-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
AIC Visser timmert al sinds de oprichting in het jaar 1974 aan de weg als de toonaangevende leverancier van alles op het gebied van onder andere bouwmaterieel. Een van de pijlers van bouwplaatsinrichting is een goede klimaatbeheersing. Niet alleen bouwkachels voor in de winter, maar bijvoorbeeld ook bouwdrogers en ontvochtigers in de koelere en nattere perioden. Maar wat maakt nu precies een bouwdroger en wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze apparaten? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te kunnen geven.
Wanneer je kijkt naar ons online assortiment op het gebied van klimaatbeheersing, ziet al snel dat wij hierin twee belangrijke merken voeren. Naast het oer-Hollandse bedrijf Dryfast, leveren wij bovendien de bouwdrogers en mobiele ontvochtigers van het gerenommeerde Duitse merk Trotec. In deze blog vertellen wij je er alles over!
Veel mensen denken nog altijd ten onrechte dat een luchtontvochtiger en een bouwdroger twee dezelfde apparaten zijn. Niets is echter minder waar. Natuurlijk, beide machines zijn meer dan uitstekend in staat om een ruimte na verloop van tijd droog op te leveren. En aan de buitenkant zien industriële luchtontvochtigers en bouwdrogers met hun robuuste metalen behuizing en hun grote wielen er bijna hetzelfde uit.
Maar een beetje kenner op het gebied van industriële ontvochtiging weet al snel wat je onder de kap van een bouwdroger hoort aan te treffen. En dat is namelijk de heetgas-ontdooiautomaat. Op dit onderdeel komen wij verderop in dit artikel nog uitgebreid terug.
Alle industriële luchtontvochtigers zijn in de regel zogenoemde condensdrogers. Deze zorgen dus voor het condenseren van het in de ruimtelucht opgenomen vocht om dit als condens te kunnen verzamelen en afvoeren. Zo wordt doorlopend vocht onttrokken aan de lucht en wordt deze droger. Om te zorgen dat het vocht in de aangezogen lucht kan condenseren, moet de temperatuur hiervan tot onder het dauwpunt worden afgekoeld. Dit gebeurt bij de verdamper van het droogapparaat, die door het doorstromen van een in druk verlaagd koudemiddel zeer sterk wordt afgekoeld.
Zou een luchtontvochtiger nu niet zijn uitgerust met technische hulpmiddelen, dan zou door dit afkoelproces al snel een technisch manco optreden. De verdamper begint al bij temperaturen van 16 °C tot 17 °C te bevriezen en de toenemende ijsvorming zou uiteindelijk niet alleen leiden tot een steeds verder afnemende capaciteit, maar tot het geheel uitvallen van het totale systeem. En daarom is iedere condensdroger uitgerust met een speciale inrichting die ervoor moet zorgen dat de verdamper regelmatig ontdooit. Dit wordt de ontdooi-automaat genoemd, en dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen een mobiele ontvochtiger en een bouwdroger.
Wist je dat op een willekeurige bouwplaats in het noorden en midden van Europa het op meer dan 200 dagen per jaar kouder is dan 15 graden Celsius? In ieder geval in de nacht wil het nog weleens behoorlijk afkoelen. Bij een dergelijk lage temperatuur zal een gewone industriële ontvochtiger zichzelf uitschakelen. Ben je echter op zoek naar een ontvochtiger die ook bij veel lagere temperaturen zijn werk blijft doen, dan kom je al snel bij een bouwdroger uit. Want een bouwdroger is immers uitgerust met een heetgas-ontdooi-automaat met een bypass-proces.
Hierbij wordt het hete gas van de koudemiddelkringloop gebruikt voor een snelle en effectieve ontdooiing. Bij beginnende ijsvorming, opent automatisch een speciale klep, waardoor heet gas naar de verdamper wordt omgeleid. Na het ontdooien sluit deze klep weer en wordt de reguliere koudemiddelkringloop weer hersteld voor het droogbedrijf.
Wist je al dat elke bouwdroger ook een industriële luchtontvochtiger is, maar dat lang niet elke industriële luchtontvochtiger automatisch een bouwdroger is? Het verschil zit hem dus in de aanwezigheid van heetgasontdooiing. Ben je op zoek naar een bouwdroger? Informeer dan eerst naar de heetgasontdooiing. IS deze niet aanwezig, dan is het apparaat geen bouwdroger. Zo simpel is het.
Wij van AIC Visser hebben de bouwdrogers in ons assortiment – dit zijn zowel de drogers van Dryfast als Trotec – in een aparte categorie gezet. Desondanks is het niet altijd zo zwart-wit als wordt beweerd. Zo houdt de Duitse marktleider Trotect hoog en laag vol dat al hun industriële ontvochtigers met heetgasontdooiing onder de kap een bouwdroger zijn. Ook onder andere de Trotec TTK 170 ECO is namelijk uitgerust met heetgas-ontdooiing in het bypass-proces. Dit zou dus betekenen dat deze compacte luchtontvochtiger eveneens is in te zetten als een professionele bouwdroger. Zo zou je dus al voor een zeer gunstige prijs al een echte bouwdroger kunnen aanschaffen.
Alle klimaatbeheersing bekijken ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600