WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Diamantboren: wanneer droog of nat boren?

Geschreven door Ronald 19-03-2021 0 Reacties Alles over diamant,Bouwplaatsinrichting,

Als je op een goede manier grote en duurzame gaten wilt boren in beton, dan wordt je vaak aangeraden om hiervoor gebruik te maken van diamantboren. Maar ook op het gebied van diamantboren kun je een keuze maken uit een grote verzameling aan betonboren. Zo kun je kiezen voor een diamantboor voor nat boren in beton of juist een boor om gewoon droog te kunnen boren. Maar wanneer gebruik je nu welke diamantboor? Daar hopen wij je in dit blogartikel een duidelijk antwoord op te kunnen geven.

 

Diamantboren: nat of droog | Visser Assen

 

Nat boren in beton met een diamantboor

Een van de meest beproefde methoden om te boren in beton is natuurlijk nat boren. Als je nat wilt gaan boren in beton, dan maak je gebruik van een speciale diamantboormachine waar een waterslang op kan worden aangesloten. Om de watertoevoer in goede banen te kunnen leiden, kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden om de boor en de machine te koelen.

 

Verreweg de gemakkelijkste methode is de diamantboormachine aan te sluiten op een externe watertank. Hierbij kun je weer een keuze maken uit een watertank die je zelf telkens op druk moet zien te brengen door middel van het pompmechanisme, of een elektrische watertank. Een elektrische watertank of WaterTender is een drukvat dat zichzelf op druk weet te houden. Bovendien kun je hierbij de watertoevoer heel eenvoudig zelf in stappen regelen. Zo kun je de toevoer van water tot in detail regelen.

 

Het werken met een combinatie van een diamantboormachine met externe watertoevoer brengt een groot aantal interessante voordelen met zich mee. Zo zul je in eerste instantie geen last hebben van stofvorming. Al het stof slaat namelijk direct neer. Bovendien zorgt het water voor een uitstekende koeling van de diamantboor, waarmee schade aan je kostbare materieel wordt voorkomen.

 

Een derde voordeel van het nat boren met een diamantboor kan zich eventueel onderhuids bevinden. In een betonnen muur kan namelijk betonijzer zijn verwerkt, iets dat je natuurlijk niet kunt zien voordat je begint te boren en dus een obstakel kan gaan vormen tijdens het boren. Als je nat gaat boren in de muur in kwestie, zul je hier echter geen hinder van ondervinden.

 

 

Diamantboor en nat boren in beton: wat zijn de nadelen?

Het nat boren in beton lijkt dus alleen maar voordelen te gaan opleveren, maar kleven er dan helemaal geen nadelen aan het gebruikmaken van nat boren? Jawel, al is het maar een klein minpunt. Het enige punt dat je wellicht als een nadeel zou kunnen ervaren is dat bij het nat boren in beton enige overlast zou kunnen ontstaan. Er vormen zich namelijk kleine plassen water op plekken waar je misschien liever geen water zou willen hebben.

 

Vanwege de mogelijke overlast van nat boren wordt dan ook aangeraden om vooraf de juiste voorbereidingen te treffen. Desondanks wegen de nadelen van nat boren met een diamantboor in beton niet op tegen de voordelen en is nat boren verreweg de beste mogelijkheid om grote gaten te boren in beton.

 

droog boren met diamantboor | Visser Assen

 

Droog boren met behulp van een diamantboor

Naast nat boren, kun je er dus ook voor kiezen om juist droog te gaan boren in beton. In dit geval moet je uiteraard wél rekening houden met het feit dat er (veel) stof vrijkomt tijdens het boren. Bovendien moet je in je achterhoofd houden dat droog boren absoluut niet geschikt is om grote gaten te boren in beton. Het droog boren is namelijk uitsluitend een optie wanneer je graag grote gaten wilt gaan boren in zachte materialen. Een muur van baksteen of elementen van kalkzandsteen zullen in dit geval dan ook geen enkel probleem opleveren tijdens het droog boren met een diamantboor.

 

Bedenk ook goed dat het vandaag de dag verplicht is om op de bouwplaats stofvrij te gaan werken. Hier wordt door de overheid dan ook streng op gecontroleerd en de boetes in het geval van een overtreding zijn niet mals. Om tijdens het droog boren toch zo veel mogelijk stofvrij te werken, kunnen wij je adviseren de diamantboormachine aan te sluiten op een goede bouwstofzuiger. Hierdoor wordt het stof tijdens het boren direct afgevoerd door de stofzuiger en kom je dus toch tegemoetkomen aan de eis om stofvrij te werken op de bouwplaats.

 

Nat of droog boren met een diamantboor: de samenvatting

Goed, laten wij alles even voor je samenvatten. Ben je van plan om grote gaten te boren in muren van baksteen of kalkzandsteen, dan is de mogelijkheid om droog te boren voor jou zeker het overwegen waard. Maar houd er dan wel rekening mee dat je een goedgekeurde stofzuiger gebruikt, omdat stofvrij werken een harde eis is. Hierdoor lopen de kosten nog eens extra op. In tegenstelling tot nat boren heb je echter niet te maken met enige wateroverlast.

 

Nat boren is echter in vrijwel alle gevallen de beste optie. Je werkt namelijk te allen tijde stofvrij. Bovendien wordt zowel de diamantboormachine als de gebruikte diamantboor tegelijkertijd gekoeld. Dit komt de levensduur zeker ten goede. Ook heb je met nat boren geen last van eventuele obstakels als verborgen betonijzer. Het nadeel van nat boren is echter dat er kleine plassen water kunnen ontstaan.

 

Droog boren versus nat boren: voor- en nadelen

 

  Voordelen Nadelen

Nat boren

  • Altijd stofvrij werken
  • Koeling van diamantboor en machine
  • Geen last van betonijzer
  • Enig wateroverlast

Droog boren

  • Geen last van plasjes water
  • Voor stofvrij werken is een goede stofzuiger vereist
  • Geen koeling van diamantboor
  • Boren uitsluitend in zacht materiaal

 

Bekijk diamantboren ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600