-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Een bouwdroger kopen doe je natuurlijk niet elke dag. Waarschijnlijk zit je vol met vragen wat je er zoal mee kunt en voor welke ruimte een bouwdroger geschikt is. Daarom hebben wij voor jou de veelgestelde vragen op een rijtje gezet in deze FAQ.
Vele mensen rekken het begrip 'bouwdroging' nogal op. Vaak wordt er ten onrechte gesproken over bouwdrogers als men in feite een kachel (zowel op gas, olie als elektrisch) of een ventilator bedoelt. Met een bouwdroger (of een ontvochtiger) bedoelen we uitsluitend 'die apparaten, waarbij volgens het koeltechnische warmtepompprincipe, vocht wordt onttrokken aan de lucht'.
Om te weten hoeveel bouwdrogers je dient in te schakelen, is met name de inhoud van de te drogen ruimte van belang. Gelukkig is het vrij simpel het volume van de kamer op te meten. Dit hebben we allemaal op school geleerd: lengte x breedte x hoogte = het volume. Mocht er zich een puntdak op de ruimte bevinden, trek je 1 meter af van de hoogte. Vervolgens kijk je naar de typenummers van de bouwdrogers – DF 200, DF 400 en DF 800 – waar de drie cijfers staan voor de capaciteit in aantal kuub per uur. Stel je hebt een kamer van 5 bij 10 meter met een plat dak op 3 meter hoog, dan reken je uit: 10 x 5 x 3 = 150 kuub per uur. De DF 200 van Dryfast werkt dan afdoende.
In principe mag je een bouwdroger 24 uur per dag zijn werk laten doen. Alle bouwdrogers van Dryfast zijn namelijk zo ontworpen, dat ze de woning optimaal kunnen drogen. Wel wordt met klem geadviseerd om met enige regelmaat even een kijkje te komen nemen bij de bouwdroger. Maar dit is met name om even de afvoer van de bouwdroger in de gaten te houden.
Kort en bondig kunnen we stellen dat je met de inzet van een bouwdroger geen schade kunt toebrengen aan verse bouwmaterialen indien er op dezelfde wijze wordt gewerkt als op een warme, droge en zomerse dag. Wat hiermee wordt bedoeld, is dat iedereen die in de bouw aan het werk is weet dat er op warme en droge dagen maatregelen moeten worden getroffen om te snelle droging van verse vloeren en vers stucwerk te voorkomen. Dit doet men door de muren te bevochtigen met water, vloeren af te dekken met plastic folie en te sterke ventilering door droge buitenlucht tegen te gaan. Op een koude en regenachtige dag in de winter vergeet men dit weleens en worden bouwdrogers, ventilatoren en kachels in deze kritische periode wél ingezet zonder wanden te bevochtigen en/of vloeren af te dekken.
Zandcement, anhydriet en stucmaterialen moeten in alle rust het toegevoegde water aan zich kunnen binden (aan de kristallen) om zo op sterkte te komen. Bij zandcement vloeren is de periode dat er geen geforceerde droging mag plaatsvinden 7 dagen. Bij anhydriet vloeren en stucmaterialen geldt een periode van 24 tot 48 uur, afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant. Indien men deze periodes in acht neemt, kan een ontvochtiger of een bouwdroger zowel met als zonder ventilatoren geen schade aan de bouwmaterialen veroorzaken.
Als je een bouwdroger wilt inzetten in combinatie met een bouwkachel, verandert het verhaal hierboven wel een beetje. Zeker in het geval de kachel verkeerd wordt gebruikt. Daarom lees je hier hoe het wel moet.
Verse vloeren binden voldoende water aan zich binnen 7 dagen (zandcement) of 24 tot 48 uur (gietvloeren). Dit water kan na deze periode niet worden onttrokken aan de vloer door bouwdrogers. Vocht aan verse vloeren onder de 30 dagen oud kan echter nog wel aan vloeren worden onttrokken bij te hoge temperaturen (boven 35°C) door verkeerde kachels of de verkeerde toepassing van kachels. Denk hierbij aan enkelwandige elektrische kachels (zie blog) en warme luchttransportslagen direct op de vloer. De vloer kan in deze gevallen gaan verstoffen waardoor coatings en lijmen plaatselijk niet hechten.
Daar blijft het echter niet bij. Er kunnen als gevolg van de grote temperatuurverschillen namelijk scheuren ontstaan in een vloer, waardoor er spanningen in de vloer kunnen ontstaan. In de muur kunnen eveneens scheuren ontstaan, de beruchte krimpscheuren. Onthoud echter dat veel schades in de bouw ontstaan door de toepassing van kachels en nooit door ontvochtigers of bouwdrogers. Zolang je de 24/48 uur- en de 7 dagenregel (afhankelijk van het materiaal) maar in acht neemt.
Soms ontkom je er toch niet aan om bij te verwarmen om het drogringsproces te bespoedigen. Wij raden onze klanten aan de hulp van een bouwkachel in te schakelen zodra de temperatuur begint te dalen tot onder de 15 graden Celsius. Op dit moment begint namelijk het rendement van een bouwdroger af te nemen. Indien de temperatuur zelfs zakt tot 7 graden of lager, geven de bouwmaterialen weinig of helemaal geen vocht meer af en is het een absolute noodzaak om bij te verwarmen door middel van een bouwkachel. Gebruik hiervoor wel te allen tijde een bouwkachel met een thermostaat, opdat de temperatuur niet te hoog kan oplopen. Zo worden krimpscheuren en barsten in de dekvloer voorkomen.
Meestal wordt een bouwdroger geplaatst als alle stuc- en afreiwerkzaamheden achter de rug zijn. Op dit moment in het bouwproces zijn de ramen en buitendeuren namelijk al geplaatst en kunnen de wanden en de vloeren optimaal worden gedroogd. Het wordt echter aangeraden om niet direct na het storten van de betonvloer te beginnen met het drogen van het gebouw. Houd namelijk rekening met met de duur van een kleine week. Op deze manier zal het pand optimaal kunnen uitdrogen.
Indien de muren te nat zijn om te beginnen met afwerken, kan men het beste al direct beginnen met het uitdrogen van de muren. Mocht het pleisterwerk al zijn aangetast door schimmelvorming, raden wij bovendien aan om in twee fasen te drogen. Eerst na het stuken van de muren, om vervolgens weer te gaan drogen nadat de dekvloer is gestort.
De beste plek om een bouwdroger aan het werk te zetten, is op een centrale plaats in het gebouw. Mochten de binnendeuren al zijn geplaatst, zet deze dan allemaal open. Zo maak je het de bouwdroger gemakkelijker om de bouwdroger overal in de woning het vocht te kunnen laten onttrekken.
In optimale omstandigheden – dat wil zeggen: 2 cm pleister en bij een temperatuur van 20 graden Celsius – kan een pand na een periode tussen twee en drie weken al droog zijn. Veel hangt echter wel af van de condities. Als de muren te nat zijn, zal dit uiteraard wel wat langer kunnen duren. TIP: Probeer eens een bouwventilator in te zetten naast je bouwdroger van Dryfast. Een ventilator helpt namelijk de lucht te laten circuleren in een gebouw. In combinatie met een ventilator kan de droogtijd dan ook met wel 40 procent worden ingekort.
Hierboven hebben wij het al even gehad over de ideale temperatuur om een huis optimaal te kunnen drogen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer belangrijke optimale temperaturen:
Zoals je ergers aan het begin van dit blogartikel al hebt kunnen lezen, is een bouwdroger een apparaat waarbij volgens het koeltechnische warmtepompprincipe vocht wordt onttrokken aan de lucht. De werking van een bouwdroger is gebaseerd op condensdroging. De bouwdroger zuigt vochtige lucht aan, en onttrekt deze zo uit een vochtige muur en/of een vloer en koelt deze vervolgens. Het vocht in deze aangezogen lucht verandert hierdoor in water, dat vervolgens wordt afgevoerd door een slang. In feite gebeurt dit principe volgens vier verschillende stappen.
Het resultaat van dit alles is natuurlijk: droge lucht!
Natuurlijk, een bouwdroger is een geavanceerd apparaat en heeft dan ook veel stroom nodig. Daarom is het ten eerste van belang het juiste aantal bouwdrogers of de meest geschikte bouwdroger voor jouw ruimte of pand te bepalen. Werk je namelijk met ondercapaciteit, dan zal het droogproces trager gaan verlopen, waardoor de bouwdroger langer aan het werk moet. Werk je echter met overcapaciteit, dan zorgt dit weer voor een hogere energierekening terwijl de boel niet eerder droog is.
Nu de energiekosten van een bouwdroger. Als we kijken naar de lichtste bouwdroger – de DF 200 van Dryfast –, dan zien we dat deze een stroomverbruik heeft van 3,4 ampère. Doen we dit getal maar 230 (volt) dan is de uitkomst 782 watt. Als de DF 200 van Dryfast een uur zal draaien, houdt dit in dat hij na dat uur 0.78 kWh heeft gebruikt. Reken je dit uit over de gehele dag, dus 24 uur, dan kom je uit op 18,77 kWh. Ale je nu rekening houdt met de huidige energieprijs van € 0,20 per kWh (prijs 2019), dan komen we uit op een bedrag van € 3,75 per dag aan stroomkosten.
De meest verkochte bouwdroger in ons online assortiment is echter de DF 800 van Dryfast. Deze heeft een opgenomen vermogen van maar liefst 9,5 ampère, goed voor een energieverbruik van 2,18 kWh. Na een hele dag kom je uit op meer dan 52 kWh. Dit komt neer op iets meer dan een tientje per dag aan stroomkosten.
Een condensdroger van Dryfast is er in principe op gebouwd om dagenlang zonder problemen te kunnen werken. Het is echter alleen jammer dat je afhankelijk bent van het waterreservoir. Dat wil zeggen, de interne waterbak van de DF 200 of een reservoir als bijvoorbeeld een speciekuip in het geval van de DF 400 of de DF 800. Want als de waterbak eenmaal vol is, stroomt het water alsnog over de vloer.
Ook hier heeft Dryfast gelukkig wat op gevonden. Het is namelijk mogelijk een bouwdroger uit te voeren met een interne waterpompkit. Deze los verkrijgbare waterpomp is redelijk eenvoudig zelf in te bouwen en zorgt ervoor dat het water wordt afgevoerd naar bijvoorbeeld een afvoerbuis of put. Het is eveneens mogelijk bij ons een bouwdroger aan te schaffen waar deze voorziening af fabriek is ingebouwd. Deze condensdrogers zijn bovendien uitgerust met een hygrostaat. Deze zorgt ervoor dat de bouwdroger zichzelf automatisch uitscchakelt wanneer de gewenste relatieve vochtigheid is bereikt.
Een fout die veel mensen nog altijd maken, is dat ze denken een gebouw gemakkelijk droog te kunnen krijgen door het enkel te verwarmen met behulp van een bouwkachel. Dit is echter af te raden. Niet alleen kunnen er zo gemakkelijk krimpscheuren ontstaan, het drogen gaat eveneens uiterst moeizaam. En dan met name in de winter. Het vocht in de muren en de vloeren gaat namelijk wel verdampen, maar kan niet worden afgevoerd. Hiervoor zal je de ruimte dus moeten ventileren door even een paar ramen open te zetten. Maar ja, dan stroomt er weer koude lucht de ruimte binnen, en gaat het energieverbruik weer omhoog.
Het stroomverbruik zal dan ook vele malen hoger liggen dan als je gewoon even tijdelijk een bouwdroger aan het werk had gezet. Bovendien zorgt een bouwdroger er weer voor dat de temperatuur in de ruimte sowieso al met een graad of twee stijgt. Dit komt omdat een bouwdroger een elektrisch apparaat is.
Ja, net als veel andere apparaten die intensief op de bouw worden gebruikt, heeft een bouwdroger eveneens geregeld een schoonmaakbeurt nodig. Maar gelukkig is dat eenvoudiger dan je denkt. Het kan zelfs met een hogedrukreiniger! Hoe het reinigen van je bouwdroger precies in zijn werk gaat, zie je hieronder in twee instructievideo's van Dryfast:
Reiniging van de DF 400 | Reiniging van de DF 800 |
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600