WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Krachtstroomkabels: alles wat je hierover moet weten

Geschreven door Ronald 18-07-2022 0 Reacties Alles over tijdelijke stroomvoorziening,Bouwplaatsinrichting,

Al sinds de oprichting in het jaar 1974 is Visser Assen dé leverancier voor alles op het gebied van onder meer bouwplaatsinrichting. Een van de pijlers van dit onderdeel is natuurlijk een tijdelijke stroomvoorziening. En voor een goede stroomvoorziening p de bouwplaats heb je uiteraard krachtstroomkabels nodig. Maar wat is nu precies een krachtstroomkabel en waar kun je een goede 400V-verlengkabel aan herkennen? Dat lees je allemaal in dit uitgebreide blogartikel.

 

Krachtstroomkabel 400 volt kopen | Visser Assen

 

Een krachtstroomkabel is een lange en zware kabel die is uitgevoerd met een grote stekker aan de ene zijde, en een grote contrastekker aan de andere kant. In feite is een verlengkabel 400 volt niet zo heel veel anders dan een gewone verlengkabel, alleen gaat door een krachtstroomkabel veel meer stroom dan een standaard verlengsnoer. Daarom wordt een dergelijke verlengkabel dan ook een krachtstroomkabel genoemd.

 

Wat is een krachtstroomkabel?

Met een krachtstroomkabel kunt je de krachtstroom uit een bouwmeterkast of verdeelkast verlengen. Hierdoor kun je een geheel stroomnetwerk aanleggen en de bouwplaats voorzien van stroom. Zo’n krachtstroomkabel is enorm handig voor bouwprojecten. Hierbij is het belangrijk dat de elektrische apparatuur veilig en goed functioneert. De dikte van de aders en de juiste Ampères zijn hier van groot belang. Lees meer over het aantal Ampères en de draaddikte van de krachtstroomkabels in onze andere blog.

 

Krachtstroomverlengkabel: ook geschikt voor huishoudelijke apparatuur?

De krachtstroomkabels van Visser Assen zijn geschikt voor zeer zwaar gebruik. Bij krachtstroom wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld. Dit houdt in dat er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen komt. De 3-fasenaansluiting heeft meer capaciteit dan een 1-faseaansluiting, je kunt namelijk je energieverbruik verdelen over drie fasen. Dit is bedoeld voor apparaten die een hoog energieverbruik hebben en is dus niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur. Daarom mag je dus ook absoluut niet je huishoudelijke producten op je krachtstroomkabel aansluiten.

 

Wat zijn de verschillen tussen driefasenkabels 16 A, 32 A, 63 A en 125 A?

In het online assortiment van Visser Assen, en die van het begrip 'krachtstroomkabel' in het algemeen, kun je kiezen uit 400V-verlengkabels van 16, 32, 63 en zelfs 125 ampère. Al deze verschillende krachtstroomkabels zijn uitgevoerd met een specifieke stekker en contrastekker. Deze draaistroomkabels zijn dan ook absoluut niet met elkaar uit te wisselen. De dikte van de polen en de diameter van de stekker zelf zijn namelijk verschillend. Hierdoor kun je bijvoorbeeld geen 16A CEE-stekker in een 32A CEE-stopcontact doen.

 

Hoeveel draden worden gebruikt bij een krachtstroomkabel?

Bij krachtstroom worden vaak tot maar liefst vijf draden gebruikt. Hierbij zijn vier spanningsdraden aanwezig en één nuldraad. Dit betekent dat het energiebedrijf maar liefst vier keer zoveel vermogen kan leveren vergeleken met een normaal stopcontact. Dit is ideaal om te gebruiken voor producten die veel vermogen vragen, hierbij kun je denken aan jacuzzi’s, sauna’s, machines voor in de werkplaats of voor een oplaadpunt voor de elektrische auto.

 

Krachtstroomkabel 400 volt kopen | Visser Assen

 

Wat betekenen de codes op een krachtstroomkabel?

Op iedere 400V-verlengkabel staat een code die bestaat uit acht verschillende tekens, zowel cijfers als letters. Aan de hand van deze codering kun je zien wat voor krachtstroomkabel je in handen hebt. Heb je bijvoorbeeld een vijfaderige krachtstroomkabel 63A 5 x 10 mm2, dan zul je op deze verlengkabel 400V de volgende codering aantreffen: H07RNFG10. De krachtstroom verlengkabels bevatten een codering die zich als volgt laat lezen:

H 07 R N F 5 G 10
1 2 3 4 5 6 7 8

 

  1. De letter H staat voor een geharmoniseerde krachtstroomkabel. Dit houdt in dat de kabel voldoet aan alle door de EU verplicht gestelde regels
     
  2. Het tweede cijfer staat voor de spanning waarvoor de kabel geschikt is:
    03 = Tot 300 volt
    05 = 300 tot 500 volt
    07 = 450 tot 750 volt
     
  3. Deze letter staat voor het materiaal waarvan de isolatiemantel die om het koper zit is gemaakt
    V = PVC
    R = Natuurlijk of synthetisch rubber
    S = Siliconenrubber
    B = Synthetisch rubber
     
  4. Deze letter geeft aan waar de buitenmantel van is gemaakt
    V = PVC
    R = Natuurlijk of synthetisch rubber
    N = Neopreenrubber
    J = Glasvezel
    T = Textiel
    Q = Polyurethaan
     
  5. Deze letter staat voor de vorm van de koperen aders
    U = ronde enkeladerige kabel
    R = ronde meeraderige kabel
    K = fijnaderig voor snelle installatie
    F = fijnaderig voor soepele kabel
    H = fijnaderig voor soepele kabel
     
  6. Dit getal geeft weer uit hoeveel aders de 400V-verlengkabel is opgebouwd
     
  7. Deze letter staat voor de kleur van de aardedraad
    G = een geel-groene aardekabel
    X = zonder een geel-groene aardekabel
     
  8. Het laatste cijfer geeft de diameter van de aders aan

 

De kwaliteit van je verlengkabel 380 of 400 volt

Zoals je van de producten van Visser Assen mag verwachten, is zowel de kwaliteit als de veiligheid van de krachtstroomkabels volledig gewaarborgd. Zo is onze krachtstroomkabel uitgevoerd met hoogwaardige CEE-stekkers die voldoen aan alle verplichte normen die door EU zijn opgesteld.

 

Een ander pluspunt is de klittenbandaansluiting waarmee de kabels zijn uitgevoerd. Hierdoor is de kabel gemakkelijk op te rollen en op te bergen. Zo voorkom je dat de verlengkabel uit zichzelf afrolt, enorm handig dus!

 

Verlengkabel drijfkracht: dikte van de aders is zeer belangrijk!

De dikte van de aders van een krachtstroomkabel is van cruciaal belang. Als je een te sterke stroom door een te dunne kabel stuurt, krijg je oververhitting, met alle gevolgen van dien. Zo kun je te maken krijgen met kortsluiting of zelfs brand. Daarom is het belangrijk dat je de juiste kabel met de juiste draaddikte kiest. Voor een aansluiting van 16 ampère is een ader van 1,5 vierkante millimeter voldoende. Wil je echter 25 A gebruiken, dan is de kabel weer te dun.

 

Als het goed is, ben je nu op het gebied van de krachtstroomkabel weer een stukje wijzer geworden. Wil je ook nog weten hoe dik en lang je draaistroomkabel mag zijn, lees dan ook zeker even de uitgebreide blog 'Aantal ampères en draaddikte van krachtstroomkabels'.

 

Krachtstroomkabels kopen ►

Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600