WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Diamantzaagblad: al je vragen beantwoord

Geschreven door Ronald 18-10-2019 0 Reacties Alles over bandenzagen,Alles over diamant,Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,

Diamantzaagblad kopen bij Visser Assen

 

Als dealer van allerlei steenzaagmachines, bandenzagen en slijptollen is Visser Assen natuurlijk dé aangewezen leverancier voor je diamantzaagbladen. Maar welke typen zaagblad bestaan er zoal en welk diamantblad moet je nu kopen? Daar hopen wij je in dit blogartikel een duidelijk antwoord op te kunnen geven.

 

Diamantbladen, waar kun je deze zoal voor gebruiken?

Voor je een diamantzaagblad wilt gaan aanschaffen, is het zinvol om eerst even na te gaan waar je het zoal voor wilt gaan gebruiken. En dat is niet altijd even eenvoudig, omdat er een grote verscheidenheid aan toepassingen mogelijk is. Zo is er een groot aantal zaagbladen die geschikt zijn voor het zagen van slechts één of een klein aantal materialen. Zo hebben wij voor het zagen van asfalt het diamantzaagblad Pristis Zacht Asfalt of de Pristis ZOAB. Met beide diamantbladen kun je bovendien zagen in zacht beton. Deze diamantzagen zijn geschikt voor zowel een bandenzaag als een vloerzaagmachine.

 

Ook voor een diamantzaagblad voor het zagen in baksteen ben je bij ons natuurlijk aan het juiste adres. De zaagbladen die geschikt zijn voor zagen van bakstenen hebben heel toepasselijk de toevoeging 'Brick+' gekregen. Deze diamantschijven zijn naast het zagen van baksteen eveneens uitermate geschikt om er gevelklinkers, kalkzandsteen en metselstenen mee te zagen. Het diamantblad Pristis Brick+ voor onder meer baksteen is te gebruiken op zowel een slijptol of haakse slijper als een sleuvenzaag.

 

Een ander product dat de laatste jaren flink in populariteit aan het toenemen is, is de keramische tegel. Keramiek is een keihard materiaal dat zich normaliter maar moeilijk op maat laat zeggen. Zagen met een gesegmenteerde diamantschijf is levensgevaarlijk, omdat de stukken in het rond zullen vliegen. Voor het zagen van keramische tegels is een diamantzaagblad volle band de enige juiste oplossing. Voor keramische tegels adviseren wij het diamantzaagblad Pristis Keramische tegel. Deze diamantzaag is te bestellen voor een bandenzaag of een steenzaagmachine. De zaagbladen Pristis Geel of Groen of de Pristis Graniet zijn hiervoor multifunctionele alternatieven. Zowel het gele als het groene diamantblad is geschikt voor gebruik in een tegelzaag, een steenzaagmachine of een haakse slijper. De gele Pristis Graniet is uitsluitend geschikt voor een slijptol.

 

Naast alle specifieke zaagbladen, hebben wij ook enkele diamantschijven die een grote verscheidenheid aan toepassingen mogelijk maken. Deze diamantbladen zijn dan ook geschikt voor universeel gebruik. Een goed voorbeeld van een universeel zaagblad is de Pristis All-Cut. Met deze diamantzaagbladen zaag je met behulp van een bandenzaag zonder enige moeite in bijvoorbeeld steen, beton, hout, pvc en nog veel meer materialen. Een andere diamantschijf die kan worden gebruikt voor tal van verschillende toepassingen is de Explorer 4x4+ van Norton Clipper. Dit zaagblad snijdt moeiteloos en snel door materialen als gewapend beton, baksteen, kalkzandsteen, dakpannen, tegels, trottoirbanden en zelfs staal. Deze diamantschijf is te bestellen voor een bandenzaag, een steenzaagmachine of zelfs een vloerzaag.

 

Het zaagblad dat verreweg het meest wordt verkocht in de bouw, is een diamantzaagblad voor universeel gebruik. Deze diamantschijf heeft een binding die wel harde als zachte metaalsoorten bevat. Met een dergelijk diamantblad kun je niet alleen in had beton zagen, maar bijvoorbeeld ook in metselsteen. Let er wel op dat je de verschillende te zagen materialen regelmatig afwisselt. Dus niet alleen maar in hard beton zagen, maar het tussendoor eens afwisselen met een paar bakstenen. Dit komt de levensduur van het zaagblad wel ten goede. Een goed voorbeeld van een universeel diamantzaagblad is de Pristis Max+ Universeel. Dit blad is te bestellen voor verschillende machines als een slijptol, een muurfrees, een steenzaagmachine of een muurzaag.

 

 

Kies het juiste type diamantzaagblad

Zorg dat je te allen tijde het juiste zaagblad afstemt op jouw te zagen materiaal.. Houd je je niet aan de instructies en zaag je bijvoorbeeld in andere materialen of gebruik je het diamantzaagblad voor een andere toepassing dan waarvoor het blad is bestemd, dan zal je zien dat het blad zeer snel bot wordt. Bovendien loop je het risico in te leveren op de zaagprestaties en de kwaliteit van de zaagsnede. Met de volgende types in het achterhoofd ben je al een stuk zekerder van je zaak:

  • diamantschijf model volle band
    Een diamantzaagblad met een doorlopende kroon wordt vaak een 'volle band' genoemd. Een diamantzaagblad met volle band levert het mooiste zaagresultaat op. Het nadeel is dat dit zaagblad iets minder snel zaagt dan een diamantschijf met segmenten. Wat hierin van groot belang is, is de concentratie en de kwaliteit van het gebruikte diamant. Hoe hoger de concentratie of kwaliteit, des te mooier is het zaagresultaat. Maar dit heeft dan wel weer zijn invloed op de prijs. Een diamantschijf met een doorlopende kroon wordt vaak gebruikt voor keramische tegels en natuursteen
     
  • diamantzaagblad met losse segmenten
    Een gesegmenteerd diamantblad zaagt een stuk sneller, maar moet het afleggen tegen een zaagblad met volle band als het op de afwerking aankomt. Een dergelijke diamantschijf wordt dan ook met name gebruikt om te zagen in ruwere materialen als beton en natuursteen. Bovendien bestaan er nog speciale electroplated diamantzaagbladen. Hierbij zijn de segmenten vacuüm gesoldeerd op het zaagblad zelf en wordt op deze manier vermeden dat de segmenten los kunnen komen. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk. Tevens wordt de diamantschijf hierdoor een beetje stabieler
     
  • tussenvariant
    Er bestaat ook nog een tussenvariant op de beide diamantzaagbladen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een zaagblad met een doorlopende kroon met uitsparingen. Deze bladen hebben wij zelf niet in ons assortiment opgenomen

 

Waaruit bestaat een zaagblad?

Wil je echt goed onderscheiden wat de verschillen zijn tussen de diverse soorten diamantbladen, dan is het zinvol om je eerst even in te lezen over hoe een diamantzaagblad in elkaar zit. Al eerste bestaat iedere diamantschijf uit een zogenoemde kern, het metalen lichaam van het zaagblad. Deze kern is gemaakt van speciaal gehard staal en is van groot belang om een goede kwaliteit van het diamantblad te kunnen waarborgen. Een diamantzaagblad van zware kwaliteit is meestal uitgevoerd van een dikkere kern. Dankzij deze dikkere kern gaat het zaagblad niet slingeren of uitzetten wanneer het warm wordt tijdens het werk.

 

Aan de buitenste rand van de diamantschijf bevinden zich de segmenten. Deze bestaan uit een mix van diamanten en bindmiddel. Deze segmenten bevatten in vroeger tijden diamanten die van nature op onze planeet voorkomen. Je begrijpt natuurlijk dat dit de zaagbladen onnodig schaars en duur maakte. Men is daarom dan ook later overgestapt op de synthetische diamant. Een gegeven dat uitsluitend voordelen oplevert. Fabrikanten van synthetische diamanten maken deze door koolstof onder extreem hoge druk samen te persen. Hierdoor kunnen de producenten zelf de soort, grootte, kwaliteit en hoeveelheid diamant bepalen en wordt zo doende het perfecte segment gecreëerd.

 

Diamantschijf: hoe houd je je diamantblad scherp?

Als fervent gebruiker van zaagbladen ontkom je er niet aan dat het blad na verloop van tijd bot wordt. Zelfs het allerbeste en duurste diamantzaagblad zal op den duur minder scherp worden. En als een blad bot is, zaag je enkel nog maar met het bindmiddel en niet met het diamant. Als gevolg hiervan gaat de diamantschijf zoeken met een hoop narigheid als resultaat. Als een zaagblad bot is, kun je dit gemakkelijk zien, maar nog beter voelen.

 

Voelt het diamantzaagblad glad aan, dan is het bot. Gelukkig hoef je je kostbare diamantblad niet meteen weg te gooien, maar kun je het eenvoudig weer scherp maken. Dit doe je door even te zagen in een speciaal opscherpblok of met een blok kalkzandsteen. Het laatste is een stuk goedkoper. Omdat het materiaal van een van deze blokken zanderig is (abrasief), slijt je uitsluitend het bindmateriaal en niet het diamant. Met het aanscherpen komt het diamant weer aan de oppervlakte en is je diamantzaag weer scherp.

 

Diamantzaag scherp, maar klemt deze toch?

Klemt het zaagblad en heb je kunnen bevestigen dat het scherp is? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een tekort aan vrijloop. Dit houdt in dat er te weinig breedtespeling is tussen de kern en de kroon van het diamantblad in kwestie. Om deze storing op te lossen, zullen rigoureuze maatregelen moeten worden ingezet. Hiervoor klop je met een beitel op de kopse kant van de rand van het diamant, waarop er deukjes zullen ontstaan. Door het creëren van deze deukjes wordt de kroon van het blad weer breder waardoor de rest van de diamantschijf er weer langs kan.

 

 

Nat zagen of droog zagen

In ons omvangrijke assortiment vol met zaagbladen kun je zowel diamantbladen voor droog zagen als voor nat zagen aantreffen. Maar wanneer zaag je nu droog, en wanneer kun je nu het beste nat zagen? Verreweg het beste en mooiste resultaat wordt bereikt door midden van het nat zagen in gesteente. Nat zagen wordt zeker aanbevolen in gevallen waarbij er dieper dient te worden gezaagd en de temperaturen als gevolg hiervan flink oplopen. Kortom, in dikkere materialen.

 

Als je nat wilt gaan zagen met een bandenzaag, dan hebben wij verschillende oplossingen voor je. En wel in de vorm van een watertank. Als je voordelig uit wilt zijn, kies je voor een simpele, met de hand te bedienen drukvat. Wil je echter nat doorslijpen zonder dat het je enige moeite kost, dan raden wij je een elektrische watertank aan. Deze is uitgevoerd met een interne accu, die de eveneens interne motor aandrijft en de waterdruk constant houdt.

 

Ook in het geval van vloer- en wandtegels geniet het nat zagen de voorkeur. Het is hierbij wel van belang dat je de tegels na het zagen goed droogt, voor het verwerken van de tegels. De vochtopname in de voeg moet bij iedere tegel gelijk zijn, omdat zo problemen in de voeg zoals verschil in kleur en een mindere hechting te voorkomen.

 

Droog zagen wordt in principe het vaakst gedaan in het geval van een haakse slijper. Droog zagen gaat met een slijptol gemakkelijk en snel. Zo blijft de tegel droog en is deze dan ook direct te verwerken. Let erop dat je bij het zagen van tegels een 'volle band'-zaagblad gebruikt. Dit diamantblad is tot een diameter van 125 mm droog te gebruiken. Bij grotere diameters (150 mm, 180 mm, 230 mm, etc.) móet je juist nat zagen, omdat anders het diamantzaagblad zal verbranden.

 

LET OP! Als op een diamantschijf staat vermeld 'Nat zagen', moet je absoluut niet droog gaan zagen! Bovendien geldt voor alle zaagbladen hetzelfde: nat zagen is altijd beter. Nat zagen zorgt namelijk voor een betere afvoer van het zaagstof en een goede koeling van het zaagblad.

 

Een 'lasergelast' diamantblad, wat houdt dat in?

Als je een kijkje neemt op onze pagina met diamantzaagbladen, zal je al snel zien dat onze zaagbladen stuk voor stuk lasergelast zijn. Dit is een techniek om het segment te versmelten met het stalen lichaam van het diamantblad. Lassen met behulp van een laser is in principe sterker dan het solderen met behulp van het vroegere solderen met behulp van zilver. Dankzij deze nieuwe techniek is de diamantzaag in staat om aan extreem hoge temperaturen te kunnen worden blootgesteld.

 

Diamantzaagbladen en veelvoorkomende problemen oplossen

Het werken met een diamantzaag hoeft bij normaal gebruik geen problemen op te leveren. In theorie dan. In de praktijk kun je nog weleens tegen een aantal problemen oplopen. Wij hebben de meest voorkomende problemen en hun oplossingen even voor je op een rijtje gezet:

  • Het diamantblad is telkens zeer snel bot
    Bij een probleem als dit is het zeer waarschijnlijk dat de segmenten erg snel zijn versleten. De oorzaak heeft vrijwel zeker te maken met de diamantsegmenten die te zacht zijn voor het materiaal waar je in zaagt. Omdat het segment zo is ontworpen om in zachte materialen precies snel genoeg te slijten, heb je telkens genoeg diamantsegment aan de oppervlakte. Nu is het segment in kwestie niet gemaakt voor de harde materialen waar je in zaagt of hebt gezaagd. Zorg dus dat je te allen tijde de juiste diamantschijf gebruikt voor jouw toepassing
     
  • Het zaagblad gaat telkens langzamer zagen of zaagt zelfs helemaal niets meer
    Hieraan kunnen twee redenen ten grondslag liggen. De eerste is dat het segment niet meer open kan zijn. Dit kun je eenvoudig oplossen door een korte tijd in zeer zacht materiaal te zagen. Kalkzandsteen is hiervoor bijvoorbeeld uitermate geschikt. Een mogelijk andere reden is dat je met het diamantblad de verkeerde kant op zaagt. De juiste zaagrichting kun je herkennen aan de rond gebogen pijl op het zaagblad of door naar de segmenten op de diamantschijf te kijken. Als je namelijk goed kijkt, zie je op de segmenten een soort dikkopjes of komeetstaartjes zien. Een bolletje met daarachter een staart. De kopjes op de segmenten dienen tijdens het zagen naar voren te staan
     
  • De zaagsnede ziet er zeer slordig uit
    Als je te kampen hebt met een lelijke zaagsnede, kan dit erop duiden dat het segment op het zaagblad niet geschikt is voor de gewenste zaagsnede in het door gezaagde materiaal. Zorg dus dat je je diamantblad op je toepassing aanpast. Hiervoor dienen wij je graag van advies
     
  • De diamantschijf is aan het verbranden of er springen vonken van het blad
    Is je diamantzaagblad letterlijk in rook aan het opgaan of springen er tijdens het zagen vonken van het zaagblad? Dit betekent eveneens dat de diamantzaag niet geschikt is voor het materiaal waar je in zaagt. In dit geval zijn de diamanten segmenten echter te hard voor het zachte materiaal
     
  • Het diamantzaagblad zwabbert tijdens het zagen
    Gaat je zaagblad tijdens het zagen slingeren of zwabberen, dan betekent dit vaak dat de kern van het diamantblad te dun of van slechte kwaliteit is. Ook kan het zijn dat het blad tijdens het zagen te heet wordt. De oplossing hiervoor is, beter te koelen tijdens je zaagwerkzaamheden

 

Alle diamantzaagbladen bekijken ►

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600