De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Rolsteiger of kamersteiger kopen: alle info verzameld

Geschreven door Ronald 04-12-2018 0 Reacties Alles over klimmaterieel,Bouwplaatsinrichting,

 

Als je veilig op hoogte wilt kunnen werken, dan is een mobiele steiger een absolute must. Je ziet echter al snel dat er verschillende soorten verrijdbare steigers bestaan. Zo heb je niet alleen een rolsteiger, maar ook zogenoemde kamersteigers. Maar wat is nu precies het verschil? En wat zijn zoal de eisen die aan een rolsteiger worden gesteld? Voor al deze vragen en meer, kun je dit blogartikel even goed doorlezen.

 

Rolsteiger of kamersteiger, wat zijn de verschillen?

Tussen een rolsteiger aan de ene kant, en een kamersteiger aan de andere kant, zit een aantal verschillen. Het grootste verschil tussen de beide verrijdbare steigers is echter wel het gebruik van de steiger in kwestie. Want een rolsteiger is namelijk geschikt om vooral buiten te worden toegepast, terwijl je een kamersteiger juist meer binnen gebruikt. Hoewel deze eigenschap het belangrijkste verschil is, betekent dit automatisch dat je een kamersteiger uitsluitend binnen mag gebruiken of dat je een rolsteiger niet binnen mag inzetten.

 

Mocht je de mobiele steiger willen toepassen op een plek waar deze in eerste instantie niet voor is bedoeld, raadpleeg dan wel even de handleiding. Je moet dan uiteraard wel voldoen aan alle voorschriften en eisen op het gebied van veiligheid en opbouw van een verrijdbare steiger.

 

 

 

 

Verschillen in opbouw van kamersteiger en rolsteiger

Niet alleen het uiterlijk en de toepassing van beide steigers zijn verschillend, er zit eveneens een groot verschil in de opbouw van de twee verschillende mobiele steigers. Zo kun je een kamersteiger in de meeste gevallen een stuk sneller opbouwen dan een rolsteiger. Dit heeft als oorzaak dat een kamersteiger meer simpele onderdelen telt en bovendien vaak al kant-en-klaar wordt geleverd, en dat is bij een rolsteiger uiteraard niet het geval. Een kamersteiger kun je dan ook al vaak in je eentje opbouwen, terwijl je voor een rolsteiger minstens met z'n tweeën dient te zijn.

 

Rolsteiger voor als je op grote hoogte moet werken

Werk je vaak buiten, en dat met name op grote hoogte? Dan heb je zeker een rolsteiger nodig. Een rolsteiger is namelijk speciaal ontworpen om mee op een grote hoogte te kunnen werken. Zo zijn rolsteigers te allen tijde uitgevoerd met speciale zwenkwielen die je in hoogte kunt verstellen. Hiermee kan deze aluminium steiger tevens op ongelijke ondergronden worden opgezet. Door deze wielen nu aan te passen aan de ondergrond, kun je de rolsteiger tóch kaarsrecht en volledig waterpas opbouwen.

 

Een kamersteiger beschikt niet over deze voorziening. Een dergelijke verrijdbare steiger is namelijk voorzien van gewone zwenkwielen die niet in hoogte zijn te verstellen. Hierdoor is een kamersteiger niet geschikt om buiten op grote hoogte mee te kunnen werken.

 

Hoe hoog mag een rolsteiger worden opgebouwd?

Hoe hoog een rolsteiger mag zijn, daarover lopen de meningen nogal uiteen. Het is een beetje een grijs gebied dat tot veel discussie kan leiden. Veel belangrijker is het dan ook om te weten vanaf welke hoogte je bent verplicht om de rolsteiger te verankeren.

 

Werkhoogte en platformhoogte: wat zijn de verschillen?

Omdat een ladder of trap al enige tijd niet meer mag worden gebruikt om mee op hoogte te kunnen werken, zie je dat een mobiele steiger steeds vaker wordt ingezet als dé veilige oplossing om op hoogte te kunnen werken. Want deze kunnen niet alleen buiten worden toegepast, maar ook binnen. Zo heb je de uiterst compacte kamersteiger, die speciaal is gemaakt voor binnen.

 

Om de maximale opbouwhoogte van een mobiele steiger te bepalen, is het van belang om te eten hoe deze hoogte wordt gemeten. Wat hoogte betreft, zijn er namelijk twee verschillende begrippen in omloop. Je hebt namelijk niet alleen de werkhoogte, maar ook de platformhoogte is een belangrijk begrip. Met de hoogte van het platform wordt de afstand tussen de ondergrond waar de steiger op staat en het bovenste platform bedoeld. Om nu de werkhoogte te berekenen, tel je er twee meter bij op.

 

De maximale werkhoogte van je rolsteiger

Om nu de maximale werkhoogte van de mobiele steiger te bepalen, dien je in feite ook even te kijken naar de breedte van de verrijdbare steiger. Zo mogen de brede rolsteigers van 135 of zelfs 150 cm breed worden opgebouwd tot je een werkhoogte van maar liefst 22 meter hebt bereikt. De smalle steigers in ons assortiment, die slechts 75 cm breed zijn, mag je opbouwen tot je een werkhoogte van 14 meter hebt bereikt. Dit omdat een smalle rolsteiger natuurlijk een stuk minder stabiel staat dan een brede mobiele steiger.

 

Wanneer moet je een rolsteiger verankeren?

Hoewel een verrijdbare steiger natuurlijk vrij stabiel staat, is het echter verplicht om een rolsteiger te verankeren in het geval van harde wind. Als het namelijk harder waait dan windkracht 6, ben je te allen tijde verplicht om de steiger te verankeren. Op plaatsen waar de wind nog wat krachtiger is, bij onder meer gebouwen met een open gevel of op hoeken en stegen, moet je de rolsteiger zelfs nog eerder verankeren. Gaat het ineens echt hard waaien, leg je werkzaamheden dan stil en haal alle platformen en zeilen uit de steiger om zo te voorkomen dat de rolsteiger om kan waaien.

 


Voorkom dat je rolsteiger kan omwaaien

 

 

Rolsteiger gebruiken: voorkom ongelukken

Als je veilig op hoogte wil gaan werken, dan is een kamersteiger of een rolsteiger verreweg de veiligste oplossing. Desondanks moet je de veiligheid zeker wel in het oog blijven houden. Want helaas gebeuren er nog altijd veel ongevallen te betreuren tijdens het gebruik van een rolsteiger. Deze ongelukken vinden plaats tijdens zowel het opbouwen, als bij het gebruiken en uit elkaar halen van de mobiele steiger. Maar liefst 45 procent van de ongevallen met een steiger heeft betrekking op een kamersteiger of een rolsteiger.

 

Mobiele steiger kan verkeerd worden gebruikt

Een kamersteiger of rolsteiger in flexibel in te zetten om gemakkelijk mee op hoogte te kunnen werken. Omdat de gebruikte materialen als aluminium lekker licht zijn, is de verrijdbare steiger zeer gemakkelijk op te zetten. Een rolsteiger is dan ook een veiligere vorm van klimmaterieel dan een ladder en bovendien een stuk gemakkelijker te verplaatsen. Maar als je een kamersteiger of rolsteiger verkeerd gebruikt, wordt het alsnog gevaarlijk. Als een aluminium steiger niet goed is opgebouwd of slecht is gemonteerd, kan de rolsteiger omvallen of zelfs in elkaar storten. Bovendien bestaat er nog de kans om te vallen vanaf een steiger. Tijdens het werken op een rolsteiger kunnen zich onder andere de volgende ongevallen voordoen:

  • Vallen omdat de rolsteiger te zwak is
  • Vallen omdat de steiger omvalt of instort
  • Vallen tijdens het beklimmen of afdalen van de rolsteiger
  • Vallen omdat er niet voldoende randbescherming aanwezig is
  • Vallen door een opening in het platform

Bovendien komen ieder jaar weer veel mensen bij de huisarts terecht omdat ze bekneld raken, worden getroffen door voorwerpen die van de steiger vallen, of omdat ze zich stoten aan de rolsteiger of er juist over struikelen.

 

Kamersteiger of rolsteiger verplicht laten controleren

Een rolsteiger of kamersteiger dient te voldoen aan de NEN EN 1004, een Europese norm voor klimmaterieel. In deze norm staan alle normen beschreven die betrekking hebben op zaken als de gebruikte materialen, de afmetingen, de prestatie-eisen en de maximale belasting van de rolsteiger. Aan de hand van deze norm kun je voor jezelf nagaan of de mobiele steiger nog in orde is en goed is opgebouwd.

 

Het is overigens verplicht om een rolsteiger of een kamersteiger minstens één keer per jaar te laten keuren. Dit is iets dat je helaas niet zelf mag doen, maar dient over te laten aan een deskundig persoon. Deze expert kijkt onder meer na of alle documenten met betrekking tot de steiger aanwezig zijn en of deze in orde zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan papieren die de stabiliteit van de steiger aan kunnen tonen, informatie over de toelaatbare belasting van de mobiele steiger, gebruiksaanwijzingen over het monteren van de steiger en de richtlijnen om de rolsteiger te onderhouden. Zo weet je te allen tijde zeker dat de veiligheidseisen met betrekking tot de aluminium steiger zijn gewaarborgd.

 

Zelf je aluminium steiger controleren

Voordat je op je rolsteiger wil klimmen, moet je voor aanvang van het werk iedere keer de staat van de onderdelen van de mobiele steiger nakijken. Let er bijvoorbeeld op of er zich geen deuken of gaten in de frames bevinden. Bovendien moeten deze frames kaarsrecht zijn. De ondergrond dient eveneens recht te zijn, en vrij van vervuiling. Controleer ook even of de verrijdbare stabiel staat en of de wielen op de blokkeerstand staan.

 

Om te voorkomen dat je van de steiger af kunt vallen, moet de rolsteiger zijn uitgevoerd met een verplichte valbescherming zoals een randbeveiliging. Deze bestaat telkens uit een zogenoemde heupleuning, een tussenleuning en een schoprand. Laatsgenoemde biedt immers bescherming in het geval van wegglijden en zorgt er tevens voor dat materialen minder gemakkelijk naar beneden kunnen vallen.

 

Overigens zijn lang niet alle rolsteigers er geschikt voor om zware materialen op te stapelen. Zo mag je op de meeste mobiele steigers geen stenen stapelen. Kijk dan ook voor je gaat beginnen even in de steigerdocumenten om na te gaan hoe zwaar je de steiger mag belasten. Dit omdat een te zware belasting van de rolsteiger de kans op omvallen of instorten aanzienlijk vergroot. Als laatste redmiddel kun je bovendien altijd nog gebruikmaken van deugdelijke valbeveiliging.

 

 

De wettelijke verplichtingen en eisen omtrent werken met een rolsteiger

Alle verplichtingen en eisen die komen kijken bij het werken met een mobiele steiger, zoals de technische constructie en de steigerdocumenten, staan beschreven in het desbetreffende Arbobesluit. Dit besluit legt bovendien een aantal verplichte opleidingen vast. Uitsluitend personen die hier speciaal voor zijn opgeleid, mogen een rolsteiger opbouwen, afbreken en/of ombouwen.

 

Mobiele steiger stabiel opzetten

Een kamersteiger of een rolsteiger dien je op je te stellen op een ondergrond die zo vlak mogelijk is. Let hierbij eveneens op de draagkracht van de ondergrond. Op sommige plaatsen, zoals in de buurt van een uitgraving, moet je extra maatregelen nemen om de stabiliteit van de steiger te garanderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met rijplaten of stalen U-profielen. Om extra stabiliteit mogelijk te maken, is een rolsteiger ook vaak uitgerust met uitzetpoten en/of stabilisatoren. Zorg er dan ook voor dat je hier gebruik van maakt.

 

Nog meer zaken om rekening mee te houden bij het opbouwen van een steiger

  • Denk om wingevoelige plekken als de hoek van een gebouw of de openingen tussen gebouwen. Werken tijdens harde wind levert een potentieel risico op
  • Let erop of er zich geen bovengrondse elektriciteitsleidingen in de buurt bevinden
  • Voorkom de kans op een aanrijding door bouw- of andere voertuigen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ruimte rondom de rolsteiger af te zetten met afzetmateriaal
  • Wees verdacht op de eventuele aanwezigheid van deuren of ramen die naar buiten draaien of automatisch te bedienen zonnewering

Het is dus zaak om je tijdens het werken op of rond een verrijdbare te houden aan de veiligheidsvoorschriften en te zorgen voor een veilige werkomgeving. Uiteraard mag je ook de benodigde valbescherming niet vergeten te monteren.

 

De nieuwste eisen voor opbouw van een rolsteiger

Met ingang van het jaar 2018 zijn de eisen met betrekking tot de opbouw van een verrijdbare steiger een stuk strenger geworden. Volgens deze nieuwe voorschriften dient er voor het monteren van een volgend platform op heuphoogte al een zogenoemde heupleuning te zijn aangebracht. Deze regels gelden voor zowel nieuwe als reeds gebruikte steigers.

 

In ons assortiment klimmaterieel leveren wij hiervoor twee verschillende oplossingen. Als eerste hebben wij daar de voordeligste oplossing, de P2 montagehaken van Layher. Deze twee hulpstukken maken het mogelijk om een leuning al vooruitlopend op te steken. Hiermee zorg je ervoor dat er tijdens zowel het opbouwen als het demonteren van een rolsteiger te allen tijde een heupleuning aanwezig is. Hierbij maakt het echter niet uit of je een rolsteiger van Layher hebt of een van een ander merk.

 

De andere oplossing die wij je kunnen bieden is het zogenoemde AGS X-Frame hulpleuning van het merk ASC. Dit is een zeer lichte hulpleuning die gemakkelijk is te hanteren. Dit hulpframe kan tijdens het monteren van de rolsteiger worden gebruikt als een voorloopleuning. De X-Frame is geschikt voor alle merken aluminium steigers met een breedte van 250 cm.

 

De verboden handelingen op een verrijdbare steiger

Hoewel een rolsteiger of een kamersteiger een zeer veilige vorm van klimmaterieel is, is er toch een aantal zaken die je maar beter niet kunt doen op of rond een mobiele steiger. Dit zijn onder andere:

  • Zet nooit een trapje of een verhoging op het platform om zo nóg hogerop te komen
  • Klim nooit langs de schoren of langs de buitenkant van de standelementen omhoog! Doe dit altijd via de binnenkant van de standelementen, door het luik van het werkplatform
  • De leuningen zijn niet geschikt om materiaal of gereedschap aan op te hangen, doe dit dan ook niet
  • Je mag de rolsteiger nooit verplaatsen als iemand zich op de steiger bevindt

 

Zo, dit waren de belangrijkste begrippen en do's & don'ts die zoal bij het werken op of rond een verrijdbare steiger komen kijken. Heb je echter nog vragen, stel deze dan gerust!

 

Onze rolsteigers bekijken >

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600