-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Als belangrijke speler in de markt voor bouwmaterieel, is Visser Assen al sinds 1974 hét aanspreekpunt voor alles op het gebied van tijdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats. Maar wat komt er nu allemaal precies bij kijken en wat heb je allemaal nodig? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te kunnen geven.
Het voor elkaar maken van een tijdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats is aan strenge regels gebonden. Maar gelukkig kan Visser Assen je te allen tijde van informatie voorzien. Op de bouwplaats wordt namelijk op een tijdelijke basis gebruikgemaakt van een elektrische installatie. Afhankelijk van de stroombehoefte kan deze voorziening eenvoudig of juist zeer geavanceerd en uitgebreid zijn. De tijdelijke stroomvoorziening kan soms enkele dagen tot soms wel jaren actief zijn.
Omdat de omstandigheden op de bouwplaats van dag tot dag kunnen verschillen, denk bijvoorbeeld maar eens aan vele regenbuien (elektrocutiegevaar!), en andere ruwe omstandigheden. Om deze redenen mag het dan ook geen wonder heten dat er strenge regels worden gesteld aan de tijdelijke stroomvoorziening op de bouwlocatie. En omdat de omstandigheden op de bouw weleens snel kunnen veranderen, is het verplicht om de bouwelektra regelmatig te laten onderhouden en te keuren.
Als je aan de slag gaat met een tijdelijke stroominstallatie, dan is er een aantal normeringen van kracht. Bovendien zul je je dienen te houden aan de volgende wetten:
Voor een tijdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats kun je gebruikmaken van zowel een aggregaat – of natuurlijk een schoon alternatief in de vorm van een stroommodule van Wattsun – of een aansluiting op het elektriciteitsnet. Hierbij is het belangrijk dat de voedende installatie voldoende stroom kan leveren. Een goed en gedegen ontwerp van je stroombehoefte is dan ook essentieel. Hierbij dien je rekening te houden met het gevraagde vermogen, dus welke elektrische gereedschappen en machines er zoal worden ingezet.
Het totaal van de vermogens van alle afzonderlijke machines op de bouwplaats wordt in de elektrotechniek het opgesteld vermogen genoemd. Dit wordt weergegeven in kilowatt (kW) of kilovoltampère (kVA). Bij berekening van het benodigde vermogen wordt er altijd van uitgegaan dat slechts 70% van het vermogen op 1 moment wordt gevraagd.
Bij een grotere of meer ingewikkelde installatie dient een degelijk plan te worden opgesteld door een technicus die een elektrotechnische opleiding heeft afgerond. Ditzelfde plan wordt bovendien gebruikt voor de bouwaanvraag bij het nutsbedrijf. Op basis van dit plan wordt ook het aantal bouwmeterkasten, zwerfkasten en de lengte en dikte van de krachtstroomkabels bepaald.
De tijdelijke elektriciteitsinstallatie op de bouwplaats bestaat uit ten minste één hoofdbouwkast, de zogenoemde bouwmeterkast. Bij grotere installaties bestaat de installatie zelfs uit meerdere bouwkasten. Daarnaast wordt de elektriciteit op de bouwlocatie verder verdeeld door middel van de kleinere verdeelkasten of zwerfkasten. De voeding van het elektriciteitsbedrijf komt binnen in het netbeheerders-gedeelte van de bouwmeterkast. Dit is een afgesloten deel van de bouwkast en is uitsluitend toegankelijk voor de netbeheerder. Aan deze zijde wordt dan ook de elektriciteitsmeter geplaatst.
In het voor het bouwbedrijf toegankelijke gedeelte van de hoofdstroomkast zijn de hoofdbeveiligingen van de verschillende groepen geplaatst. Bovendien bevindt zich hier een groot aantal aansluitingen voor krachtstroomkabels en contactdozen. Let erop dat je bovendien de sinds 2018 verplichte aardpen aan de bouwmeterkast bevestigt en in de grond slaat.
Afhankelijk van het type bouwmeterkast en de grootte van de installatie worden afgaande kabels naar zwerfkasten en vast opgestelde machines verbonden door middel van:
De stroomverdeelkasten worden dus door middel van grondkabels of krachtstroomkabels met CEE-verbindingen van stroom voorzien. De bouwmeterkast is hiervoor uitgevoerd met beveiligingen zoals installatieautomaten en aardlekbeveiligingen. Dit kan echter ook een combinatie zijn (aardlekautomaat). Op de zwerfkasten zijn verschillende contactdozen aangebracht om hier elektrische apparaten op aan te sluiten.
Voor een complete tijdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats zijn verlengkabels natuurlijk onmisbaar. Deze kabels, in 230 volt en 400 volt krachtstroom, vormen de levensaders tussen onder andere je bouwmeterkast en de zwerfkast, de zwerfkasten onderling, tussen je bouwketen, naar je bouwlampen, bouwradio of betonmolen, en natuurlijk nog veel meer elektrische apparaten en gereedschappen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook deze verlengkabels en krachtstroomkabel aan een aantal eisen dienen te voldoen.
De kabels en leidingen mogen zowel permanent, semi-permanent als tijdelijk zijn. Kabels voor permanent of vast gebruik, zoals bijvoorbeeld grondkabels, zijn buitengewoon stug. Dat is ook nodig, want zo wordt de kabel veel beter beschermd in het geval van graafwerkzaamheden. Grondkabels mogen eventueel worden hergebruikt, maar het spreekt dan voor zich dat deze kabels opnieuw worden gekeurd. Ook is het van belang dat de isolatieweerstand wordt gemeten, om zo doorslag en sluiting te voorkomen. Er zijn vele materiaal- en kabelsoorten beschikbaar.
Wil je graag een opgeruimde bouwplaats of wil je voorkomen dat men kan struikelen over je krachtstroomkabels? Dan is het toegestaan om de kabels en leiding netjes in de grond te verwerken. Wel dien je dan rekening te houden met de volgende regels:
Er is bovendien een grote verscheidenheid aan kabels gemaakt van flexibel materiaal ter beschikking. Deze krachtstroomkabels worden met name gebruikt om een verbinding te leggen tussen de bouwmeterkast en de gemakkelijk te verplaatsen zwerfkasten, of juist van een bouwkast naar een machine op krachtstroom. Wil je gebruikmaken van flexibele en gemakkelijk te gebruiken krachtstroomkabels 400 volt, houd dan rekening met de volgende voorschriften:
Het werken in besloten ruimten zoals kruipruimten, putten, sleuven of geaarde tanks brengt altijd een risico met zich mee. Zeker wanneer je hier aan de slag wilt gaan met elektrisch gereedschap. Er is dan immers een flink vergroot risico op elektrocutie aanwezig. Uiteraard gaat deze vlieger ook op voor het werken op bordessen van metaal. Bij het werken in deze potentieel gevaarlijke situaties worden dan ook strenge eisen gesteld aan werkzaamheden met elektrische apparatuur:
Tijdens de werkzaamheden op de bouw kun je natuurlijk altijd te maken krijgen met elektrische storingen. Verreweg de meeste storingen zullen zich voordoen in het verplaatsbare deel van de elektrische installatie, en dan met name:
Alle bouwkasten, zowel de bouwmeterkasten als de zwerfkasten, zijn uitgerust met een aantal beveiligingen. Dit zijn onder meer zekeringen, installatieautomaten en aardlekschakelaars. Wanneer een dergelijke beveiliging in werking treedt – dus als de stroom als gevolg hiervan uitvalt –, dan wordt vrijwel direct de schakelaar weer omgezet en de apparatuur weer ingeschakeld. Logisch natuurlijk, maar verstandig is anders. Beter is het om na te gaan wat de oorzaak van de stroomuitval is.
Het vervangen van zekeringen door andere met een hogere stroomwaarde – 'zodat de stroom niet weer wordt uitgeschakeld' – is volgens de Arbowet verboden.
Bouwlocaties bevinden zich met name in een bebouwd gebied. In deze omgeving lopen, werken, leven en spelen mensen van alle leeftijden. De wet vereist dan ook dat het het bouwterrein wordt afgezet door middel van een deugdelijke omheining in de vorm van bouwhekken. Bovendien is het verplicht de elektrische apparaten na afloop van de werkzaamheden uit te schakelen. Zorg ervoor dat onbevoegden (zoals spelende kinderen) deze machines niet eenvoudig weer kunnen inschakelen.
Ten slotte wil het op grotere bouwprojecten nog weleens gebeuren dat de bouwplaats niet meer of slechts voor een deel kan worden afgesloten. Bij pauzes blijven de zwerfkasten, kabelhaspels, bouwliften en tafelzagen vaak onbeheerd en onder spanning achter. Dit is verboden. De hoofdschakelaar van de zwerfkasten dient uitgeschakeld en vergrendeld te worden.
Als je dit blogartikel uitvoerig hebt doorgelezen, ben je als het goed is alweer een stuk wijzer geworden over alle ins en outs met betrekking tot een deugdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats. Een veilige en deugdelijke stroomvoorziening op de bouwlocatie is een absolute must. Want het moet natuurlijk niet te spannend worden op de bouuw.
Heb je echter nog vragen of en hoe Visser Assen iets voor jouw tijdelijke stroomvoorziening kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Alles voor bouwelektra en bouwverlichting bekijken ►
bron:
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600