De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Rolsteigers staan vaak onveilig

Geschreven door Ronald 20-11-2020 0 Reacties Alles over klimmaterieel,Bouwplaatsinrichting,

Rolsteigers: onveilig gebruik voorkomen | Visser Assen

 

Er gaat in ons land veel mis bij het gebruik van rolsteigers. Deze staat namelijk bijna altijd onveilig. Met dit schokkende bericht komt de NOS vandaag, 20 november 2020.

 

Rolsteiger staat in 93% van de gevallen onveilig

Vrijwel iedereen weet wel hoe je een rolsteiger zo veilig moet gebruiken. Toch gaat het nog veel te vaak mis. Wat heet! De Inspectie SZW heeft de afgelopen tijd 270 rolsteigers gecontroleerd. Bij maar liefst 251 steigers – bijna 93 procent – bleek er sprake te zijn van een onveilige situatie. "Dan was er sprake van valgevaar of was de steiger op de verkeerde manier opgebouwd", laat arbeidsinspecteur Michel Schenk aan de NOS weten.

 

Op de bouwplaats zit een ongeluk dikwijls in een klein hoekje. Het vallen van een rolsteiger is dan ook een van meest voorkomen ongevallen op de bouw. Want (bijna) iedereen werkt vrijwel dagelijks met een rolsteiger. Vooral tijdens bouw-, schilder- of onderhoudswerkzaamheden wordt een rolstelling veelvuldig ingezet. SZW heeft geconstateerd dat met name schilders het niet zo nauw nemen met de veiligheid op of rond de rolsteiger.

 

Zo troffen de inspecteurs zeer veel onstabiele steigers aan. En bij een rolsteiger die niet al te stabiel staat, is er een veel grotere kans op valgevaar. Bovendien stuitte de inspectie geregeld op rolsteigers die niet eens op de rem stonden. Hierbij bestaat natuurlijk het risico dat de kamersteiger spontaan 'aan de wandel' gaat.

 

Gebruik mobiele steiger geeft 'zorgwekkend beeld'

Dit is niet de eerste keer dat de voormalige Arbeidsinspectie het gevaarlijk gebruik van een rolsteiger aan de kaak stelt. Zo heeft de SZW al meerdere malen aandacht gevraagd voor het risico op valgevaar rond rolsteigers. Desondanks blijven de nieuwste cijfers een 'zorgwekkend beeld' geven, zo laat Schenk weten. Wat hem betreft is de regelgeving omtrent steigers streng genoeg, 'maar we kunnen niet achter elke lantaarnpaal staan'.

 

Michel Schenk van de SZW legt de verantwoordelijkheid rond het gebruik van een rolsteiger bij de bedrijven. Deze moeten er vooral voor zorgen dat hun mensen veilig op de steiger kunnen staan.

 

In de tweet van de NOS hieronder zie je hoe het dus NIET moet:

 

 

Met de rolsteiger in de tweet van de NOS is er veel dat niet klopt. Het belangrijkste is nog wel dat de steiger op deze hoogte niet is voorzien van een hulpleuning en kantplanken. Levensgevaarlijk dus!

 

Rolsteiger onveilig gebruiken: voorkom hoge boetes

SZW inspecteert niet alleen, de inspectie deelt ook (zware) sancties uit wanneer een bedrijf wordt betrapt op het onveilig gebruiken van een steiger. De boetes zijn dan ook niet mals, een prent kan je zo maar eens duizenden euro's gaan kosten. Bovendien wordt in veel van de gevallen het werk eerst direct stilgelegd. De inspectie van SZW kan echter alleen een bon uitschrijven wanneer ze daadwerkelijk iemand hebben zien werken op de onveilige steiger in kwestie.

 

Rolsteiger met hulpleuning gebruiken | Visser Assen

 

Rolsteiger op een verantwoorde manier gebruiken: zo moet het

De eisen waaraan een veilige rolsteiger dient te voldoen, zijn sinds januari 2018 grondig aangescherpt. Zo is het al bijna drie jaar verplicht om vóór het betreden van het volgende platform rondom een voorloopleuning te hebben. Deze regels gelden echter niet alleen voor nieuw aangeschafte rolsteigers. Want ook steigers die al eerder zijn aangeschaft, dienen te worden gebruikt met een voorloopleuning.

 

Deze nieuwe regel is destijds door de Inspectie van SZW opgelegd, omdat bedrijven al langer de regels omtrent het veilig gebruiken van een rolsteiger massaal aan de laars lapten. Want ook uit eerdere inspecties is al gebleken dat leuningen van rolsteigers vaak niet worden aangebracht of slechts voor een deel worden gebruikt. Hierdoor is de kans op ongevallen aanzienlijk groter. Met het opleggen van de maatregel voorloopleuningen aan te brengen, hebben zij het aantal ongelukken met rolsteigers drastisch willen terugdringen.

 

Maar nu blijkt dus dat men nog steeds niet heeft geleerd hoe het nu wel moet op de steiger. En dat terwijl het helemaal niet veel moeite of geld hoeft te kosten om je rolsteiger veilig en verantwoord te kunnen gebruiken. Wij hebben namelijk verschillende accessoires in ons online assortiment die je zonder al te veel extra kosten boetes helpen te voorkomen.

 

Zo kun je voor een kleine investering de P2 rolsteiger-montagehaken van Layher in huis halen. Met deze kunststof hulpstukken kun je een leuning al vooruitlopend opsteken. Op deze manier heb je zowel tijdens de opbouw van de rolsteiger als tijdens het afbreken een heupleuning paraat. Handig is bovendien dat je deze montagehaken op ieder gewenst model en merk rolsteiger kunt toepassen.

 

Van een geheel andere orde is het zogenoemde X-frame van ASC. Deze lichtgewicht hulpleuning is zeer gemakkelijk te hanteren. Met het X-frame kun je al vanaf het lager gelegen platform een heupleuning aanbrengen op het hoger gelegen platform. Staat je rolsteiger op minder dan 15 centimeter van een gevel, dan heb je voldoende aan een enkele hulpleuning. Heb je echter een vrijstaande rolsteiger, dan heb je twee van deze hulpleuningen nodig. Hiervoor hebben wij de set hulpleuningen ASC X-frame in het leven geroepen, zo ben je direct en voordelig compleet.

 

Steiger veilig en verantwoord gebruiken: de conclusie

Het eindoordeel is dat bijna alle bedrijven in de (af)bouwbranche nog altijd niet weten hoe je op een veilige en verantwoorde manier een rolsteiger moet gebruiken. In meer dan negen op de tien gevallen worden bedrijven betrapt op het onveilig gebruik van een rolstelling of kamersteiger. Wil je nu weten hoe het dan wel moet en zo valgevaar en hoge boetes voorkomen? Wij van Visser Assen staan je graag te woord om jou te adviseren!

 

Rolsteigers bekijken ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600