WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Hoe goed werkt de Spectra HL700 laserontvanger?

Geschreven door Ronald 22-09-2022 0 Reacties Meetinstrumenten,Alles over laserontvangers,Visser Assen Videoblogs,Visser Assen,

Visser Assen is al sinds de oprichting in het jaar 1974 de toonaangevende leverancier van alles voor de bouw en GWW. Bovendien zijn wij al bijna veertig jaar exclusief importeur van het merk Spectra Precision. Deze Amerikaanse pionier is de uitvinder van de bouwlaser. Maar alleen aan een bouwlaser heb je nog niet genoeg, want je hebt natuurlijk ook een laserontvanger nodig. De meestgebruikte handontvanger van Spectra is de HL700 laserontvanger. Maar hoe goed is deze ontvanger eigenlijk en wat kan deze allemaal? Dat zie je in deze videoblog!

 

 

Spectra HL700 laerontvanger bekijken ►

 

De HL700 wordt door Spectra Precision zelf ook wel met de extra term 'Laserometer' aangeduid. De Spectra HL700 wordt standaard meegeleverd bij de LL500 en GL720 van Spectra.

 

Spectra HL700: de nauwkeurige millimeter-ontvanger

In de productvideo is duidelijk te zien dat de HL700 een zeer accurate millimeterontvanger is. Wat direct opvalt, is het zeer grote ontvangstgedeelte. De fotocel loopt namelijk over de gehele lengte van de laserontvanger. Hierdoor meet deze maar liefst 127 mm, dus een zeer riant ontvangstbereik is gegarandeerd. Wat eveneens uniek is aan de HL700 handontvanger van Spectra, is dat deze laserontvanger op tal van manier aangeeft of je je onder of boven de laserstraal bevindt of juist op de goede hoogte.

 

Bevindt de ontvanger zich boven de straal, dan brandt het bovenste ledje in een felrode kleur. Bovendien klinkt er een snel, akoestisch piepsignaal, terwijl je op het display in een driehoek ziet dat je je boven de straal bevindt. Ten slotte zie je op het display zelfs nog hoeveel millimeter je boven de straal zit.

 

Bevindt de HL700 zich juist onder de laserstraal? Dan zien we het onderste ledje branden, en dan wel in een blauwe kleur. Bovendien klinkt het akoestische signaal net iets minder dwingend, en wijst op het scherm de driehoek met de punt naar boven. Ook hier wordt de afstand in millimeters aangegeven. Zit de HL700 eenmaal op de juiste hoogte, dan brandt het middelste ledje in een felgroene kleur. Akoestisch klinkt er een lange pieptoon, terwijl op het display een horizontale streep verschijnt.

 

Spectra HL700 handontvanger tegenover een goedkope laserontvanger uit China

Even later in de video zien we hoe een werknemer met een uitgeschoven meetbaak met hierop de laserontvanger HL700 door het beeld loopt. Vervolgens loopt een andere persoon met een baak met hieraan bevestigd een goedkope, rode handontvanger. De camera zoomt in op het display van de goedkope ontvanger. We zien duidelijk dat deze rode handontvanger slechts is uitgevoerd met een korte fotocel. Als gevolg hiervan zien we dan ook dat deze laserontvanger nogal 'zenuwachtig' reageert. De ledjes flitsen razendsnel van rood naar groen en andersom. Ook de driehoeken veranderen als een malle van vorm en grootte.

 

Vervolgens zien we zowel de persoon met de 'Chinese' ontvanger als de Spectra HL700 in één beeld gevangen. De man links, de persoon met de HL700, zie je heel relaxt aan de gang met zijn werkzaamheden. Omdat het display van deze superieure handontvanger duidelijk aangeeft hoeveel mm je je boven of onder de straal bevindt, kan deze persoon heel gemakkelijk en snel werken. Voor de man rechts blijft het echter koffiedik kijken. Omdat de ronde laserontvanger slechts aangeeft dat je je boven of onder de straal bevindt, maar niet de afstand tot de straal, blijft de persoon met deze ontvanger maar een beetje klungelen met zijn baak.

 

Spectra HL700 laserontvanger | Visser Assen

 

Hoe val- en waterbestendig is de HL700 Laserometer van Spectra Precision?

Goed, nu komen we bij de vraag of de Spectra HL700 wel tegen een stootje kan. Na iets meer dan anderhalve minuut krijgen wij hierop het antwoord. Zo laat men deze topper onder de laserontvangers van een hoogte van maar liefst drieënhalve meter vallen op een betonnen vloer. En wat blijkt? De handontvanger stuitert enkele malen op de betonvloer, maar komt hierna wel onbeschadigd uit de strijd. Omdat de HL700 rondom is uitgevoerd met rubberen stootbanden, kan de laserontvanger een behoorlijk stootje hebben.

 

Na bijna twee minuten in de video zien wij hoe een handige Harrie de HL700 in een diepe plas laat vallen. Zou Spectra hem waterdicht hebben gemaakt? En warempel: de werknemer haalt de handontvanger uit de modderpoel, waarna de HL700 met een tuinslang wordt afgespoeld. Het boeit de laserontvanger allemaal maar weinig. Want ook na deze buitengewoon ruwe behandeling werkt de Laserometer van Spectra nog altijd volgens het boekje.

 

Hoe reageert de Spectra HL700 laserontvanger op zwaailampen?

Iedereen die wel een keer met een handontvanger heeft gewerkt, zal het direct herkennen. De laserontvanger wil nog weleens een vals signaal geven als het gevolg van zwaailampen. En dat is op zijn zachtst gezegd niet erg handig op de bouwplaats, waar vele voertuigen rondrijden met een zwaailamp. Zou Spectra Precision hier ook een oplossing voor hebben gevonden?

 

Gelukkig hoeven wij niet lang op een antwoord te wachten. Want aan het einde van de video zien wij een aantal oranje of amberkleurige zwaailichten. En inderdaad, het is Spectra Precision gelukt ook dit probleem te tackelen. Dankzij de anti-strobesensor waar de topmodellen laserontvangers zijn uitgevoerd, geeft de HL700 geen vals signaal af van de zwaailamp. Oftewel: de laserontvanger is blind voor ieder zwaailicht.

 

Spectra HL700 handontvanger bekijken ►

Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600