De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Dakrandbeveiliging of valbeveiliging: de beste valpreventie bij monteren zonnepanelen

Geschreven door Ronald 30-05-2023 0 Reacties Bouwplaatsinrichting,Alles over valbeveiliging,

In het laatste blogartikel van de VAkmaand die geheel in het kader is van veiligheid, willen we je graag iets meer vertellen over de veiligheid op en rond het dak. Want op het dak liggen de gevaren natuurlijk op de loer. Lees dan ook snel verder en zie hoe je een ongeluk zoveel mogelijk kunt beperken.

 

Dakrandbeveiliging installeren | Visser Assen

 

Een korte tijd geleden was het groots in het nieuws. Vooral bij de montage van zonnepanelen gaat het relatief vaak mis. Veiligheidsvoorschriften worden niet strikt nageleefd, met alle gevolgen van dien. Want voor je het weet, val je zo van het dak af. Hoe je dit kunt voorkomen, lees je in deze blog.

 

Dakrandbeveiliging of valbeveiliging?

Dakrandbeveiliging verwijst naar verschillende systemen en maatregelen die worden genomen om de veiligheid van mensen te waarborgen bij het werken op hoogte, met name op daken. Het doel van dakrandbeveiliging is het voorkomen van valpartijen en het bieden van een veilige werkomgeving voor dakwerkers, onderhoudspersoneel en andere professionals die op daken werken.

 

Er zijn verschillende soorten dakrandbeveiligingssystemen beschikbaar, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

  1. Leuningen: Dit zijn fysieke barrières langs de randen van het dak, meestal gemaakt van metaal of kunststof. Ze kunnen permanent of tijdelijk worden geïnstalleerd en bieden een stevige bescherming tegen vallen.
  2. Individuele valbeveiligingssystemen: Deze systemen omvatten ankerpunten, harnassen en veiligheidslijnen die worden gebruikt om werknemers te beschermen tegen vallen. Ankerpunten worden aan het dak bevestigd en kunnen worden gebruikt in combinatie met veiligheidslijnen en harnassen, waardoor werknemers kunnen bewegen terwijl ze te allen tijde gezekerd zijn..
  3. Randbeveiligingssystemen: Deze omvatten tijdelijke hekken, barrières of netten die worden geplaatst rond de dakrand om te voorkomen dat mensen per ongeluk naar beneden vallen. Deze systemen zijn vaak flexibel en kunnen worden aangepast aan verschillende dakvormen en -omstandigheden..

 

Het is belangrijk om te voldoen aan de relevante veiligheidsvoorschriften en normen bij het kiezen en installeren van dakrandbeveiligingssystemen. Daarnaast is het noodzakelijk om regelmatig inspecties uit te voeren en ervoor te zorgen dat de beveiligingssystemen in goede staat verkeren en correct functioneren.

 

Dakrandbeveiliging is essentieel om de veiligheid van werknemers op hoogte te waarborgen en moet altijd serieus worden genomen bij het uitvoeren van werkzaamheden op daken.

 

Dakrandbeveiliging, ideale vorm van tijdelijke, collectieve valbeveiliging

De beste vorm van beveiliging is natuurlijk gewoon helemaal niet het dak op te gaan. Maar ja, dat is geen optie natuurlijk. Daarom is een collectieve vorm van dakrandbeveiliging de beste optie.

 

Als eerste heb je speciale dakrandbeveiliging voor platte daken. Dakrandbeveiliging voor een plat dak is, uiteraard afhankelijk van de gewenste lengte van de randbeveiliging, opgebouwd uit verschillende elementen. De kortste vorm van dakrandbeveiliging heeft een lengte van 3 meter en bestaat uit twee opklapbare leuninghouders, twee leuningen en twee betonblokken met een gewicht van maar liefst 22,5 kg per stuk. Twee speciale borgclips maken het pakket compleet.

 

Maar nog altijd wordt het grootste gros van de aan te leggen zonnepanelen gemonteerd op woningen, en die hebben juist weer een schuin dak erop liggen. Gelukkig zijn ook voor schuine daken speciale vormen van dakrandbeveiliging ontwikkeld. Deze vorm van dakrandbeveiliging ziet er wel wat anders uit. Omdat je dakrandbeveiliging voor een schuin dak onder de dakpannen vast kunt klemmen, heb je geen zware blokken beton nodig om deze op een deugdelijke manier te bevestigen. En dat scheelt je mooi een eind sjouwen met die zware betonblokken.

 

Valbeveiliging bij werken op dak | Visser Assen

 

Valbeveiliging als individuele vorm van valbescherming

In het geval werken op en aan het dak geniet een collectieve vorm van valbeveiliging in de vorm van dakrandbeveiliging de voorkeur. Maar in sommige gevallen is het helaas niet mogelijk om speciale randbeveiliging aan te brengen. In zulke gevallen kan een individuele vorm van valbescherming worden gebruikt.

 

In het geval van valbeveiliging is ieder individu zelf beschermd tegen een val vanaf hoogte. Valbeveiliging bestaat ten minste uit de volgende onderdelen:

  1. Harnasgordel. Een valharnas is het meest voorkomende PBM en wordt gebruikt in combinatie met ankerpunten en veiligheidslijnen om de werknemer te zekeren en te voorkomen dat ze vallen.
  2. Ankerpunten: Dit zijn bevestigingspunten die stevig aan een structuur zijn bevestigd en dienen als verankering voor veiligheidslijnen en harnassen. Ankerpunten moeten sterk genoeg zijn om de krachten van een val te weerstaan en moeten regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden.
  3. Veiligheidslijnen: Deze lijnen worden bevestigd aan ankerpunten en aan het harnas van de werknemer. Ze voorkomen dat de werknemer valt als ze per ongeluk struikelen of uitglijden. Veiligheidslijnen kunnen statisch (niet-rekbaar) of dynamisch (rekbaar) zijn, afhankelijk van de specifieke toepassing en vereisten.

Bovendien maakt men nog vaak gebruik van een valdemper of een valstopapparaat. Bij een val wordt zo direct voorkomen dat de onfortuinlijke medewerker een behoorlijke smak naar beneden maakt.

 

Valbescherming: welke vorm werkt nu het best?

De beste vorm van valbescherming is nog altijd voorkomen dat je op hoogte moet werken. Maar vaak is dit natuurlijk geen optie. Daarom is het belangrijk te kijken naar een vorm van collectieve vorm van valbeveiliging. Een set dakrandbeveiliging is dan vaak de beste keuze. Met behulp van leuninghouders, leuningen en betonblokken kan zo worden voorkomen dat men naar beneden kan kukelen.

 

Wanneer dakrandbeveiliging echter niet mogelijk is, kan pas worden gekeken naar een individuele vorm van valbeveiliging. Dit kan met behulp van een set valbescherming, die bestaat uit een harnasgordel, een werklijn en natuurlijk een ankerpunt. Eventueel kan de set worden aangevuld met een valdemper of een valstopper.

 

Je ziet het: voor het veilig op hoogte kunnen werken, is dus een aantal vormen van valbescherming ontwikkeld. Welke vorm voor jou nu het meest geschikt is, hangt voor een groot deel af van je werkzaamheden en je budget. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Ook interessant
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer
AIC Visser officieel Honda-dealer

AIC Visser officieel Honda-dealer

Ronald 08-10-2024 0
AIC Visser blijft zich maar uitbreiden. Zo weten we telkens weer nieuwe dealerschappen te verwerven. De nieuwste toevoeging aan het groeiende aantal d...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600