-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Een kruiwagen kopen kun je in vele soorten, maten en natuurlijk prijsklassen. Als particulier zal waarschijnlijk al snel de prijs van een kruiwagen de doorslag geven bij de aanschaf van een kruiwagen. Maar is een goedkope kruiwagen wel zaligmakend, of had je toch beter een paar tientjes meer kunnen uitgeven? Lees deze goudeerlijke en semi-onafhankelijke review om zo niet van een koude kermis thuis te komen!
Na enkele jaren geleden te zijn verhuisd naar een mooi huis aan de rand van de Drentse hoofdstad Assen, moest het er dit jaar maar eens van komen. De tuin was mijn vrouw en mij – Ronald – al langer een doorn in het oog, dus moest deze eens grondig onder handen worden genomen. Naast het graven en aanleggen van een vijver en het vervangen van de schutting, is ook de bestrating in de achtertuin aan een broodnodige vervanging toe.
Na lang wikken en wegen – alle neuzen moeten natuurlijk dezelfde kant op staan – werden in de natte maand mei een enorme big bag zand, vele tientallen vierkante meters aan tegels en aanverwante materialen geleverd. Bij de voordeur, uiteraard, omdat de achterkant van ons rijtjeshuis niet met de vrachtwagen kon worden bereikt. Maar hoe moet je die enorme hoeveelheden in de achtertuin krijgen? De oplossing lag voor de hand: er zou dus een kruiwagen moeten komen. Om in deze dure tijden toch een beetje de hand op de knip te houden, besloten we bij de dumpzaak op de hoek een goedkope kruiwagen te kopen. Voor de prijs van slechts 55 euro kan de klant hier kiezen uit een kruiwagen met een stalen bak of een met een bak van kunststof. Als redelijke leek op dit vak besloot ik voor een op het oog solide kruiwagen met een kunststof bak te gaan. Een goede deal of hebben we toch een kat-in-de-zak gekocht?
Enthousiast als ik ben, begon ik direct bij het eerste droge moment de kruiwagen bij de voordeur te vullen. Ik legde er een twaalftal tegels op en wilde gelijk weer verder lopen. Al snel kwam daar ergernis nummer 1 om de hoek kijken. De kruiwagen liep wel erg zwaar. Wat bleek nu? De band bleek halfleeg te zijn gelopen. Al snel was de band alsnog opgepompt, en kon ik mijn voettocht vervolgen. Ondanks de opgepompte band, liep de wandeling nog niet steeds op rolletjes. Het wiel blijkt namelijk een beetje scheef te zijn geplaatst. Gelukkig niet zo scheef dat het wiel constant aanloopt, maar toch genoeg om er hinder van te ondervinden. Desondanks is dit nog altijd geen reden om de kruiwagen nu maar gelijk af te schrijven.
Al deze kleine schoonheidsfoutjes nam ik echt graag voor lief, zeker gezien de prijs die ik voor deze kruiwagen heb betaald. Maar na enkele rondjes tegels van voor- naar achtertuin verplaatsen, ontdekte ik echter de grootste ergernis. Natuurlijk, de voettocht werd na iedere ronde zwaarder en zwaarder, maar het grootste gebrek van deze in China geproduceerde kruiwagen kwam pas na voren na enkele wandelingen. Door de warmte van mijn handen bleken de handvatten iets te zijn opgewarmd. Als gevolg hiervan begonnen deze handgrepen iets uit te zetten, en dus gingen deze een eigen leven leiden.
Zo draaiden de handvatten tijdens de vele voettochten vrijuit rond de ronde buizen van de kruiwagen. Bovendien gleden de handvatten regelmatig van de buizen. En dat werkt niet echt prettig, zeker niet met een zware last in de bak. Omdat ik zo tijdens de vele verplaatsingen constant bezig was de handgrepen onder controle te houden, draaide het zware transport van de tegels en zand uit op een hachelijke onderneming.
Er zijn dus nogal behoorlijk wat verschillen te noemen tussen een kruiwagen voor huis-, tuin- en keukengebruik of een professionele kruiwagen. Dit zijn in ieder geval de belangrijkste verschillen:
Gewone kruiwagen | Professionele kruiwagen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Als dealer en leverancier van kruiwagens van de gerenommeerde merken Altrad Fort en Matador zouden wij onszelf natuurlijk in de voet schieten als we niet zouden zeggen dat je per se een kruiwagen van een van deze twee Nederlandse kruiwagen moet kopen. Want ja, de echte professionele gebruiker weet natuurlijk al lang dat een goedkope kruiwagen van Chinese makelij niet echt geschikt is als je er dagelijks mee moet werken. Vaak om dezelfde redenen die ik als blogger dus onlangs heb ervaren.
Maar ben je net als ik een doe-het-zelver, en hoef je dus niet dagelijks gebruik te maken van een kruiwagen, dan volstaat een kruiwagen van de bouwmarkt of de dumpzaak op de hoek natuurlijk prima. Maar heb je kwaliteit hoog in het vaandel staan en wil je het liefst vele jaren met je kruiwagen kunnen werken zonder ergernissen, dan is het aan te raden een van topkwaliteit kruiwagens van Altrad Fort of Matador aan te schaffen. De keuze is dan ook geheel aan jezelf, op basis van je budget en je wensen.
Professionele kruiwagens bekijken ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600