-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Tegenwoordig zijn er veel soorten LED-bouwlampen. De verschillen in kwaliteit licht zijn groot. Alle LED-bouwlampen zijn duurzamer dan bijvoorbeeld HQI- of halogeenlampen. Dat levert naast een milieuwinst ook nog eens een kostenbesparing op. Houd rekening met onderstaande punten om een goede LED-bouwlamp te kiezen.
Er bestaat nog altijd veel verwarring over de lichtopbrengst van lampen en wanneer deze goed is. Vaak heeft men het hierbij dan over het wattage van de lamp. Dit wattage zegt echter niet zo veel over de lichtopbrengst van de lamp. De eenheid waarin de lichtopbrengst wordt uitgedrukt, wordt lumen genoemd. Wattage drukt alleen maar het verbruik van de bouwlamp uit, het is dus niet van invloed op de lichtopbrengst.
Het aantal lumen staat dus voor de lichtopbrengst of felheid van het licht. Nu we dit weten kunnen we het volgende concluderen: een lamp kan dus een heel hoog wattage hebben, als het aantal lumen laag is, zal er nog steeds weinig lichtopbrengst zijn.
De chip in de LED-bouwlampen heeft de meeste invloed op de lichtopbrengst van de lampen. Ze worden vaak uitgevoerd met een SMD- of COB-chip. Het verschil tussen deze twee chips zit hem in de concentratie van de LED-diodes (de kleine lampjes die daadwerkelijk licht uitstralen). Bij de SMD-chip zijn deze diodes ruimer opgezet dan bij de COB-chip. De COB-chip heeft hierdoor meer vermogen dan de SMD-chip. De SMD-chip heeft echter als voordeel dat deze veel koeler blijft. Dit is erg belangrijk omdat hitte er voor zorgt dat de ledlampen sneller kapotgaan.
Alle bouwlampen zijn verplicht om te worden getest volgens Europese normen. Na deze tests krijgen de lampen een IK- en IP-classificatie.
Het IK-getal is de mate waarin de lamp is bestand tegen mechanische inslagen. Wat eigenlijk niet meer betekent dan: kan de lamp tegen een stootje? De getallen hiervoor lopen van 1 (IK01, inslag <1 joule) tot 10 (IK10, inslag 10 joule). Dus een IK01-lamp is zeer fragiel en een IK10-lamp kan een behoorlijke klap verdragen. Deze test op inslag bepaalt in de praktijk in hoeverre de lamp vandalisme- en impactbestendig is.
Omdat bouwlampen vaak zowel binnens- als buitenshuis worden gebruikt, is het belangrijk dat ze tegen vocht en stof kunnen. Daarvoor is de beschermingsgraad. Deze zogeheten IP-classificatie vertelt je hoeveel water en stof een bouwlamp kan verdragen voordat de lamp kapotgaat. De IP-classificatie bestaat uit twee getallen, waarvan de eerste de weerstand tegen stof is en de tweede de weerstand tegen vocht. De IP loopt ook van laag (IP00, geen bescherming) tot hoog (IP67, volledig stof- en waterbestendig).
Een lamp klasse II is voor gebruik op de werkvloer binnen handbereik (verplaatsbare armaturen) of voor permanente opstelling. Deze armaturen mogen bouwlampen worden genoemd. Deze bouwlampen moeten met een 2-aderige aansluitkabel type H07RN-F met een minimale lengte van 5 meter op het lichtnet worden aangesloten. Klasse 2-lampen zijn dubbel geïsoleerd en zijn voorzien van een CE-markering en Kema Keur.
Klasse 3-bouwlampen worden middels een trafo gevoed met een laag voltage. Waar dit voorheen 42 Volt was, worden onze klasse 3-bouwlampen LED gevoed middels een accu. Deze werklampen zijn dan ook ideaal voor mobiel gebruik, en mogen binnen handbereik in nauwe, geleidende ruimten worden gebruikt,
Grondstatieven of uitschuifbare statieven voor verplaatsbare bouwlampen dienen te zijn voorzien van geïsoleerde handvatten en mogen op een helling van 15° niet omvallen!
Bekijk onze klasse II LED-bouwlampen
Omdat de efficiëntie van LED-lampen groter is dan bij de halogeen- en gasontladingslampen, kan de ledlamp met een lager wattage evenveel lumen opwekken. De ledlamp verbruikt dus minder stroom en dat scheelt in de kosten! Ga maar na hoeveel lampen je per dag hebt branden. En bedenk dan dat je met ledlampen een besparing tot wel 75 procent kan halen.
Ook is de zogeheten kleurtemperatuur van onze lampen optimaal om mee te werken. De kleurtemperatuur van 4000 Kelvin zorgt voor helder licht. Daardoor kun je alles goed zien terwijl je aan het werk bent.
Deze besparing is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor het milieu! Het is vandaag de dag steeds belangrijker om duurzaam bezig te zijn, ook als bedrijf. Maak gemakkelijk een eerste stap met het gebruik van LED-bouwlampen.
De LED-bouwlampen in ons assortiment zijn door hun compacte design beter in staat om de hitte die door de lampen wordt gegenereerd af te voeren. Dit heeft als voordeel dat de lampen veel langer meegaan. Daarnaast is door het compacte design ook een deel van het gewicht bespaard!
Eén van de betere manieren om roest te voorkomen is door het aluminium te poedercoaten. Poedercoating kan extra dik op het materiaal worden aangebracht, wat er voor zorgt dat ook de behuizing een klap kan verdragen.
Het armatuur is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de lamp maar ook de beugel is vaak een onderbelicht aspect. Een robuuste beugel waaraan de armatuur kan worden opgehangen of neergezet is van groot belang in het gebruiksgemak. Zo is de meest ideale beugel 180° instelbaar.
Bekijk ook onze bouwlampen eens en oordeel zelf of ze onder de categorie van een goede LED-bouwlamp vallen.
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600