De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Alles voor én over verkeersregelaars

Geschreven door Ronald 20-03-2018 0 Reacties Wegbebakening,Alles over verkeersveiligheid,

 

Visser Assen is ook hét adres voor je verkeersregelaarsuitrusting! Maar wat is nu precies een verkeersregelaar? En wat is precies de regelgeving omtrent verkeersregelaars? In dit blogartikel hopen wij al je vragen te kunnen beantwoorden.

 

Herkenbaarheid van de verkeersregelaar

Een verkeersregelaar is tegenwoordig zeer eenvoudig te herkennen. Hij of zij moet namelijk verplicht een jas, shirt of op zijn minst een hesje te dragen met aan de onderkant een oranje vlak. De bovenzijde en de eventuele mouwen zijn fluorescerend geel. In het oranje vlak zien wij een grote, reflecterende driehoek. Soms dragen verkeersregelaars nog een gele, reflecterende broek. De oude, oranje bovenkleding met de tekst 'VERKEERSREGELAAR' mag sinds 2014 niet meer worden gebruikt. Uiteraard voldoet alle kleding voor verkeersregelaars in ons assortiment aan de huidige regelgeving.

 

Verkeersregelaar oude jas

 

Het verkeer in goede banen leiden, gebeurt natuurlijk niet uitsluitend overdag. Want ook in de avond- en nachtelijke uren of bij zeer slecht zicht moet het verkeer uiteraard goed worden geregeld. Om ervoor te zorgen dat je als verkeersregelaar ook dan goed te zien bent, dien je je uitrusting uit te breiden met een zaklantaarn met daarop een zogenoemde lichtkegel. Met deze speciale lampen kunnen weggebruikers ook in het donker jouw aanwijzingen goed opvolgen.

 

Verkeersregelaars hebben een vergunning nodig

Om als verkeersregelaar te mogen optreden, dien je in het bezit te zijn van een vergunning. Een aanvraag voor een vergunning dien je op tijd schriftelijk in te dienen bij de instelling die de vergunning verleent (de gemeente, de provincie, het waterschap of het Rijk). Bij het aanvragen van de vergunning voor je evenement of activiteit moet de route of locatie waarop het gebeuren plaatsvindt zijn aangegeven. Hierna moet je met onder andere de politie, hulpverlenende instanties en de wegbeheerder in overleg bepalen of de route of de locatie mogelijk is en of er verkeersregelende maatregelen nodig zijn.

 

Het inzetten en aanstellen van verkeersregelaars

De vergunningverlener – in samenspraak met de politie – bepaalt of en zo ja, hoeveel verkeersregelaars moeten worden ingezet bij het organiseren van jouw evenement of activiteit. Het aantal verkeersregelaars hangt af van de route, de locatie en eventuele werkzaamheden. Als organisator moet je na het verkrijgen van de vergunning verkeersregelaars inhuren of werven. Vervolgens moet je de verplichte uitrusting voor een verkeersregelaar aanschaffen of huren. Het inhuren of werven van verkeersregelaars is een verantwoordelijkheid van de organisator.

 

Verkeersregelaar worden doe je niet zomaar

Als we praten over verkeersregelaars, dan kunnen wij hen per 1 oktober 2017 onderverdelen in drie categorieën:

  1. Transportbegeleiders (beroepsverkeersregelaars)
  2. Verkeersregelaars met verkeersregelende taken voortvloeiend uit hun beroep
  3. Evenementenregelaars voor de duur van maximaal een jaar (minimumleeftijd hiervoor is 16 jaar)

Een verkeersregelaar word je niet zomaar. Zo moeten alle verkeersregelaars die voor een evenement worden ingezet, vóór dat zij aan de slag mogen een verkeersregelaarsexamen afleggen. Dus ook zij die eenmalig worden ingezet als evenementenverkeersregelaar. Indien het examen voor verkeersregelaars succesvol is afgelegd, ontvang je een instructieverklaring. Deze is sinds 1 oktober 2017 de vervanger voor de aanstellingspas. Deze instructieverklaring is slechts één jaar geldig.

 

Evenementenregelaars dienen persoonlijk door de gemeente te worden aangesteld en in het bezit te zijn van een geldige instructieverklaring en een geldige aanstelling van de gemeente waarin het evenement plaatsvindt. En uiteraard moet je je te allen tijde aan de politie kunnen legitimeren.

 

Welke bevoegdheden hebben verkeersregelaars?

Een eenmalige verkeersregelaar voor een evenement wordt aangesteld door de burgemeester. Deze mag beperkingen in de uitoefening van de bevoegdheid opleggen. Dit betekent bijvoorbeeld dat niet iedereen een stopteken mag geven. Het regelen van het verkeer mag alleen tijdens het evenement en op de plekken die met de politie zijn afgesproken. Ook mag een verkeersregelaar niet vanuit of vanaf een voertuig aanwijzingen geven. De weggebruiker is wél verplicht de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen. Doet men dit niet, dan kan de verkeersregelaar aangifte doen wegens het negeren van zijn aanwijzingen. Achteraf kan men dan ook post uit Leeuwarden verwachten.

 

Verkeersregelaar of verkeersbrigadier: de verschillen

De termen 'verkeersregelaars' en 'verkeersbrigadiers' worden vaak in een adem genoemd. Maar verschillen zijn er wel degelijk. Verkeersbrigadiers zijn namelijk herkenbaar aan hun oranje jas en hun klaaroverbordje. Zij worden dan ook vaak 'klaar-overs' genoemd. Verkeersbrigadiers zien we vaak bij scholen, alwaar zij kinderen helpen veilig over te steken. Een klaar-over mag uitsluitend op de bewuste plaats het verkeer regelen. Een verkeersregelaar mag echter op diverse locaties het verkeer regelen.

 

Een verkeersbrigadier of een verkeersregelaar kun je gemakkelijk onderscheiden met behulp van hun kleding. Het hesje van een klaar-over is namelijk geheel oranje, terwijl dat van de verkeersregelaar geel met oranje is. Bovendien mogen verkeersbrigadiers al vanaf hun tiende levensjaar mogen worden ingezet. Beroepsverkeersregelaars moeten minimaal 18 jaar oud zijn.

 

Wat betekenen de aanwijzingen van verkeersregelaars?

Een verkeersregelaar geeft het verkeer aanwijzingen met behulp van zijn armen. Hiervoor is het natuurlijk wel handig als je weet wat al die houdingen betekenen. Daarom hebben wij hieronder een afbeelding geplaatst om deze aanwijzingen gemakkelijk en snel in je hoofd te prenten.

 

Vekeersregelaar algemeen stopteken

Algemeen stopteken

Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van voren nadert

Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van voren nadert

Vekeersregelaar stopteken voor verkeer van achter

Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van achteren nadert

Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van voren en achter nadert

Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van voren en van achteren nadert

Vekeersregelaar stopteken voor verkeer van rechts

Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van rechts nadert

Stopteken voor het verkeer in vrije richtingen

Stopteken voor het verkeer in vrije richtingen. Opletten voor het verkeer in de stopgezette richtingen. Kruispunt vrijhouden.

Vekeersregelaar teken tot snelheid minderen

Teken tot snelheid minderen

Stopteken door verkeersbrigadier met toepassing van klaaroverbordje

Stopteken door verkeersbrigadier met toepassing van klaaroverbordje

 

Alles voor verkeersregelaars bekijken >

Ook interessant
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer
AIC Visser officieel Honda-dealer

AIC Visser officieel Honda-dealer

Ronald 08-10-2024 0
AIC Visser blijft zich maar uitbreiden. Zo weten we telkens weer nieuwe dealerschappen te verwerven. De nieuwste toevoeging aan het groeiende aantal d...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600