WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Grondboor of palenboor: het verschil uitgelegd

Geschreven door Ronald 17-05-2019 0 Reacties Inframaterieel,Alles over stratenmakersgereedschap,

 

Visser Assen is al vele jaren de aangewezen leverancier voor grondboren en palenboren. Maar wat kun je nu allemaal met een grondboor? En wat is het verschil tussen een palenboor en een grondboor? Daar hopen wij je in dit uitgebreide blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te kunnen geven.

 

 

Palenboor als voordelige oplossing voor zetten van palen

Het woord 'palenboor' zegt eigenlijk al genoeg. Deze speciale grondboor komt namelijk uitermate goed van pas als je gaten wilt boren voor het zetten van palen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan palen voor het zetten van een schutting. Of paaltjes voor een tuinhek, of afrasteringspalen om een weiland.

 

Een palenboor heeft echter te allen tijde een vaste lengte. Deze is zo ongeveer tussen de 120 en 130 centimeter. Omdat een schuttingpaal niet dieper dan een centimeter of 80 de grond in hoeft, is het ook niet nodig deze lengte te verlengen.

 

Een van de voordelen van een palenboor is de prijs. Deze niet-verlengbare grondboor kost je namelijk slechts een paar tientjes, en dat is meestal voordeliger dan voor een paar dagen zo'n ding te huren. Bovendien is een palenboor een stuk smaller dan een grondboor. Zo meet het verticale T-stuk van een palenboor slechts 375 mm, en dat is maar liefst 75 mm smaller dan de handgrepen van een verlengbare grondboor. Zo kun je net even wat gemakkelijker de laatste paal zetten, vlak naast een tuinschuurtje.

 

Grondboor is bijna eindeloos te verlengen

De ware professional is juist op zoek naar degelijk straatgereedschap, materieel waar hij jaren mee vooruit kan. In de GWW-sector kiest men dan ook vaker voor een professionele grondboor. Een grondboor zit een stuk robuuster in elkaar en is bovendien uitgevoerd met een losse T-handgreep. De buis van de handgrondboor is uitgevoerd met een borgpen, die in het T-stuk klemt. Op deze manier kun je gemakkelijk een of meerdere verlengstukken tussen de grondboor en het T-stuk bevestigen, om zo de grondboor in theorie oneindig te verlengen. Dit verlengstuk is te leveren in een uitvoering van 60 cm of 100 cm lang.

 

Een grondboor is – in tegenstelling tot een palenboor – uitgevoerd met een gedraaide punt. Dankzij deze punt baant een grondboor zich moeiteloos een weg door zware grondsoorten. Waar een palenboor al snel moet opgeven en vast blijft zitten in zware grondsoorten, zal je hier met een grondboor niet zo snel hinder van ondervinden. Dankzij deze gedraaide punt is een grondboor te verkrijgen in een grotere diameter dan een standaard palenboor. Zo bedraagt de maximale diameter van een palenboor 'slechts' 12 centimeter, terwijl de grootste grondboor een diameter van maar liefst 20 centimeter heeft.

 

De juiste palenboor of grondboor voor je juiste werkzaamheden

Voor je een handgrondboor of een palenboor aan wilt gaan schaffen, moet je even goed nadenken waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Vaak wordt een palenboor gebruikt door particulieren die een schutting willen gaan zetten. Houd hierbij even in het achterhoofd dat schuttingpalen meestal vierkant zijn, en je met een palenboor of grondboor uitsluitend een rond gat kunt boren. Het bruikbare gat – dus het vierkante gedeelte – is altijd een behoorlijk stuk kleiner dan het ronde gat.

 

Even een voorbeeld. Voor de Hollandse achtertuin is een schutting met palen met een kopmaat van 7 x 7 cm verreweg de meest gangbare. Veel mensen maken nu helaas de fout om een palenboor van 75 mm aan te schaffen, omdat dit in hun ogen ruim voldoende is. Helaas is dit absoluut niet het geval. Het bruikbare deel meet slechts 50 x 50 mm, dus je komt tweeënhalve centimeter te kort. Wij raden je dan ook aan in dit geval te gaan voor een palenboor met een diameter van 100 mm, omdat je zo mooi wat speling hebt om de paal keurig waterpas te kunnen zetten en de vier halfronde gaten op te vullen met grond.

 

Werking en onderhoud van een handgrondboor of palenboor

De werking van een grondboor of palenboor – kortweg 'boor' – is werkelijk kinderspel. Je drukt de boor met de gesmede punt in de grond en voert hierop enige druk uit. Vervolgens draai je met behulp van de handgrepen de boor met de klok mee de grond in. Je zult zien dat de boor als een mes door de boter in de grond gaat. Als je nu merkt dat het boren ineens een stuk zwaarder gaat en de handgrondboor of palenboor zelfs vast gaat lopen, betekent dit vaak dat de opening van de boor vol zit met grond. Haal nu de boor uit de grond – als dit lastig gaat, dan tegen de klok in omhoog draaien – en klop hem leeg.

 

Zit de klus er eenmaal op en wil je je palenboor of grondboor bewaren voor een volgende keer? Spel hem dan even af met water en maak de boor droog met een doek. Als hem hierna even behandelt met teflonspray of olie, blijft de kwaliteit van de grondboor veel langer behouden. En weet je zeker dat je hem nooit meer gaat gebruiken, dan is er voldoende vraag naar een gebruikte palenboor of grondboor via de verschillende verkoopsites.

 

Grondboor of palenboor van Nederlands fabricaat

Of je nu een palenboor of een handgrondboor bij ons koopt, je bent te allen tijde verzekerd van de allerhoogste kwaliteit. Iedere grondboor en palenboor wordt namelijk met de hand gesmeed door DeWit, een gereedschappenfabriek in het Groningse dorp Kornhorn die zijn producten over de hele wereld aan de man brengt. Een palenboor of handgrondboor van DeWit staat garant voor topkwaliteit en een extreem lange levensduur.

 

Grondboren en palenboren bekijken ►

 

Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600