-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
De diefstal van verkeersborden is een zeer groot probleem in ons land. Het stelen van verkeersborden levert de gemeenten ieder jaar weer een enorme kostenpost op. Bovendien zorgt het voor onveilige situaties in het verkeer. Gelukkig is de diefstal van verkeersborden vrij eenvoudig te voorkomen. Hoe, dat leggen wij je in dit blogartikel uit.
In een betrekkelijk kleine gemeente als Dronten, een plaats in de provincie Flevoland, schat men de kostenpost als gevolg van diefstal van verkeersborden op minstens 3.000 euro per jaar. Het stelen van verkeersborden en straatnaamborden is dan ook met name een 'studentengrap'. "Het is een beetje een kwajongensstreek: verkeersborden weghalen en meenemen na een avond in de kroeg. Ze worden gezien als een soort trofeeën", zegt Bart Achtereekte, voorzitter van studentenvereniging USRA, tegen Omroep Flevoland.
De gemeente Dronten wilde verkeersborden dan ook maar wat graag terughebben, en roept de al dan niet tijdelijke inwoners van de gemeente op de verkeersborden in te leveren bij de gemeente. Dit kan slechts op een tal dagen, en dan zonder het risico lastige vragen te krijgen van de gemeente of de politie.
Volgens Omroep Flevoland worden met name straatnaamborden regelmatig ontvreemd. Dit komt onder andere om dat de naam van het studentenhuis vaak wordt vernoemd naar de straat waar het zich bevindt. De massale diefstal van verkeersborden en straatnaamborden kwam toevallig aan het licht tijdens de controles op de brandveiligheid in studentenhuizen.
Na de inleveractie van gestolen straatnaamborden en verkeersborden zal er streng op worden gehandhaafd op de diefstal van verkeersborden. "Als we dan nog steeds borden aantreffen, kunnen we zeggen: je hebt de gelegenheid gehad om ze in te leveren en ze hangen hier nog. Dan gaan we kijken of er sprake is van een strafbaar feit en of we aangifte kunnen doen", laat de burgemeester van de gemeente Dronten weten.
De diefstal van verkeersborden kost de overheid – en dus indirect de belastingbetaler – jaarlijks geld. Heel veel geld zelfs. Volgens RTL Nieuws zijn in ons land rond de zes miljoen verkeersborden te vinden. "Daarvan worden er jaarlijks zo'n 10.000 gestolen", weet Editie NL. En dat levert ieder jaar weer een enorme kostenpost op.
"Een bord kost tussen de 75 en 100 euro, maar je moet dan ook de kosten voor het plaatsen en het bevestigingsmateriaal zoals een paal en beugels erbij rekenen. Dan zit je dus rustig aan de 300 euro per bord." Een snelle rekensom leert ons dat we met zijn allen drie miljoen euro per jaar moeten betalen om deze gestolen verkeersborden te vervangen.
Acties zoals hierboven staan beschreven, hoeven in feite helemaal niet nodig te zijn. Want je kunt het jezelf vele malen gemakkelijker maken door de straatnaamborden en verkeersborden te bevestigen met behulp van een setje speciale anti-diefstalbeugels. Deze zijn namelijk speciaal ontworpen om de ontvreemding van populaire verkeersborden tegen te gaan.
Om je verkeersbord te bevestigen op bijvoorbeeld een speciale flespaal of een buispaal, moet je natuurlijk gebruikmaken van originele verkeersbordbeugels. De standaard beugels zijn hiervoor verreweg de voordeligste oplossing. Deze aluminium verkeersbordenbeugels zijn uitgevoerd met in totaal drie bouten. Zo klem je het verkeersbord of straatnaambord tussen de beugel en de klemplaat, waarna je de ronde beugel op de paal in kwestie monteert. Maar omdat deze bouten zijn uitgevoerd met een standaard zeskantige kop, kan iedereen met slechts een klein beetje moeite de bouten losdraaien en de verkeersborden meenemen.
Gelukkig is het vrij eenvoudig om diefstal van je kostbare verkeersbord of straatnaambord tegen te gaan. Hiervoor hebben wij namelijk speciale anti-diefstalbeugels in ons online aanbod opgenomen. Dit zijn speciaal uitgevoerde verkeersbordbeugels die de diefstal van je verkeersbord moeten zien te voorkomen. Deze diefstalpreventiebeugels zijn namelijk uitgevoerd met een aantal inbusbouten in plaats van standaard bouten met een zeskantige kop. Inbusbouten of imbusbouten zijn bouten met een kop die aan de binnenkant is uitgevoerd met een zeskantige uitsparing.
De speciale anti-diefstalbeugels zijn zeer moeilijk door derden open te maken. Omdat deze beugels zijn uitgevoerd met een zeshoekige uitsparing in de kop, zijn deze beugels uitsluitend te openen met een speciale inbussleutel. En omdat vrijwel niemand met een inbussleutel in zijn broekzak rondloopt, zullen studenten en andere grappenmakers het wel uit hun hoofd halen je verkeersbord of straatnaambord mee te nemen.
Onze anti-diefstal ter preventie van de diefstal van je verkeersbord zijn te bestellen in verschillende varianten. Zo is de originele anti-diefstalbeugel zelfs extra speciaal. Deze is niet alleen uitgevoerd met een uitsparing voor een inbussleutel, maar is deze binnenzeskant bovendien nog een keer extra uitgevoerd met een opstaand pinnetje. Om deze speciale bout los te draaien, heb je de speciaal hiervoor ontworpen sleutel nodig. Deze sleutel is een inbussleutel met daarin een extra gaatje dat over het pinnetje valt. Hierdoor kan alleen degene die een dergelijke sleutel in zijn bezit heeft het verkeersbord (ver)plaatsen. Een 100 procent garantie tegen diefstal dus.
De andere variant is de anti-diefstal beugel model TamTorque. Dit is een soort slangklem, maar dan eveneens uitgevoerd met een inbusbout. Deze beugels worden te allen tijde gebruikt in combinatie met een paar lichtmastbeugels, waarmee je je verkeersbord kunt bevestigen op een lantarenpaal of een andere paal met een afwijkende maatvoering. Daar waar je een gewone Hi Torque-klem bevestigt met een platte schroevendraaier, kun je de TamTorque-beugels uitsluiten losdraaien met behulp van een inbussleutel. Toch een sleutel waar niemand in het dagelijks leven mee over straat loopt.
Verkeersbordbeugels bekijken ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600