wegwijs te maken, geven wij van Visser Assen je een vijftal tips. Deze zijn als volgt:
Wil je veilig kunnen werken met valbeveiliging, dan is het belangrijk dat je je eerst probeert in te lezen in het ABC. Deze drie eerste letters van het alfabet staan voor de volgende begrippen:
Het is ten zeerste aan te raden dat je pas met je werkzaamheden begint wanneer je dit ABC net zo goed uit je hoofd kent als het alfabet, omdat je zo pas zeker weet dat je veilig op hoogte aan het werk kunt
Iedere harnasgordel heeft een maximaal gewicht dat het harnas kan dragen. Veel gebruikers van valbeveiliging denken hierbij echter alleen aan hun eigen lichaamsgewicht, maar ze vergeten hier nog even het gewicht van hun werkkleding, hun andere PBM's als een bouwhelm en werkschoenen en hun eventuele gereedschap bij op te tellen. Het is dan ook aan te raden om voor het aantrekken van de harnasgordel met je complete hebben en houden op de weegschaal te gaan staan – let wel, dit kan confronterend zijn ☺ – om er zo zeker van te zijn dat het complete geheel niet zwaarder is dan het draaggewicht van de harnasgordel.
Te zwaar zijn is namelijk niet alleen een probleem voor jezelf, maar is vooral een probleem voor je harnas en de gebruikte vallijn. Bij een overschrijding van het maximale draaggewicht is het namelijk niet langer een garantie dat de beide onderdelen het complete gewicht veilig op kunnen vangen.
Zo hoort een goede harnasgordel veilig te zitten
Tip 3 is: het veilig aantrekken van je harnas. Het is namelijk buitengewoon belangrijk dat je je harnasgordel op de juiste manier aantrekt. Sommige gebruikers nemen dit wellicht niet al te serieus, maar het is juist van essentieel belang dat je je houdt aan de volgende zes aandachtspunten:
LET OP! Een valharnas hoort niet te strak te zitten, want dat maakt je valbeveiliging juist onveilig!
Nog een belangrijk punt dat vaak wordt vergeten, is dat je je valbeveiliging te allen tijde in de originele staat dient te laten. Dit houdt in dat je geen veranderingen aanbrengt aan je valuitrusting en dat je gehele set valbeveiliging schoon en droog blijft. Je mag er dus niets aan bevestigen dat er niet op thuishoort en er zelfs niet je naam op schrijven. Niet alleen wordt je set valbeveiliging bij het negeren van deze waarschuwing zonder enige genade afgekeurd en ben je dus verplicht een nieuwe set valbeveiliging aan te schaffen, bovendien kan het ervoor zorgen dat je veiligheidsuitrusting minder gewicht kan dragen en dat jouw veiligheid dus niet meer kan worden gegarandeerd.
De laatste tip van Visser Assen is dat je niets mee naar boven moet nemen dat je er absoluut niet nodig hebt, Stop dan ook zo weinig mogelijk overbodige ballast in je zakken. Want mocht je toch per ongeluk vallen, dan komen er enorme krachten vrij. Het gevolg hiervan is dat alle losse én vaste objecten alle kanten op gaan vliegen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een aansteker, mocht je nog roken. Bij een val wil je die Zippo echt niet in je oog hebben, laat staan dat een van je collega's op de grond deze op zijn bouwhelm wil hebben. Niet doen dus!
Of maak je gereedschap vast met een zogenoemde vanglijn
Zo, met deze handige tips kan er gelukkig weinig meer fout gaan bij de aanschaf en vooral het gebruik van je valbeveiliging. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel echter nog vragen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600