-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Je hebt ze vast wel een keer 'in het echt' gezien. Je kunt ze namelijk overal tegenkomen. Op fietspaden, tussen de stoeptegels of in het asfalt. Een ronde knop met daarop in grote letters het woord 'MEETPUNT'. Maar waarom tref je deze dingen overal te pas en te onpas aan en waar dienen deze meetpunten eigenlijk voor? Daar proberen wij je in dit blogartikel van Visser Assen een zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven.
De grote, ronde schijf is slechts de kop van iets wat officieel een 'meetnagel' wordt genoemd. Ook zijn er mensen die deze meethulpmiddelen een 'asfaltnagel' of, met een chic woord, een 'kernnetbout' noemen. Naast deze synoniemen komen wij ook het begrip 'meetspijker' vaak tegen. In deze blog vertellen wij je er alles over.
Een meetnagel of een meetspijker wordt met name veel gebruikt door een landmeter. De landmeter gebruikt de meetnagel om een punt te markeren dat kan worden gebruikt als een referentiepunt voor tijdelijk of voor eigen gebruik. De meetspijkers die je in het assortiment van Visser Assen kunt vinden, zijn allemaal gemaakt van roestvrij staal. Maar ook meetnagels van brons of messing worden nog weleens toegepast. Handig is dat de meetspijker is uitgevoerd met een scherpe punt. Zo kan deze meetnagel gemakkelijk tussen de stenen of tegels – dus in de zachte voeg – en zelfs in het asfalt worden geslagen.
De meetspijkers worden telkens over een vaste afstand van elkaar in de grond geslagen. Let er maar eens op, als je er langs loopt. Dit geeft de landmeter de mogelijkheid om een (driehoeks-)meting uit te voeren. Nadat de meetnagel in de grond is geslagen, wordt het punt ingemeten om de coördinaten te bepalen in een geodetisch coördinatensysteem, bijvoorbeeld het Nederlandse Rijksdriehoeksstelsel en eventueel de NAP-hoogte. Het kernnet van meetpunten wordt door middel van GPS (Global Positioning System) gebruikt voor landmeting.
Voor het inmeten van de zogenoemde NAP-hoogte worden overigens ook vaak speciale hoogtebouten gebruikt. Deze zijn vervaardigd uit messing en kunnen worden besteld met of zonder de opdruk 'NAP'. Bovendien hebben wij nog speciale zettingsbouten in ons aanbod. Deze zijn eveneens gemaakt van messing.
Een meetspijker of kernnetbout kan echter voor nóg een andere toepassing worden gebruikt. Zo worden deze meetpunten ook wel vaak gebruikt voor het markeren van zogenoemde paspunten voor luchtfoto's Om er nu voor te zorgen dat de asfaltnagel ook vanuit de lucht duidelijk kan worden waargenomen, wordt in zo'n geval vaak een ronde of soms ook wel een vierkante markering rond de meetspijker aangebracht. Gewoonlijk gebeurt dit door met witte wegenverf en met een zwarte rand een schijf of vierkant op het wegdek aan te brengen.
Dit herkenningspunt wordt officieel met de term 'vliegschijf' aangeduid. Vaak worden voor controle twee vliegschijven op slechts enkele meters van elkaar geplaatst. Ook deze vliegschijven komen we vaak in het Nederlandse landschap tegen.
Wat wij als leverancier van professionele producten op het gebied van bouwen, meten en bebakenen ook al vaker hebben gemerkt, is dat een zak meetspijkers ook vaak wordt verkocht met een spuitbus wegenverf of markeringsverf. En dat is natuurlijk niet zo gek natuurlijk, als je je bedenkt dat het soms behoorlijk lastig kan zijn om een meetnagel in het open veld terug te vinden. Want ja, een bolle kop van om en nabij de 25 mm is ook niet altijd even gemakkelijk terug te vinden. Daarom wordt de plek van de asfaltnagel regelmatig aangegeven door deze te markeren met behulp van markeringsverf in een al dan niet fluorescerende kleur.
De verf of spray wordt dan in een grote cirkel rond de kop van de kernnetbout gespoten. Zo is de meetspijker vele malen sneller terug te vinden. Is het niet nodig dat de meetpunten tot jaar en dag duidelijk waar te nemen zijn? Schaf jezelf dan een spuitbus krijtspray aan. Door krijtspray aan te brengen rond de kop van de meetspijker, is deze slechts voor een relatief korte periode gemakkelijk terug te vinden. Afhankelijk van de weersinvloeden is markeringsverf op basis van kalk, zijn de aangebrachte markeringen al binnen vijf tot ten hoogste vijftien dagen geheel verdwenen. Bovendien ben je met krijtspray een stuk milieuvriendelijker bezig.
De asfaltnagels in het online aanbod van Visser Assen zijn in verschillende modellen en afmetingen te bestellen. Standaard zijn de volgende types meetnagels uit voorraad leverbaar:
Zo, als je alles goed hebt gelezen, weet je nu precies wat die al die bolle schijven met het opschrift 'MEETPUNT' op de stoep of het fietspad doen. Ook weet je waar deze voor nodig zijn en hoe ze worden gebruikt. Heb je naar aanleiding van dit blogartikel nog een of meerdere vragen over meetspijkers, dan kun je natuurlijk altijd vrijblijvend contact opnemen met Visser Assen.
Bronnen:
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600