WIJ GAAN VERHUIZEN Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het voorkomen dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt. We danken je voor je begrip.

Kamersteiger, rolsteiger of gevelsteiger: de verschillen

Geschreven door Ronald 27-08-2021 0 Reacties Alles over klimmaterieel,Bouwplaatsinrichting,

Als dealer en leverancier van verschillende merken op het gebied van steigersystemen, is Visser Assen natuurlijk al vele tientallen jaren de ideale partner als je een nieuwe kamersteiger of rolsteiger wilt gaan aanschaffen. Of natuurlijk een gevelsteiger. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de diverse steigers en wanneer gebruik je nu welke steiger? Daar hopen wij je in dit blogartikel een duidelijk antwoord op te geven.

 

Rolsteiger of kamersteiger | Visser Assen

 

In het online assortiment kun je in feite een keuze maken uit drie verschillende soorten steigersystemen. Naast de kamersteiger in alle denkbare soorten en maten, hebben wij bovendien nog een aantal rolsteigers en verschillende gevelsteigers in ons assortiment. Om nu voor eens en altijd duidelijk te maken welke steiger het beste aansluit op je wensen en werkzaamheden, hebben we dit blogartikel opgesteld.

 

Kamersteiger is ideaal voor kleine werkzaamheden binnenshuis

Een kamersteiger is een compacte uitvoering van de rolsteiger. Deze gemakkelijk in te klappen en verrijdbare steiger is bij uitstek geschikt voor allerlei werkzaamheden die onder dak plaatsvinden. Zo kan een kamerstelling worden ingezet bij onder andere installatiewerkzaamheden, en klussen aan bijvoorbeeld het plafond of de wanden van een huis. Denk hierbij maar eens aan stuc- en schilderwerken. Het grote voordeel van een kamersteiger is dat deze maar weinig gewicht in de schaal legt, compact is en gemakkelijk in en uit te klappen is. Bovendien past een kamersteiger dankzij de buitengewoon compacte afmetingen door iedere standaard binnendeuropening.

 

Kamerstelling voor professioneel en semi-professioneel gebruik

In de webshop van Visser Assen kun je verschillende soorten en maten kamersteiger vinden. Een van de belangrijkste verschillen tussen de diverse kamerstellingen is de toepassing. Zo zijn de goedkope uitvoeringen van een kamersteiger geschikt voor semi-professioneel gebruik, terwijl de wat duurdere varianten zijn goedgekeurd voor professioneel gebruik.

 

Een van de belangrijkste criteria om een steiger te scharen onder de professionele kamerstellingen of een stelling voor semi-professioneel gebruik, is het gebruikte materiaal van de kamersteiger. Zo is de wanddikte van het frame bij een professionele steiger groter dan bij een compacte rolsteiger voor semi-professioneel gebruik. Bovendien kunnen de wielen van een professioneel model een hogere belasting aan dan die van een semi-professionele kamersteiger. Als laatste criterium geldt de belastbaarheid van het platform. Waar een professionele kamersteiger een maximale belasting kent van 200 kg per vierkante meter of 270 kg per vloer, liggen deze getallen bij een semi-professionele steiger een stuk lager.

 

Kamersteiger is gemakkelijk uit te breiden

Een van de andere vele voordelen aan een kamerstelling is dat deze vorm van een rolsteiger gemakkelijk is uit te breiden. Want vaak schaf je voor jezelf de basisuitvoering aan. Dit is een kamersteiger die een relatief bescheiden hoogte kent. Besluit je nu later dat je toch liever een wat hogere kamerstelling hebt, bijvoorbeeld in het geval van het sausen van een plafond dat toch net even wat hoger is dan gedacht, dan kun je de door jou aangeschafte kamersteiger gemakkelijk uitbreiden met een of meerdere modules of opbouwelementen.

 

Een topper onder de professionele kamerstellingen is de kamersteiger Zifa van Layher. Dat de Duitse fabrikant Layher de pionier en wereldmarktleider is op het gebied van rolsteigers en andere steigersystemen, is direct te merken aan deze kamerstelling. De Zifa is namelijk al gemakkelijk te bestellen in vier verschillende hoogten, maar is bovendien nog eens zeer eenvoudig uit te breiden. De Zifa kamersteiger kan namelijk worden gecombineerd met standaard rolsteigerelementen, hierdoor kan eventueel ook een rolsteiger worden geconstrueerd die te vergelijken is met de Uni Basic 180 x 75.

 

En ook bij een kamersteiger mag je de veiligheid voor jezelf en anderen op de vloer niet uit het oog verliezen. Want hoewel een kamerstelling een relatief geringe hoogte heeft, dien je te allen tijden wel zorg te dragen voor een leuning rondom. Omdat er zelfs bij een bescheiden hoogte een risico bestaat op ernstig risico na een eventuele val, werk je met de juiste veiligheidsmaatregelen een stuk prettiger.

 

De voordelen van een kamerstelling

Een kamersteiger is een compacte rolstelling die een aantal aantrekkelijk voordelen biedt. Deze zijn onder andere:

  1. Een kamersteiger is door één persoon snel op te zetten
  2. Een kamerstelling is dankzij de vouwscharnieren snel op te bouwen
  3. Een kamersteiger is in verschillende standhoogten op te zetten
  4. Een kamerstelling is dankzij de draaibare zwenkwielen gemakkelijk te verplaatsen
  5. Een kamersteiger is compact en licht van gewicht

 

Rolsteiger of kamersteiger | Visser Assen

 

Rolsteigers: professionele kwaliteit van Layher

Als je kijkt naar ons aanbod met rolstellingen, dan zie je dat Visser Assen maar één merk in het assortiment heeft. En dat is natuurlijk niet voor niets, want Layher is namelijk al vele jaren de absolute nummer 1 onder de steigerfabrikanten. In ons gevarieerde assortiment met verschillende types mobiele steiger van Layher tref je naast de hierboven al uitvoerig behandelde kamersteiger Zifa nog twee verschillende rolsteigers van deze Duitse producent aan. Hierbij gaat het om  de Layher Uni Standard, een rolstelling met een platform van 285 bij 75 cm en de Layher Uni Large. Deze laatste rolsteiger heeft een extra breed platform met afmetingen van 285 bij 150 cm.

 

Een van de belangrijkste verschillen tussen een kamerstelling en een rolsteiger is dat een rolstelling uit veel meer losse componenten bestaat. Bovendien is een rolsteiger geschikt voor zwaar gebruik, ook als de werkzaamheden meestal buiten worden uitgevoerd. Een rolsteiger is dan ook veel robuuster en staat stabieler.

 

Rolstelling kopen op basis van een aantal vragen

Als je van plan bent een rolsteiger aan te gaan schaffen, maar je hebt nog geen idee welke, dan is het misschien handig als je gebruikmaakt van een speciale vragenlijst. Hiervoor heeft Layher de volgende vragen opgesteld:

 

  1. Welke werkhoogte heb ik nodig?

Bepaal voor jezelf tot welke werkhoogte je de werkzaam wilt uit gaan voeren. Deze werkhoogte laat zich gemakkelijk bepalen door bij de platformhoogte 2 meter op te tellen. Uiteraard is het altijd mogelijk om de rolsteiger op een lagere hoogte op te bouwen door simpelweg bepaalde onderdelen weg te laten. Wanneer je later juist een hogere werkhoogte wilt bereiken, kun je eenvoudig extra onderdelen aanschaffen om zo een maximale werkhoogte van maar liefst 13,5 meter te bereiken.

 

Werkhoogte rolsteiger uitgelegd | Visser Assen
De werkhoogte van een rolstelling uitgelegd

 

  1. Wil ik een rolsteiger met een smalle of brede vloer?

Het aanbod professionele rolsteigers van Layher bevat twee verschillende modellen. Het assortiment bestaat ui de Uni Standard met een platform met een breedte van 75 cm en de Uni Large, die een platform met een breedte van 150 cm heeft. Voor de wat lichtere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld schilderen, dan is de smalle standaarduitvoering goed genoeg. Voor het wat zwaardere werk, zoals bijvoorbeeld het vervangen van kozijnen en ruiten, raden wij echter aan de brede uitvoering te gebruiken. Deze biedt namelijk tweemaal zoveel stabiliteit en werkruimte. Bij vrijstaand gebruik wordt eveneens in verband met de stabiliteit het gebruik van de brede Layher Uni Large met klem geadviseerd.

 

Werkbreedte van een rolsteiger | Visser Assen
De platformbreedte van een rolstelling uitgelegd

 

  1. Moet ik een vrijstaande rolstelling of een wanduitvoering gebruiken?

Een rolsteiger van Layher of ieder ander merk die geschikt is voor vrijstaand gebruik verschilt niet zoveel van een wanduitvoering. Het verschil tussen beide modellen steigers is dat de vrijstaande uitvoering van een rolstelling vier zijsteunen heeft, terwijl de wanduitvoering slechts twee zijsteunen telt. Hiermee is de wanduitvoering zeer strak tegen een muur aan te zetten. Wel hebben de mobiele steigers voor tegen een wand een volledige knie- en heupleuning rondom op elke vloer. Wil je de stelling dus ook weleens ene keer vrijstaand kunnen gebruiken, dan is het aan te raden dat je de vrijstaande uitvoering bestelt. Maar achteraf twee zijsteunen bestellen kan natuurlijk ook altijd.

 

Rolsteiger vrijstaand of wand | Visser Assen
Rolsteiger vrijstaand of wand uitgelegd

 

Gevelsteiger Scafom Super | Visser Assen

 

Gevelsteiger of renovatiesteiger aanschaffen

De laatste mogelijkheid voor een steigersysteem is natuurlijk de gevelsteiger. De gevelsteiger is te bestellen in vooraf met zorg samengestelde pakketten van het merk Scafom. Een gevelsteiger komt uitermate goed van pas tijdens renovatiewerkzaamheden en wordt dan ook weleens met het woord renovatiesteiger aangeduid.

 

Een gevelsteiger of renovatiesteiger wordt met name toegepast bij de volgende werkzaamheden:

  • Het herstellen van de gevel, voegwerk en bij stucwerkzaamheden
  • Het onderhouden van kozijnen en schilderwerk
  • Lichte werkzaamheden met beperkte materiaalopslag, meestal steigerbelastingklasse 2 of 3 (150 of 200 kg/m2)

 

Al deze werkzaamheden vinden dus plaats bij reeds bestaande gebouwen, zoals tijdens het grootschalig renoveren van huurwoningen. Mede hierdoor is er vaak nauwelijks enige ruimte om een stelling te plaatsen en is het aanvoeren van materiaal eveneens minder eenvoudig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bestaande bestrating, de bereikbaarheid van achtertuinen, steegjes en nog veel meer.

 

Voor het grootschalig renoveren van bijvoorbeeld woningen van woningbouwverenigingen of in de vrije sector wordt dan ook een steiger gebruikt die slechts een beperkte ruimte in beslag neemt en bovendien gemakkelijk is te transporteren. Hiervoor kunnen wij dan ook een breed assortiment aan gevelsteigers van Scafom aanbieden.

 

Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen over een kamersteiger, een rolsteiger of een gevelsteiger? Of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Steigersystemen bekijken ►

Ook interessant
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600