-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Als je op zoek bent naar een manier om een tegel of steen op maat te maken, dan bestaan er verschillende manieren voor. Een van de methodes die het vaakst worden gebruikt is het op maat zagen met behulp van een bandenzaag. Ook de steenzaagmachine wordt nog wel met enige regelmaat ingezet. De schoonste en een van de duurzaamste manieren is echter het op maat knippen van een steen of tegel. Dit gebeurt met behulp van een steenknipper. Of dit in feite wel een goede naam hiervoor is, lees je verderop in dit blogartikel.
Goed, deze blog gaat dus over de stenenknipper. Hier vind je dus alles wat je over steenknippers wilt weten.
Een steenknipper is een knipmachine waarmee je met behulp van spierkracht een steen – of soms een tegel of zelfs een trottoirband – keurig op maat knipt. Maar is het wel een 'knipper'? Een stenenknipper werkt eigenlijk meer als een glassnijder. Hiervoor gaat de steenknipper als volgt te werk:
Dit houdt dus in dat de benaming 'steenknipper' in feite onjuist is. Omdat de steen of tegel wordt gebroken in plaats van geknipt, zou het eigenlijk een 'steenbreker' moeten heten. Toch blijven wij liever spreken van het begrip 'stenenknipper'.
Dit verhaal houdt in ieder geval het volgende in:
Om met een steenknipper of tegelknipper aan het werk te kunnen gaan, hoef je echt niet een lange studie hebben genoten. Ook een stopcontact of benzine is niet nodig. Het enige wat het je kost, is spierkracht. Dus met een paar boterhammen met kaas achter de kiezen kun je gewoon een steen op maat maken. Houd in ieder geval rekening met de volgende vier punten:
Oftewel: daarom is een steenknipper geen knipper maar een breker!
Wanneer je ons assortiment stenenknippers bekijkt, dan wordt je al snel duidelijk dat je in principe kunt kiezen uit twee verschillende soorten steenknippers. Naast tegelknippers met twee spindels, hebben wij ook een groot aantal stenenknippers met één enkele spindel in ons aanbod. Wat zijn de verschillen tussen deze twee? Nog niet zo heel lang geleden was de keuze vrij eenvoudig. Iedere steenknipper was namelijk uitgerust met twee verstelbare spindels.
Door aan de beide spindels van de tegelknipper te draaien, kon je gemakkelijk de kniphoogte instellen. Zo kon je het bovenste mes naar boven laten stijgen of naar beneden laten zakken. Dit was uitermate geschikt wanneer je de hele dag stenen of tegels van dezelfde dikte moet gaan knippen. Zoals een standaard stoeptegel natuurlijk, wanneer je de hele dag bezig bent een trottoir aan te leggen.
Werk je echter de hele dag met stenen met een verschillende maatvoering, dan ben je een groot deel van de dag al kwijt aan het telkens bijstellen van de kniphoogte met behulp van de twee spindels. Daarom zijn de verschillende fabrikanten van de steenknippers in ons assortiment – zowel Almi als ORIT dus – ieder met een eigen model tegelknipper met enkele spindel op de markt gekomen. Waar de stenenknipper van ORIT uitsluitend één spindel heeft om veel gemakkelijker en sneller de kniphoogte in te stellen, gaan de modellen van Almi nog een stap verder. Hoe groot die stap is, lees je in het volgende blok.
Enkele jaren geleden kwam ALMI, de marktleider op het gebied van stenenknippers, met de AL33 Easy op de markt. Dit was de vertrouwde AL33 – dé klassieker onder de steenknippers – van deze Twentse fabrikant, maar dan in een geheel nieuw jasje gestoken. De AL33 Easy is namelijk uitgevoerd met de vernieuwde en gepatenteerde Easy Cutting Power-technologie. Uiteraard is hierdoor de kniphoogte razendsnel in te stellen. Bovendien knipt een tegelknipper model Easy maar liefst 20 procent lichter dan dezelfde stenenknipper zonder de toevoeging 'Easy'.
Sinds de introductie van de Almi AL33 Easy een jaar of vijf geleden is de bijzondere technologie niet meer weg te denken bij de steenknippers van ALMI. Sterker nog: vandaag de dag is vrijwel ieder model van deze producent uit het Twentse Vriezenveen wel te bestellen in een 'Easy'-uitvoering. Logisch natuurlijk, want dankzij deze gepatenteerde techniek knip je toch een stuk lichter.
Iedereen kan knippen met de ALMI AL33 Easy. Ook als je normaal de hele dag op kantoor werkt
Als je snel even een blik werpt op de verschillende modellen steenknipper van ALMI, dan zie je al snel dat de typeaanduiding een logische opbouw kent. Ieder model steenknipper begint namelijk steevast met de letters 'AL'. Hierna volgen twee cijfers, al dan niet gevolgd door nog een letter. De letters A en L staan uiteraard voor Almi. Zo weet je direct dat je een steenknipper van Nederlands topfabricaat in handen hebt. De twee cijfers die hierop volgen, geven de breedte van het mes aan in centimeters. Zo is de AL33 een standaard steenknipper van Almi met een mesbreedte van 33 centimeter. De AL15 heeft dan als vanzelfsprekend een breedte van 15 cm. Als het type nog een laatste letter of reeks letters bevat, dan staan deze letters voor het volgende:
Aanduiding | Uitleg |
---|---|
Cijfers | Lengte van de messen in cm |
D | Uitvoering met vaste draagplaat, voor het schuin afknippen van stenen |
S | Uitvoering met een flexibel opgestelde snijtanden in plaats van een vast mes |
U | Uitvoering met extra kniphoogte voor het knippen van grote stenen |
Easy | Uitvoering met één spindel om zo lichter te knippen |
UT | Uitvoering met extra kniphoogte en grotere draagplaten om groot materiaal te ondersteunen |
KS | Uitvoering speciaal ontwikkeld voor het knippen van kalkzandsteen |
NSH | Uitvoering speciaal ontwikkeld voor het knippen van natuursteen |
SH | Hydraulische uitvoering |
KSH | Hydraulische uitvoering |
In het vocabulaire van de stratenmaker maken wij gebruik van de twee termen 'steenknipper' en 'tegelknipper'. Dit zijn twee woorden met vrijwel dezelfde betekenis, maar toch zijn het geen synoniemen van elkaar. Iedere tegelknipper is namelijk een stenenknipper, maar niet iedere stenenknipper is een tegelknipper.
Dat wil zeggen dat je met iedere steenknipper in staat bent om stenen mee te knippen (pardon: breken). Zelfs met de kleinste stenenknipper, het model AL15 Easy van ALMI, kun je kleine klinkers op maat knippen. Omdat de AL15 Easy een knipbreedte heeft van 150 mm, is deze steenknipper een echte klinkerknipper. Stenen die breder zijn dan 15 centimeter kun je dus niet op maat 'breken'.
Het model tegelknipper dat al vele tientallen jaren verreweg het populairst is, is de AL33. Deze steenknipper is uitgevoerd met twee spindels en heeft een knipbreedte van 330 mm. Hiermee zou deze stenenknipper dus geschikt moeten zijn om er gewone stoeptegels mee op maat te kunnen knippen. Dit is incidenteel wel mogelijk, maat toch wordt voor het breken van standaard formaat tegels de iets grotere AL43 gebruikt. Deze tegelknipper heeft namelijk een knipbreedte van maar liefst 430 mm. Bovendien is deze knipper standaard uitgevoerd met een verlengbare arm, zodat je vele malen gemakkelijker kunt knippen.
Naast de tegelknippers model Easy, heeft ALMI nóg een bijzondere uitvoering van een steenknipper in het leveringsprogramma. En dat zijn de AL33S en de AL43S. Deze beide stenenknippers zijn allebei uitgevoerd met lamellenmessen. In plaats van vaste messen beschikken deze tegelknippers dus over twee grote rijen met verende widiamessen.
Het voordeel van deze flexibel opgestelde snijtanden in plaats van een vast mes is dat de snijbeweging zich geheel kan aanpassen aan het te knippen gesteente. Met andere woorden: de messen passen zich aan aan de steen, waardoor het knippen van grillig gevormde stenen binnen handbereik komt. Zeer onregelmatig gevormde natuurstenen en grindtegels hoeven met een stenenknipper met flexibele lamellenmessen niet langer nog een probleem op te leveren.
Steenknippers die zijn uitgevoerd met deze geharde snijtanden zijn speciaal ontworpen voor het op maat breken van gebakken steen met een onregelmatig oppervlak van maximaal vier millimeter. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan onder andere grindtegels, natuursteen en nog veel meer. Omdat de lamellenmessen zich vormen naar het oppervlak van de steen, wordt de druk gelijkmatig verdeeld en bereik je met minder krachtsinspanning een veel beter knipresultaat.
Uiteraard zijn de widia snijtanden van de stenenknippers met lamellenmessen eveneens gemakkelijk te vervangen. Zo wordt ieder mesje apart op zijn plaats gehouden door een speciale bolkopbout. Schroef de bout los en vervang ieder bot mesje door een nieuw en scherp exemplaar. Deze widiamessen vind je in de categorie 'Onderdelen voor Steenknipper'.
Wanneer je een beetje onderzoek hebt gedaan naar de verschillende stenenknippers die er zoal in de Lage Landen te bestellen zijn, dan heb je al snel in de gaten dat er in feite twee grote merken zijn die de lakens uitdelen. En dat zijn de merken ALMI en ORIT. Maar hoe verhouden deze twee concurrenten zich tegenover elkaar? Tijd voor een vergelijking tussen ALMI steenknippers en stenenknippers van ORIT.
ALMI is een fabrikant uit het Overijsselse Vriezenveen. Dit bedrijf is opgericht net na de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1946. De bedrijfsnaam is een acroniem dat staat voor (Jan) Abbink (Dieks) Landhuis Metaalwaren Industrie. Begonnen als producent van lantaarnpalen is ALMI in de jaren 70 gestart met het produceren van steenknippers. Inmiddels timmert het Twentse bedrijf al meer dan 35 jaar aan de weg met hun stenenknippers en tegelknippers. ALMI is een producent die als doelstelling heeft de allerbeste steenknippers ter wereld op de markt te brengen. Daar zijn ze dan ook zeker in geslaagd, maar aan kwaliteit hangt natuurlijk wel een prijskaartje.
Daar waar ALMI zelf actief tegelknippers ontwikkelt en produceert, gooit ORIT het over een heel andere boeg. Dit Tilburgse bedrijf is opgericht in het jaar 1997 en heeft als doelstelling bestaande machines en gereedschappen voor stratenmakers en de bouw opnieuw te ontwerpen en zo nodig te verbeteren. Omdat ORIT kijkt hoe bestaande producten kunnen worden verbeterd, zijn zij in staat om hoogwaardige producten aan te kunnen bieden met een wat scherpere prijsstelling. Zo is dé stenenknipper van ORIT – het model Easy Turner 3300-SS – vandaag de dag maar liefst zeven tientjes goedkoper dan ALMI's publiekslieveling, de AL33. En dat verschil kun je mooi in je zak steken.
Als het goed is, weet je nu alles over het begrip stenenknipper of tegelknipper. Zo weet je nu dus bijvoorbeeld dat het in feite geen steenknipper is, maar meer een steenbreker. Ook weet je de verschillen tussen een tegelknipper met één spindel of een klassiek model met twee spindels. Bovendien ken je nu de achtergrond van zowel ALMI als het bedrijf ORIT. Heb je na het zorgvuldig doorlezen nog vragen over de steenknipper? Stel deze dan kosteloos en geheel vrijblijvend via de welbekende kanalen.
Zoals je dus al hebt gemerkt, wordt de keuze in het aanbod aan professionele steenknippers steeds beter. Natuurlijk zullen er altijd wel redenen zijn te bedenken om voor een bandenzaag te kiezen. Zo is een bandenzaag bijvoorbeeld in staat om er zowel tegels als banden mee door te zagen. Afgezien van de emissievrije bandenzagen op accu, is de steenknipper een schoon en duurzaam alternatief voor de vaak vervuilende motordoorslijper. Bovendien kost het gebruik van een tegelknipper geen (vandaag de dag peperdure) brandstof. De enige energie die je hiervoor nodig hebt haal je uit een boterham met kaas. Overweeg dan ook zeker de aanschaf van een stenenknipper, want een steenknipper is zeker geknipt voor de taak!
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600