De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Welke verschillende fietsborden zijn er?

Geschreven door Roan 09-03-2022 0 Reacties Alles over verkeersborden,Wegbebakening,

Voor sommige mensen is het heel eenvoudig om de verschillende fietsborden van elkaar te onderscheiden, anderen halen snel borden door elkaar en vragen zich misschien wel af: wat is het verschil tussen een fietspad en een bromfietspad? Op welk pad mag je als scooter wel of niet rijden?

Er zijn 3 verschillende borden die je kunt onderscheiden. Dit zijn de: G11, G12-a en G13 verkeersborden. Welke verschillende fietspaden zijn er allemaal? Lees er meer over in deze blog.

 

 

 

Wat is een G11-verkeersbord?

Het G11-fietsbord is een verkeersbord dat is afgebeeld met een fiets erop. Dit is een verplicht fietspad voor de fietsers en de snorfietsers. Als je een bestuurder van één van deze voertuigen bent, dan ben je ook verplicht gebruik te maken van het fietspad.

Vaak denken mensen dat als ze een G11 bord zien dat je er alleen kunt fietsen. Deze gedachte is niet juist, want snorfietsen mogen wel degelijk gebruik maken van dit pad. De snorfiets is te herkennen aan de blauwe kentekenplaat en mag maximaal maar 25km/h rijden. Het is overigens niet verplicht om een helm te dragen op de snorfiets, veilig is het natuurlijk wel.

 

G13 fiets bord

Het G13 verkeersbord geeft een onverplicht fietspad aan. Het is hier toegestaan om te fietsen maar dat hoeft niet per se. Nu denk je misschien: wat is het verschil tussen de G13 en de G11? Het verschil is niet groot maar wel heel eenvoudig. Als je namelijk het G13 verkeersbord tegenkomt, dan kun je als fietser of snorfietser gebruik maken van dit pad, maar dat is niet verplicht! Als je een G11 verkeersbord tegenkomt, ben je als (snor)fietser verplicht om van dit pad gebruik te maken. Als snorfietser mag je overigens alleen op een G13-pad rijden als je een elektromotor of  uitgeschakelde verbrandingsmotor hebt.


 

Wat is een G12-a verkeersbord?

De G12-a is een verplicht (brom-) fietspad waarop je dus ook verplicht bent om op te rijden als je dit bord voorbijgaat als (brom)fietser. Hier is geen uitzondering voor nodig wat betreft de bromfietsen en snorfietsen, zowel de bromfiets als de snorfiets is hier welkom. Dit bord komt vaak voor naast een ring- of snelweg waar de bromfietsers niet op mogen, er wordt gekozen om dan de fietsers en bromfietsers allemaal op één pad te plaatsen.

 

Welke bestuurder op welk pad?

Het is eigenlijk heel eenvoudig wie op welk pad mag rijden en wie niet. Het lastige is dat mensen verschillende fietsborden door elkaar gaan halen. Er is een handige manier om alles te onthouden, dit door alleen te kijken naar de plaatjes of tekst. Hieronder hebben we een tabel gemaakt met een eenvoudig overzicht welke bestuurder op welk pad mag rijden.

 

 

Waar mag je rijden als bromfietser?

De bromfietsers mogen alleen op het bromfietspad, bord G12-a, en voor de rest helemaal nergens waar een fietssymbool of tekst staat. Het is voor hen dus alleen toegestaan het pad te betreden waar ook een bromfietser op staat uitgebeeld.

Daarnaast is het handig om te weten dat je als bromfietser binnen de bebouwde kom niet harder dan 30km/u mag rijden op een bromfietspad. Op bromfietspaden buiten de bebouwde kom mag je 45km/u rijden als bromfietser.

 

Waar mag je rijden met snorfiets?

Daarnaast mogen alle snorfietsers op alle borden waar een fietssymbool op staat rijden. Deze paden zijn zelfs verplicht te betreden als je ze passeert. De snorfietsers mogen dus alleen niet op het pad waar de tekst ‘’fietspad’’ staat. Er is wel plek voor snorfietsers met een elektromotor of een uitgeschakelde benzinemotor op het onverplichte fietspad. Meestal staan deze fietspaden in natuurgebieden, waar voertuigen met een benzinemotor niet worden gewaardeerd.

Snorfietser mogen officieel niet harder dan 25km/u. Daarom mogen deze bestuurders ook op een fietspad G11 rijden, de meeste snorfietsers rijden wel harder dan 25km/u omdat er een kleine correctie wordt ingehouden waardoor je als snorfietser met gemiddeld 34km/u nog wegkomt zonder boete.

 

Waar mag je fietsen en waar niet?

Dan hebben we tot slot nog de normale fietsers, deze mogen op alle aangegeven borden fietsen, dus zowel de borden met het fietssymbool erop als het bord met de tekst ‘’fietspad’’. Als fietser is het dus het meest eenvoudig om te onthouden waar je allemaal mag fietsen, namelijk op alle benoemde borden.

Als er geen fietspad is dan mag je als fietser ook op de rijbaan fietsen. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom mag je met z’n tweeën naast elkaar fietsen, als er buiten de bebouwde kom verkeer nadert, moet je achter elkaar gaan fietsen.

 

fietspad-verplicht-onverplicht                   

                          

Samenvatting: belangrijkste verschillen

Om ervoor te zorgen dat ervan af nu af aan duidelijkheid komt op de vraag: ‘’Hoe onderscheid je gemakkelijk de verschillende fietsborden van elkaar?’’ hebben we alles nog één keer samengevat.

  • Fietsers mogen op alle benoemde paden, dit zijn de volgende borden: G11, G12-a en G13.
  • Snorfietser mogen op de paden komen waar een fietssymbool staat, dit zijn de G11 en G12-a
  • Bromfietser mogen alleen op het pad komen waar een bromfiets op is afgebeeld, dit is het G12-a verkeersbord.
Ook interessant
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer
AIC Visser officieel Honda-dealer

AIC Visser officieel Honda-dealer

Ronald 08-10-2024 0
AIC Visser blijft zich maar uitbreiden. Zo weten we telkens weer nieuwe dealerschappen te verwerven. De nieuwste toevoeging aan het groeiende aantal d...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600