WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

De werkelijke kosten van inefficiënte maatvoering

Geschreven door Ronald 06-06-2024 0 Reacties Layout,Meetinstrumenten,

In de bouwwereld wordt iedereen voortdurend geconfronteerd met dezelfde uitdaging: een kleine winstmarge die op allerlei manieren kan worden afgeroomd. Daarom is het van het grootste belang om voortdurend te zoeken naar oplossingen die het mogelijk maken om sneller en met lagere overheadkosten te werken. Tegelijkertijd moet de hoogste kwaliteit worden gehandhaafd, omdat fouten en het bijbehorende herstel net zo duur zijn als planningsoverschrijdingen en overtollige arbeid.

 

Maatvoering met Trimble | AIC Visser

 

Laten we dit universele probleem eens nader bekijken door specifiek in te zoomen op maatvoeringsactiviteiten. Voor veel aannemers kan maatvoering tot wel 25 procent van de projectkosten uitmaken. Dus, net als de meeste bouwprofessionals, ben je waarschijnlijk op zoek naar efficiëntie en kostenbesparingen op dit gebied van je werk. We zullen dieper ingaan op waar inefficiënties vaak voorkomen in het maatvoeringsproces, hoe deze zich vertalen in echte kosten voor de aannemer en hoe verbeteringen in gereedschappen en technieken het maatvoeringsproces aanzienlijk efficiënter en kosteneffectiever kunnen maken.

 

Alles voor Maatvoering bekijken ►

 

Inefficiënte maatvoering: handmatige gereedschappen en methoden

Traditionele handmatige maatvoering omvat het gebruik van tal van gereedschappen, waaronder een meetlint, touw, waterpas, theodoliet en meetlat. Bij elke draai aan een knop, elke penstreek of elke snelle berekening loop je de kans dat er een menselijke fout kan optreden. Dat betekent dat er meer tijd en geld zal worden besteed aan het behandelen van RFI’s (Request for Information) en het opnieuw meten van foutieve punten. Erger nog, maatvoeringsfouten die niet snel genoeg worden opgemerkt, kunnen later in het proces nog grotere problemen veroorzaken en je geld kosten. Bovendien, hoe meer handmatig het proces is, hoe meer mensen er nodig zijn om het te voltooien, hoe langer het duurt en hoe minder samenhangend de documentatie kan worden.

 

Een efficiëntere optie: automatische positioneringsapparatuur en gekoppelde maatvoeringssoftware

Met de introductie van de eerste total stations in de vroege jaren 70 werden de afstands- en hoekmetingen eindelijk gecombineerd in één instrument. Meer recente vooruitgangen in meet- en positioneringsapparatuur, zoals Robotic Total Stations en snelle positioneringstools, hebben het maatvoeringsproces versneld, terwijl de nauwkeurigheid en documentatie verbeterd zijn. Door de koppeling met krachtige maatvoeringssoftware zijn QA/QC (kwaliteitstoetsing en kwaliteitscontrole) en verantwoording nog nooit zo hoog geweest. Vandaag de dag zien bouwbedrijven lagere kosten en minder vertragingen veroorzaakt door menselijke fouten, omdat een groot deel van het maatvoeringsproces geautomatiseerd en zelfcorrigerend is.

 

Inefficiënte maatvoering: teams van twee of meer

De hierboven beschreven handmatige methode van bouwmaatvoering vereist minstens twee personen die rondlopen op de bouwplaats om metingen te verrichten. Bij grotere projecten kan meer dan één team tegelijkertijd aan het werk zijn, maar het zijn bijna altijd teams van twee.

 

Een efficiëntere optie: één medewerker en een RTS

Met behulp van een Robotic Total Station (RTS) kan één maatvoerder het werk aan dat vroeger minstens twee personen vereiste, omdat de RTS op afstand kan worden bediend via een aangesloten controller of tablet. Bovendien kan één maatvoerder met een RTS meer punten uitzetten in dezelfde tijd. Vergeleken met traditionele handmatige maatvoering kun je een toename van 300 procent in uitgezette punten per dag verwachten en een afname van 87,5 procent in kosten per punt. Zelfs vergeleken met de veelvoorkomende traditionele total station, resulteert het gebruik van een RTS in tweemaal zoveel uitgezette punten per dag tegen een kwart van de kosten.

 

En dankzij de nauwkeurigheid van de RTS, de overlay van de camera en de verbonden veldpuntsoftware wordt de menselijke fout die vaak in handmatige maatvoeringsoperaties sluipt vermeden, samen met het kostbare herstelwerk dat daarmee gepaard gaat.

 

Inefficiënte maatvoering: werken vanaf 2D-tekeningen

Hoewel 2D-tekeningen ontwikkeld in CAD-programma’s nog steeds de standaard zijn voor constructiedocumentatie, zijn ze niet de snelste of gemakkelijkste manier om maatvoering te coördineren in welke fase van het project dan ook. Als je werkt met fysieke plannen, zijn de stapels prints die nodig zijn voor een groot commercieel project gewoon onhandelbaar en frustrerend om mee te werken als onderdeel van het maatvoeringsproces.

 

En zelfs als je werkt met digitale versies van de tekeningen, ben je voortdurend gedwongen om te vertalen wat op het scherm wordt weergegeven naar de 3D-wereld om je heen. Dat is niet gemakkelijk of natuurlijk en, wederom, het laat ruimte voor menselijke fouten bij elk punt dat je uitzet.

 

Een efficiëntere optie: werken vanuit een 3D-model

Het gebruik van 3D BIM-modellen wordt steeds meer gemeengoed in veel aspecten van bouwplanning en -ontwerp, dus de mogelijkheid bestaat dat de 2D-tekeningen die je gebruikt een 3D-tegenhanger hebben op de computer van iemand anders. De echte magie gebeurt wanneer dat 3D-model rechtstreeks naar het instrument kan worden gebracht via cloud-gebaseerde BIM-coördinatiesoftware. Gecombineerd met de maatvoeringssoftware die je al gebruikt, worden maatvoeringstaken veel eenvoudiger, zonder dat je opnieuw hoeft in te voeren of te berekenen.

 

 

 

Efficiënte maatvoering of inefficiënt: de conclusie

Er zijn zonder twijfel volop mogelijkheden om bouwprojecten efficiënter en kosteneffectiever te maken door veldtechnologie te benutten – in het bijzonder door te profiteren van een modern maatvoeringsproces. Wil je meer tips over optimale maatvoering ontdekken, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Alles voor Maatvoering bekijken ►

Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600