WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Geschreven door Ronald 09-12-2024 0 Reacties Inframaterieel,Alles over stratenmakersgereedschap,

AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisuitrusting voor iedere stratenmaker is natuurlijk de schep of spade. Maar wat is het verschil tussen beide begrippen en wanneer gebruik je nu een schep en wanneer een spade? AIC Visser schept duidelijkheid in de zaak!

 

Schep of spade kopen | Visser Assen

 

Het assortiment stratenmakersgereedschap in de categorie 'Schep en spades' is onderverdeeld in schoppen, spaden, schopbladen en schopstelen. Als je nu denkt dat scheppen en spades exact gelijke begrippen zijn, heb je het mis. Daarom vertellen wij je hier haarfijn wat dan de verschillen zijn.

 

Schop of spade: twee verschillende gereedschappen

Het belangrijkste verschil tussen een spade aan de ene kant en een schep aan de andere, is dat een spade specifiek is ontworpen om er mee te gaan spitten. Een spade is dan ook uitermate geschikt om er de tuin mee om te spitten. Een schop kan juist veel beter worden gebruikt om er mee te gaan scheppen. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat een schop ook wel met de woorden 'schep' of 'bats' wordt aangeduid. Bats, schop en schep betekenen dus allemaal min of meer hetzelfde.

 

Overigens is het wel mogelijk om met een bats de tuin om te spitten. Want is je tuin gelegen op zachtere grond, zoals bijvoorbeeld zandgrond, dan kun je met een schep prima uit de voeten. Maar zorg er dan wel voor dat de schop van een goede kwaliteit is.

 

Ben je nu van plan om op een vrije zaterdag 'eventjes' de tuin om te gaan spitten, dan ben je dus beter af met een spade. Een spade is gemakkelijk te herkennen aan het rechthoekige blad waarmee deze is uitgerust. Een schep heeft juist een blad dat aan de onderzijde rond is afgewerkt. Tot zo ver is alles nog vrij simpel. Maar helaas, ook tussen de scheppen en spaden onderling zijn weer enkele verschillen op te noemen.

 

Scheppen zijn onder te verdelen in verschillende types

De schoppen die je in het online assortiment van AIC Visser aan zult treffen, zijn onderverdeeld in onder meer de zandschop, de graanschop, de ballastschop en de betonschop. De schep die het vaakst wordt gebruikt en dan ook verreweg het bekendst is, is natuurlijk de zandschop. Hiervan zijn weer twee verschillende versies in omloop:

  • zandschop Hollands model (bats met rechtopstaande randen zodat het zand er niet snel af kan vallen)
  • zandschop Drents model (schep met rechte randen, zodat je er ook mee kunt spitten)

Een betonschop is een robuuste schep die is uitgevoerd met een half gebogen steel en een rechte onderzijde. Een betonschop is hiermee dan ook uitermate geschikt om er bijvoorbeeld cement, zand of specie mee te scheppen en is dan ook ideaal om op de bouwplaats te worden gebruikt. Een andere uiterst handige schop is de ballastschop. Deze bijzonder vormgegeven schop is speciaal gemaakt om in een enkele schepbeweging grote hoeveelheden op te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opscheppen van grote hoeveelheden grit, grind of split. Bovendien is deze ballastschop uitermate geschikt voor het wegscheppen van sneeuw of het gebruik in een stal. Een ballastschop wordt in de volksmond dan ook weleens een stalschop genoemd.

 

De laatste schop in ons assortiment scheppen is de zogenoemde graanschop. Een graanschop is een grote, robuust uitgevoerde schop die is uitgerust met een stevige D-greep. Dankzij dit speciale handvat ligt de graanschop buitengewoon prettig in de hand. Bovendien is een dergelijke schop uitgevoerd met een extra strip op de onderkant van de schep. Een graanschop is dan ook ideaal om grote hoeveelheden in één keer mee te verplaatsen.

 

Spaden in alle soorten en maten

Zoals je kunt verwachten, zijn ook de spades in ons assortiment op te delen in verschillende uitvoeringen. Een spade is altijd de beste oplossing om mee te spitten in de wat hardere grondsoorten. Moet je nu bijvoorbeeld in kleigrond gaan spitten, dan raden wij je aan om te kiezen voor een gesmede spade. Met een gesmede spade kun je er namelijk zeker van zijn dat deze door het gebruik in je tuin met de tijd alleen maar beter zal gaan werken. Het gesmede blad loopt namelijk taps of conisch toe, waardoor deze dankzij het gebruik steeds dunner wordt terwijl de conische vorm alleen maar scherper gaat worden.

 

Bij normale grondsoorten kun je juist het beste kiezen voor een brede spade. Deze wordt bij AIC Visser ook wel een boorspade genoemd. Een boorspade is standaard uitgevoerd met een steel van essenhout met een lengte van 75 centimeter. Heb je echter minder kracht in je armen of wil je gewoon minder breed gaan graven, spitten of planten, dan kunnen wij je een kabelboor van harte aanbevelen. Een kabelboor is namelijk een smalle, eveneens gesmede spade met een gesmeed en zelfslijpend blad.

 

Schopstelen kopen | Visser Assen

 

Schopsteel of steel voor spade: kies de juiste lengte

Goed, je weet inmiddels of je een schop of een spade moet kopen. Misschien heb je zelfs al een keuze gemaakt voor welk model. Het volgende waar je nu naar dient te kijken is de lengte van de steel. Als leidraad kun je nemen dat de steel van een schop langer moet zijn dan de steel voor een spade. Om nu te kijken of je de juiste lengte te pakken hebt, is er een handig trucje. Hiervoor pak je de spade net even onder de greep vast en zet je recht op de grond. Als je elleboog nu een hoek maakt van 90 graden, dan heb je de juiste lengte te pakken. Een steel van een schep dient juist een stuk langer te zijn. Om de lengte van een schopsteel te bepalen, zet je ook deze rechtop de grond. Klemt de greep van de bats nu onder je oksel, dan heb je de goede lengte te pakken.

 

Bestel je echter online bij AIC Visser, dan kun je deze trucjes helaas niet toepassen. Kijk dan in het geval van een spade hoe hoog het blad is en meet de afstand vanaf dat punt tot aan je hand als je een hoek van 90 graden maakt met je elleboog. Bij een schop doe je hetzelfde, maar dan meet je tot aan je oksel.

 

Kies de beste vorm van de schopsteel voor jouw werkzaamheden

Net als de juiste lengte van de schopsteel, is de juiste vorm van de schopsteel eveneens van belang. In het assortiment van AIC Visser kun je in hoofdlijnen vier verschillende standen van de schopsteel tegenkomen: schopsteel half gebogen, schopsteel gebogen, schopsteel dubbel gebogen en de schopsteel zwanenhals. Deze vier schopstelen hebben de volgende kenmerken en toepassingen:

  • Schopsteel half gebogen: de standaard schopsteel, geschikt voor onder meer de bouwschop. Met een halfgebogen steel kun je vrijwel recht spitten. De steel is iets sterker en zal minder snel breken. Een schopsteel half gebogen is uitermate geschikt om mee te graven of om zand mee te scheppen
     
  • Schopsteel gebogen: de universele schopsteel. Geschikt om zowel een baan mee te maken als om een gat te graven
     
  • Schopsteel dubbel gebogen: uitermate geschikt om een vlakke baan mee te maken. Een dubbel gebogen steel heeft twee buigingen en is iets rechter dan een zwanenhals
     
  • Schopsteel zwanenhals: een steel met een grove knik. De stand ten opzichte van het blad is hierbij vrijwel gelijk aan die van een dubbel gebogen steel. Eveneens uitermate geschikt om een vlakke baan mee te kijken

 

 

Schopsteel of steel voor spade van het beste materiaal

Omdat wij bij AIC Visser altijd gaan voor duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, zijn vrijwel alle schop- en spadestelen vervaardigd uit essenhout. Een steel van essenhout is namelijk licht buigzaam en kan dan ook niet zo snel breken als een gelakte steel. Een gelakte steel is meestal gemaakt van hout van de beukenboom. Een beukenhouten steel is echter een stuk stugger en breekt dan ook veel sneller dan een steel van essenhout. Wel is een beukenhouten steel een stuk goedkoper dan een van essenhout.

 

Een goede spade of bats is dus uitgevoerd met een steel van essenhout. Als je nu echter te zwaar gaat wrikken met de spade of schep, dan is dit meestal een teken dat je de grond of de wortels niet goed genoeg hebt losgestoken. Hierdoor gebruik je de schop of spade als een hefboom en is de kans op een gebroken steel zeer groot. Dit betekent niet altijd dat de steel slecht is, maar dat je hem verkeerd hebt gebruikt. Gelukkig kun je bij AIC Visser te allen tijde terecht om een nieuwe steel aan te schaffen.

 

De schopstelen in ons assortiment zijn leverbaar van de merken De Jong Houtwaren en van Atlas. Beide fabrikanten hebben zo hun eigen kijk op de manier hoe zij hun stelen fabriceren. De schopstelen van De Jong worden namelijk gezaagd. Deze manier van produceren is een voordelige oplossing om de juiste stand te krijgen. Atlas heeft er echter voor gekozen om hun stelen te buigen met behulp van kokend water. Omdat een schopsteel van Atlas wordt getrokken of gebogen, loopt de nerf van het hout met de bocht mee. Hierdoor heeft het essenhout extra sterkte gekregen.

 

Vrijwel alle standaard schopstelen, zowel die van Atlas als die van De Jong, zijn uitgevoerd met een zogenoemde doorgestoken hilt. Deze T-vormige handgreep is verbonden door middel van een platte-penverbinding. Dit levert een bijzonder sterke verbinding op.

 

Schep met glasfiber steel | AIC Visser

 

Schep of spade met glasfiber steel: onbreekbare kwaliteit

In december 2024 is ons assortiment scheppen en spaden enorm uitgebreid. De nieuwste toevoeging aan ons gevarieerde aanbod batsen en spades is de schop met een glasfiber steel. Deze scheppen en spaden zijn nog een stuk duurzamer dan een standaard bats of spade.

 

De glasfibersteel van deze scheppen staat namelijk bekend als 'onbreekbaar'. Waar houten stelen vaak kunnen splijten of breken, biedt glasfiber een ongeëvenaarde sterkte. Bovendien is deze steel volledig bestand tegen vocht en andere weersinvloeden, waardoor hij jarenlang in perfecte staat blijft. Een duurzame en onderhoudsarme oplossing waarmee je altijd verzekerd bent van een betrouwbare schop.

 

Dulstand van scheppen en spaden is ook belangrijk

Het allerlaatste punt waarop je je keuze voor de juiste spade en bats kunt baseren, is de zogenoemde dulstand. De dulstand is de hoek die het blad maakt ten opzichte van de steel. Bij een spade is de dulstand vrijwel recht, om zo natuurlijk de meeste kracht te kunnen zetten tijdens het spitten. In het geval van een schep kan de dulstand echter enorm verschillen. Hier is het zo dat hoe groter de dulstand is, des te schuiner staat het schopblad op de steel. Dit komt omdat de dul het deel van de schop is waar de steel in wordt gemonteerd. Laat je keuze gewoon bepalen door welke stand jij zelf het prettigst vindt. Wel is het zo dat een grotere dulstand vaak net even wat ergonomischer is.

 

Zo, nu weet je (vrijwel) alles over schoppen, spaden en schopstelen. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Scheppen en spaden bekijken ►

Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600