WIJ GAAN VERHUIZEN! Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het gebeuren dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt.

Betekenis IP-codes en IP-codering

Geschreven door Ronald 13-11-2015 0 Reacties Alles over bouwlampen,Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,Meetinstrumenten,Visser Assen algemeen,

Op zoek naar IP-codering en de betekenis van IP-codes? Lees vooral verder, in onderstaand artikel volgt een uitgebreide uitleg. De IP-codering (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) op elektrische apparaten is een aanduiding voor de mate van beveiliging van de constructie van elektrische of elektronische apparatuur tegen eigen schade door gebruik in "vijandige omgevingen" en tegen eventueel gevaar voor de gebruiker. Overigens spreken wij in onze webshop over het begrip 'beschermingsgraad'.

 

De IP-aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De IP-aanduiding heeft twee cijfers, het eerste geeft de beschermingsgraad aan tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.

 

De minimale beschermingsgraad van een bouwlamp

Een bouwlamp mag pas een bouwlamp heten als deze minimaal voldoet aan beschermingsgraad IP54. Dit houdt in dat de lamp op zijn minst is beschermd tegen stof en plenswaterdicht. Zo voldoen de bouwlampen klasse I aan deze voorwaarden. Onze klasse II-bouwlampen voldoen minimaal aan IP65 of zelfs IP66.

 

De betekenis van de IP-coderingen

IP-codering voorbeeld: Een apparaat met de aanduiding IP 54 is een stofbestendig en plenswaterdicht toestel. Kijk in onderstaande tabellen voor de betekenis van de diverse IP-codes. Op de plek van de X dient het andere cijfer te worden gedacht.

 

Eerste cijfer IP-codering

IP-code Bescherming tegen Betekenis
0X Geen bescherming Geen bescherming
1X Grote voorwerpen Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm.
2X Middelgrote voorwerpen Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12 mm.
3X Kleine voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm.
4X Spitse voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm.
5X Stofbescherming Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
6X Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

 
 

Tweede cijfer IP-codering

IP-code Bescherming tegen Betekenis
X0 Geen  Geen bescherming
X1 Drupdicht Type I Geen schade indien onderhevig aan verticale druppels.
X2 Drupdicht type II Geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15°.
X3 Spatdicht Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek van -60° tot 60°.
X4 Plensdicht Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
X5 Sproeidicht Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.
X6 Waterbestendig Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek.
X7 Dompeldicht  Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m).
X8 Waterdicht  Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden.
X9 Vochtigdicht  Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk.
Ook interessant
Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Alles wat je moet weten over tackers: jouw beste vriend bij montageklussen

Ronald 13-12-2024 0
Als je regelmatig klust of als professional veel montageklussen hebt, weet je dat goed gereedschap het halve werk is. Eén van die tools die je niet ma...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600