WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Handsondeerapparaat of penetrograaf: wat zijn de verschillen?

Geschreven door Ronald 11-07-2019 0 Reacties Meetinstrumenten,Alles over overige meetinstrumenten,

Handpenetrometer of penetograaf bij visser-assen.nl

 

Penetrometer aanschaffen? Een uitstekende keuze, omdat je met een handsondeerapparaat of een penetrograaf altijd direct weet wat de penetratieweerstand van de bodem is. Bij Visser Assen ben je op de juiste plaats om een penetrometer aan te schaffen, omdat wij als dealer van het Nederlandse merk Eijkelkamp al vele jaren een betrouwbare naam hebben opgebouwd op het gebied van veldmeetapparatuur. Maar wat zijn nu de de precieze verschillen tussen de handsondeerapparaat en de penetrograaf? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

 

Handsondeerapparaat als voordelige penetrometer

De eenvoudigste en dus ook meteen de voordelige vorm van een penetrometer is het handsondeerapparaat van Eijkelkamp, ook wel een 'handpenetrometer' genoemd. Dit apparaat moet je eigenlijk zien als een grote klok of met twee grote handvatten. Het handsondeerapparaat van Eijkelkamp wordt compleet geleverd in een robuuste koffer met daarin enkele verschillende conussen, sondeerstangen en verlengstukken. Bovendien wordt de handpenetrometer geleverd met een gereedschapsset bestaande uit een aantal sleutels en een speciale plaat om de conussen te controleren.

 

Het handsondeerapparaat kan worden gebruikt voor het sonderen tot op een diepte van maar liefst 1 meter. De speciale drukmeter heeft een meetbereik van 10.000 kN per vierkante meter, en dat is gelijk aan 10.000 kPa. De nauwkeurige hydraulische aflezing van de handpenetrometer heeft een nauwkeurigheid van om en nabij de 8 procent in het aanbevolen meetbereik.

 

Handpenetrometer, hoe werkt die?

De werking van een sondeerapparaat is simpel. Je drukt de handpenetrometer namelijk gemakkelijk de grond in. Hiervoor druk je het instrument onder een rechte hoek de bodem in door op beide handgrepen een gelijke druk uit te oefenen. Houd hierbij een snelheid van rond de 2 centimeter per seconde aan. Een of meerdere drukverhogingen tijdens het duwen in de grond geven namelijk waarden die te hoog zijn en dus niet representatief zijn voor de bodem.

 

De grote manometer van de handpenetrometer, de zogenoemde drukmeter, is uitgevoerd met twee verschillende wijzers: een rode en een zwarte wijzer. De weerstand van de bodem die aan de conus wordt gemeten, kan via de drukmeter van het handsondeerapparaat worden afgelezen aan de hand van de zwarte wijzer. De rode wijzer is juist bedoeld om de maximale weerstand die tijdens de meting wordt afgelezen mee aan te geven.

 

Aan de hand van de gemeten waarden moet het nu mogelijk zijn om de weerstand tegen penetratie (in kPa/cm2) van de bodem uit te kunnen rekenen. Dit kun je eenvoudig bepalen door de uitleeswaarde te delen door het oppervlak van de conus. De verwachte waarde van de penetratieweerstand bepaalt mede welke conus moet worden gebruikt. Voor hoge waarden wordt een kleine conus gebruikt en voor lage waarden de grotere. Hoe groter de conus, hoe nauwkeuriger de waarde van de weerstandsmeting.

 

Even een voorbeeld: Een aflezing op de manometer van 300 N, met een conus basisoppervlak van 5 cm2 , komt overeen met een conusweerstand van 300/5 = 60 N/cm2. Of wel: 60 N/cm2 = 600 kN/m2 = 0,6 MPa (mega pascal = 106 pascal). Of kijk hieronder voor een tabel:

 

Conusoppervlak/
Manometerwaarde in N
1 cm2 2 cm2 3⅓ cm2 5 cm2
100 100 50 30 20
150 150 75 45 30
200 200 100 60 40
250 250 125 75 50
300 300 150 90 60
350 350 175 105 70
400 400 200 120 80
450 450 225 135 90
500 500 250 150 100
600 600 300 180 120
700 700 350 210 140
800 800 400 240 160
900 900 450 270 180
1000 1000 500 300 200

 

Toepassingen van het sondeerapparaat

Dankzij hun enorme dieptebereik kan een handpenetrometer voor de volgende toepassingen worden gebruikt:

  • Algemeen bodemonderzoek
  • Basaal advies met betrekking tot funderingen
  • Het controleren van kunstmatig gecompacteerde bodems
  • Onderzoek naar de (verwachte) groeiomstandigheden van planten in de bodem
  • Het vinden van gecompacteerde bodemlagen

 

Voordelen van de handpenetrometer

  1. Compact en compleet
  2. Nauwkeurige, hydraulische aflezing
  3. Perfect voor landbouwkundigen en aannemers
  4. Kan met het gehele lichaamsgewicht worden bediend
  5. Uitlezingen voorzien van sleepwijzer
  6. Gemakkelijk te bedienen
  7. Conuscontrole
  8. Weinig onderhoud nodig

 

Penetrograaf schrijft zelf de meetgegevens op

Een penetrometer die een stuk geavanceerder is dan het standaard handsondeerapparaat is de penetrograaf. Deze neemt je veel meer werk uit handen. Zo hoef je hiermee niet langer meer zelf de meetwaarden op te schrijven en uit te rekenen, maar doet het meetinstrument van Eijkelkamp dit allemaal voor je.

 

Uiteraard wordt de penetrograaf van Eijkelkamp eveneens geleverd met een groot aantal sondeerconussen, stangen en een plaat om de sondeerconussen te controleren. En natuurlijk zit alles in een mooie en stevige koffer. Uniek aan de penetrograaf is zijn eigen schrijfapparaat. De speciale stift maakt zelf een mooie en overzichtelijke grafiek op een van de 250 meegeleverde registratiekaarten. Dit pak registratiekaarten kun je uiteraard gewoon los bij ons bestellen, mochten ze op zijn.

 

Het tijdens de metingen onmiddellijk vastleggen van de meetresultaten vermindert de hoeveelheid werk die komt kijken na het meten met een sondeerapparaat enorm. De gegevens kunnen onmiddellijk worden overgenomen en zijn gemakkelijk vast te leggen. Gewoon, door het registratiekaartje uit het toestel te nemen.

 

Het meetbereik van de penetrograaf loopt tot 5000 kN/m2 (= 5 MPa) en het apparaat is geschikt voor metingen tot een diepte van maximaal 0,80 m. Met de penetrograaf kunnen eveneens continumetingen worden verricht, waarbij elke laag van het bodemprofiel tot een diepte van 0,8 m op het recorderpapier wordt gemarkeerd.

 

Hoe werkt de penetrograaf?

De penetrograaf van Eijkelkamp maakt gebruik van al zeer oude techniek, aangepast aan de eisen van de huidige, moderne tijd. Het principe van de metingen is gebaseerd op het indrukken van een gekalibreerde veer, terwijl het grafiekpapier door de recorder gelijktijdig wordt voortbewogen in verhouding tot de diepte van de sonde. Om te controleren of de sondeerstang en de conus verticaal in de grond dringen, is de penetrograaf uitgerust met een met alcohol gevulde, opgehangen waterpas. De doordringing moet zo verticaal mogelijk plaatsvinden, om zo de druk en de wrijving op de sondeerstand zo laag mogelijk te houden.

 

Toepassingen van de penetrograaf

  • Algemene bodemkundige onderzoeken (bijvoorbeeld voor profielbeschrijvingen, voor het verkrijgen van gegevens betreffende de geschiktheid van bodems
  • Controleren van de geschiktheid van kunstmatig gecompacteerde bodems voor voetpaden of verkeerswegen
  • Controleren van kunstmatige compacteringen (bijvoorbeeld in met zand gevulde greppels
  • Controleren van de draagkracht bij het installeren van ondergrondse tanks
  • Aantonen van gecompacteerde (mogelijk ondoordringbare) ondergrondse lagen (zoals lagen die zijn gecompacteerd onder de ploegdiepte
  • Onderzoek naar slechte groei-omstandigheden, met inbegrip van de groei-omstandigheden voor bomen in stedelijke straten en parken
  • Onderzoek naar het verband tussen de intensiteit waarmee bepaalde gewassoorten wortelschieten en de penetratieweerstand van de aanwezige bodemlagen

 

Penetrograaf: de voordelen

  1. Noteert de waarden in een grafiek
  2. Laat perfect de verstoorde lagen zien
  3. Toont gecompacteerde lagen aan
  4. Grafieken zijn weerbestendig, ideaal in ons natte klimaat
  5. Metingen door slechts eenmaal duwen
  6. Voor aannemers en landbouwkundigen
  7. Behuizing instrument is eveneens weerbestendig

 

Penetrometers in de hoofdrol

Uiteraard zijn beide penetrometers tijdens hun werkzaamheden gefilmd. Bekijk hieronder de productvideo's:

 

De handpenetrometer aan het werk Metingen verrichten met de penetrograaf

 

Handpenetrometer vs penetrograaf: wie wint?

Het is voor ons, laat staan de leek, niet te doen om een winnaar aan te wijzen. De een gaat voor een zo scherp mogelijke prijs, dus kiest die persoon de handpenetrograaf. De ander wil direct alle meetwaarden voor het nageslacht bewaren, dus kiest hij of zij de penetrograaf. Welke de beste van de twee is, is geheel afhankelijk van je wensen. Het enige dat wij kunnen doen, is de twee nog eens een keer met elkaar te vergelijken:

 

Sondeerapparaat of penetrograaf?

 

Alle penetrometers bekijken ►

 

Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600