De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Werk in Uitvoering: wat heb ik allemaal nodig?

Geschreven door Ronald 05-09-2019 0 Reacties Wegbebakening,Alles over Werk in Uitvoering,

Wegafzetting plaatsen? Lees de blog op visser-assen.nl!

 

Bij het afzetten van de weg voor korte of langere tijd, komt natuurlijk een hoop kijken. Maar wat voor producten heb je allemaal nodig? En wat zijn zo allemaal de regels? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

 

Figuur volgens handboek 'Maatregelen op niet-autosnelwegen' van het CROW

Bij het afzetten van de weg komt vooral een flinke stapel verkeersborden en andere verkeersvoorzieningen kijken. Het benodigde aantal borden, verkeerskegels, geleidebaken en afzethekken is in de wet vastgelegd. Hier dient iedereen die aan de weg aan het werk moet zich uiteraard aan te houden. Daarom hebben wij complete sets wegafzetting met de grootste zorg voor de klant samengesteld. Met het boek 'Maatregelen op niet-autosnelwegen' van het CROW' in de hand zijn alle figuren die het meest in ons land komen voor jou geselecteerd. Dit officiële handboek van het CROW heeft als tweede titel 'Werk in Uitvoering 96b' en telt maar liefst 280 pagina's. Uiteraard kun je ook dit boek gewoon bij ons bestellen.

 

Wegafzetting voor binnen bebouwde kom (bibeko) of buiten bebouwde kom (bubeko)

Een van de belangrijkste uitgangspunten bij het kiezen van het juiste figuur, is de plaats van de werkzaamheden aan de weg. Dit kan een erftoegangsweg (binnen de bebouwde kom) of een gebiedsontsluitingsweg (buiten de bebouwde kom) zijn. Dit is van grote invloed op de omvang van de wegafzetting. Omdat in de bebouwde kom de maximale snelheid een stuk lager ligt, hoeven de verkeersborden en andere verkeersvoorzieningen niet van dezelfde grootte te zijn als die van een figuur voor buiten de bebouwde kom.

 

Wellicht het belangrijkste figuur is natuurlijk het figuur 1205. Dit figuur stond vroeger bekend als het figuur 96b-18 en is geschikt voor statische werkzaamheden naast de rijbaan. Het is een van de meest complete figuren in ons online assortiment, en bestaat uit maar liefst 26 verkeers- en omleidingsborden, twee verkeershekken en veertien geleidebaken met baakvoet of verkeerskegels.

 

Omleidingsborden als belangrijke basis voor je wegafzetting

Een van de belangrijkste en meest opvallende elementen van de basisuitrusting voor een goede wegafzetting is een zogenoemd omleidingsbord. Dit zijn gele, reflecterende verkeersborden met een zwart gekleurde afbeelding erop. Dankzij de afwijkende kleurstelling van het omleidingsbord of WIU-bord weten verreweg de meeste weggebruikers dat het hier om een tijdelijk verkeersbord gaat.

 

Zo hebben wij speciale omleidingsborden die aangeven dat het doorgaande rijverkeer is gestremd, dat je een rijdende afzetting nadert of een geel bord dat aangeeft dat een rijbaan is afgesloten. Uiteraard hebben wij ook gele pijlborden in ons online assortiment, die uitermate geschikt zijn voor het aangeven van een te volgen omleidingsroute. Bovendien hebben wij nog speciale omleidingsborden die je zelf kunt (laten) voorzien van een eigen tekst.

 

Zorg voor voldoende verkeersruimte bij wegafzetting

Bij het plaatsen van jouw vorm van langsgeleiding, is het zeer belangrijk dat je voldoende ruimte overlaat voor het verkeer. Bekijk hieronder de afbeelding:

Langsgeleiding bij visser-assen.nl

  • verkeersruimte: de ruimte die voor het passerende verkeer beschkbaar is
  • obstakelvrees:   deze ruimte wordt door het verkeer niet gebruikt, omdat dit te dicht bij de langsafzetting is. Binnen de bebouwde kom is dit 25 cm, buiten de bebouwde kom 50 cm
  • afzetting:             de ruimte voor de verkeerskegels, baakschilden of barriers
  • vrije ruimte:        de veiligheidsruimte naast de langsgeleiding, 60 cm
  • werkruimte:        de ruimte die nodig is voor het werk 

 

Verkeerskegels voor kortstondige wegafzetting

Voor een compleet figuur heb je bovendien een vorm van langsgeleiding nodig.. Ben je van plan de wegafzetting niet langer dan een dag te laten duren. Dan is het toegestaan om gebruik te maken van reflecterende verkeerskegels. Bij het plaatsen van deze kegels aan de kant van de weg ben je eveneens aan een groot aantal regels gebonden. Zo dien je er voor te zorgen dat je deze altijd zo 'strak' mogelijk in een echte lijn of in een kromming plaatst. Dit zorgt ervoor dat het verkeer goed langs het werkvak wordt geleid.

 

Hoewel wij je een grote verscheidenheid aan verkeerskegels aan kunnen bieden, is helaas lang niet iedere verkeersconus even geschikt voor gebruik op de openbare weg. Een verkeerskegel dient namelijk aan een groot aantal eisen te voldoen. Zo moet de hoogte van de kegel inclusief voet 75 cm zijn. Bovendien is de voetplaat zo gemaakt, dat de verkeerskegel bij omvallen niet weg kan rollen. Daarom heeft een kegel ten minste vier en maximaal acht zijkanten. De voorkeur gaat uit naar het gebruik van verkeerskegels met rode en witte, reflecterende strepen. Onze fluorescerend oranje verkeersconus mag uitsluitend worden gebruikt bij voldoende daglicht. Verder zijn er steeds meer provincies die het gebruik van oranje verkeerskegels op hun wegen verbieden.

 

De onderlinge afstand tussen de verkeersconussen wordt bepaald door de snelheid van het langsrazende verkeer. Bekijk hieronder de tabel om jou een indicatie te geven hoe groot de onderlinge afstand dient te zijn ten opzichte van de snelheid:

 

Snelheid Onderlinge afstand kegels
30 km/h 3 tot 5 meter
50 km/h 5 tot 8 meter
60 km/h 8 tot 10 meter
80 km/h 10 tot 12 meter
Fietsers 2 tot 3 meter

 

Geleidebaken koop je online bij visser-assen.nl

 

Geleidebaken bij werkzaamheden die langer dan een dag duren

Ben je langer dan één dag werkzaamheden aan de weg aan het uitvoeren? Dan is het niet toegestaan om gebruik te maken van verkeerskegels. In het geval van wegwerkzaamheden langer dan een dag ben je volgens de weg verplicht geleidebakens te gebruiken als langsafzetting. Een geleidebaak – die in de volksmond vaak ook met benamingen als 'baakschild', 'schildje', 'baakje' of 'geleidebaken' wordt aangeduid – is een lichtgewicht, rechthoekige pilaar van kunststof. Een baakschild is aan beide zijden voorzien van een reflecterend beeldvlak van 100 bij 25 cm met diagonale strepen in een rode en witte kleurstelling.

 

Een baakje is aan beide kopse kanten uitgevoerd met een vierkante voet. Deze past weer in de speciale baakvoeten. Baakvoeten zijn voorzien van twee handgrepen en vervaardigd uit breukvast, gerecycled kunststof en hebben een maximaal gewicht van 25 kilogram. Voor het plaatsen van de geleidebaken zijn dezelfde regels van kracht als bij de verkeerskegels. Zorg dus voor een strakke lijn, voor een uitstekende langsgeleiding van het verkeer. Voor de onderlinge afstand tussen de verschillende schildjes kun je dezelfde tabel gebruiken als die bij de verkeerskegels staat.

 

Kunststof barriers voor een uitstekende langsgeleiding

Het ene product voor langsgeleiding van grote verkeersstromen is het andere niet. Zo tappen de kunststof barriers uit een heel ander vaatje. Een barrier is namelijk een lichtgewicht element van robuust kunststof dat kan worden gevuld met water en/of zand. Een kunststof barrier is verkrijgbaar in de kleuren rood en wit en kun je zeer gemakkelijk in elkaar haken.

 

Een barrier van kunststof komen we met name tegen in verstedelijkt gebied. Bovendien wordt een barrier veelal toegepast als scheiding tussen fietsers en het overige verkeer. Barriers zijn echter niet voertuigkerend. Er is overigens nog een vierde vorm van langsgeleiding. Zo wordt hiervoor namelijk regelmatig gebruikgemaakt van kunststof afzethekken met reflecterende strepen.

 

Het gebruik van een zwaailamp bij werk in uitvoering

Ieder voertuig dat deelneemt aan een rijdende afzetting moet zijn uitgerust met een zwaailamp. Ook als een voertuig een gevaar kan opleveren voor de overige weggebruikers, zoals bijvoorbeeld een tractor die lading vervoert waardoor de totale breedte meer dan 260 cm bedraagt, dient het voertuig te zijn voorzien van een zwaailicht. Ten slotte kan ook een voertuig dat uit nood ergens staat geparkeerd, bijvoorbeeld in het geval van een calamiteit, een zwaailamp voeren.

 

Het is overigens niet toegestaan om te pas en te onpas met een zwaailicht te rijden. Zo is het te allen tijde verplicht om een bordje 'Werkverkeer' te voeren.

 

De regels voor een juiste zwaailamp zijn als volgt:

  • de kleur van het licht moet geel zijn
  • het zwaailicht dient vanaf het voertuig van alle kanten voor het verkeer goed zichtbaar te zijn
  • gebruik liever een zwaailamp dan een zogenoemd elektronenflitslicht. Met een zwaailamp kan een verkeersdeelnemer de afstand tot het voertuig en de rijdende afzetting
    veel beter inschatten
  • het zwaailicht mag niet hoger worden geplaatst dan de maximale hoogte van een voertuig zoals deze is beschreven in het Voertuigreglement. Dit is 4 meter
  • het voertuig dient het bordje 'Werkverkeer' te voeren

 

Afzethek 150 of 250 cm breed

Voor het tijdelijk afzetten van een complete weg of rijbaan, kun je terecht bij ons ruime online assortiment aan afzethekken. Let echter wel goed op dat je de goede in huis haalt. Onze schrikhekken verschillen namelijk onderling nogal van elkaar. Voor het gebruik op de openbare weg zijn echter uitsluitend de verkeershekken aluminium of de afzethekken aluminium toegestaan. Deze hekken zijn te bestellen met een breedte van 150 cm of 250 cm.

 

Is de weg niet breder dan 5 meter, of wil je het afzethek in de berm of op het fietspad of voetpad plaatsen, dan mag je van het CROW het anderhalf meter brede verkeershek gebruiken. In alle overige situaties ben je te allen tijde verplicht het brede afzethek van 250 cm te gebruiken.

 

Actieframe online kopen | visser-assen.nl

 

Actieframe of actieraam voor rijdende afzettingen

Een vorm van wegafzetting van een geheel andere orde is het actieframe, door sommige professionele gebruikers ook wel een 'actieraam' genoemd. Een actieframe is een al dan niet opklapbaar raamwerk met daarin een of twee verkeersborden en vier knipperlampen. In ons assortiment is plaats voor twee verschillende vierkante actieramen met hierin slechts één verkeersbord of zogenoemde signface. Beide vierkante actieframes bevatten het verkeersbord J16 – Werk in Uitvoering – en bieden de mogelijkheid een eigen tekst hieraan toe te voegen. De vierkante actieramen zijn ideaal om te worden gemonteerd op gemeentevoertuigen als een veegwagen of een grasmaaier.

 

Verreweg de belangrijkste modellen actieframes zijn de rechthoekige en inklapbare actieramen. Deze actieframes bevatten te allen tijde twee verschillende verkeersborden of signfaces en zijn bedoeld als een nulpunt bij een rijdende afzetting binnen de bebouwde kom (Type I) of buiten de bebouwde kom (Type II). Beide typen mogen achterop een voertuig worden bevestigd, alhoewel dit in sommige gevallen door de breedte niet altijd even gemakkelijk is. In dergelijke gevallen mag een actieraam ook op een aanhanger worden gemonteerd.

 

Deze actieframes bevatten in ieder geval een verkeersbord D02l en een verkeersbord F05. Bovendien kunnen wij actieramen met een klapbord leveren dat een J16 kan weergeven. Let erop dat het voertuig dat het andere nulpunt voor het tegemoetkomend verkeer aangeeft, zichtbaar het verkeersbord F06 Type II voert.

 

Onze actieramen zijn leverbaar in een liggend model (Landscape) en een staand model (Portrait) en zijn stuk voor stuk uitgevoerd met de vier verplichte knipperlampen. Volgens de wet mogen zowel de lampen als de signfaces niet te zien zijn indien er niet met het voertuig wordt gewerkt. Om die reden zijn onze actieframes dan ook uitgevoerd met twee sterke gasveren. Hiermee kun je de actieramen zeer snel in- en uitklappen.

 

Bordenwagen bevat een compleet figuur met actieraam

Wellicht de beste en gemakkelijkste oplossing voor een complete wegafzetting is een zogenoemde actiewagen of bordenwagen. Deze actiekar bevat een compleet figuur – 96b-18 of 96b-19 – en is aan de achterzijde uitgerust met een actieframe. Onze bordenwagen is compleet uitgerust met alle verkeersborden, verkeerskegels en afzethekken volgens het bekende figuur van het CROW. Informeer naar de mogelijkheden!

 

RWS reflecterende werkkleding is verplicht

Bij het veilig werken aan de weg is het dragen van zogenoemde signaalkleding te allen tijde verplicht. Dit is werkkleding in een fluorescerend oranje (voorheen was fluorescerend geel eveneens toegestaan) kleurstelling en met reflecterende strepen volgens de norm NEN-EN 20471. Deze normering is wellicht beter bekend al de RWS-norm. Dit houdt het volgende in: twee horizontale strepen en ten minste twee verticale, reflecterende strepen die over de schouders doorlopen.

 

Volgens de bovengenoemde RWS-norm moet signaalkleding te allen tijde samen zijn gesteld uit retroreflecterend en fluorescerend materiaal. De fluorescerende stof valt slechts extra op indien er daglicht op schijnt. De retroreflecterende banden lichten juist weer uitsluitend op als het wordt beschenen door kunstlicht, zoals bijvoorbeeld de koplampen van een auto.

 

Samenvatting en belangrijkste regels bij Werk in Uitvoering

  • Bepaal voordat je met je werkzaamheden aan de slag gaat, welke verkeersmaatregelen je zoal nodig hebt. Dit kan aan de hand van verschillende tabellen
  • Voor het tijdelijk afzetten van de weg heeft het CROW speciale figuren opgesteld. De meest voorkomende figuren kunnen direct compleet bij ons worden besteld
  • Schat eerst de tijd in die voor de werkzaamheden nodig is en bepaal vervolgens de lengte van het werkvak. Maak de werkvakken niet te lang en niet te kort. Voorkom het onnodig vaak opbouwen en opruimen van de afzetting, maar voorkom ook onnodige hinder van het verkeer
  • Draag te allen tijde goedgekeurde RWS-werkkleding of signaalkleding
  • Vermijd het werken op drukke wegen en fietspaden tijdens de spitsuren
  • Zorg ervoor dat het verkeer te allen tijde goed kan doorrijden. Ga nooit zelfstandig een wegafzetting uitvoeren waarbij de doorstroming van het verkeerd wordt geblokkeerd
  • Voor de langsgeleiding van het verkeer bij werkzaamheden niet langer dan één dag kunnen verkeerskegels worden gebruikt. Voor wegwerkzaamheden die minimaal een dag duren, dienen geleidebaken te worden gebruikt. Plaats de verkeerskegels altijd zo ‘strak’ mogelijk in een rechte lijn of in een kromming zodat het verkeer goed langs het werkvak wordt geleid. De snelheid van het passerende verkeer bepaalt de onderlinge afstand tussen de verkeerskegels
  • Plaats de afzetting altijd van buiten naar binnen. Bij het opruimen van de materialen werk je juist weer van binnen naar buiten. Voorkom tijdens het plaatsen en opruimen het onnodig lopen op de weg
  • Voor het afzetten van wegen die maximaal 5 meter breed zijn, in de berm en voor op voetpaden en fietspaden mogen afzethekken van 150 cm breed worden gebruikt. In alle overige situaties heb je een breed schrikhek van 250 cm nodig
  • Plaats de borden niet te dicht tegen de weg aan. Houd binnen de bebouwde kom een afstand van ten minste 60 cm aan. Buiten de bebouwde kom gaat het advies zelfs uit van minimaal 180 cm
  • Plaats de verkeersboren buiten de bebouwde kom op een hoogte van ten minste 120 cm. Binnen de bebouwde komen mogen de borden niet lager hangen dan 220 cm
  • Zorg er altijd voor dat je schoon materiaal gebruikt dat vrij is van beschadigingen. Zorg er eveneens voor dat je verkeersmaterialen tijdens het vervoer en laden en lossen van de vracht niet beschadigd kunnen raken.
  • Laat de verkeersborden niet langer staan dan nodig is. Mocht je de borden op een later tijdstip nog een keer nodig hebben, draai de zichtbare zijde van de verkeersborden dan tijdelijk om
  • Gebruik nooit een zwaailamp als het niet nodig is. Is het wel nodig, voer dan een zwaailicht op een veilige afstand van de weg en bovendien niet binnen de werkvakken
  • Plaats bij obstakels die een paar dagen langs de weg aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld grote hopen maaisel of bouwmaterialen, de afzethekken, de geleidebaken of de verkeerskegels. Gebruik hiervoor echter nooit afzetlint!
  • Houd altijd een vrije ruimte van 60 cm tussen de langsafzetting en het werkvak
  • Zorg dat je te allen tijde voldoende verkeersruimte overhoudt, zodat het langsrazend verkeer het werk kan passeren

 

Alle 'Werk in Uitvoering'-producten bekijken >

 

Ook interessant
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer
AIC Visser officieel Honda-dealer

AIC Visser officieel Honda-dealer

Ronald 08-10-2024 0
AIC Visser blijft zich maar uitbreiden. Zo weten we telkens weer nieuwe dealerschappen te verwerven. De nieuwste toevoeging aan het groeiende aantal d...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600