WIJ GAAN VERHUIZEN Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het voorkomen dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt. We danken je voor je begrip.

Waar moet een bouwmeterkast aan voldoen?

Geschreven door Ronald 03-04-2017 0 Reacties Alles over bouwmeterkasten,Alles over tijdelijke stroomvoorziening,Bouwplaatsinrichting,

Bouwmeterkast banner

 

Op de bouwplaats is een goede stroomvoorziening een must. Omdat elektriciteit natuurlijk gevaren met zich meebrengt, worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid van een bouwmeterkast of bouwkast. In Nederland zijn deze eisen bij nieuwe bouwkasten sinds januari 2017 weer een beetje aangescherpt. In deze blog leggen wij je uit waaraan deze nieuwe bouwmeterkasten moeten voldoen.

 

Algemene eisen voor een bouwmeterkast

Wil je een bouwkast op de bouw neerzetten, dan moet deze aan een aantal standaardeisen voldoen. Zo moet de bouwmeterkast voldoen aan de laatste versie van de norm laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen, de NEN-EN-IEC 61439-norm. Bovendien moet zowel de elektrische installatie als de bijbehorende aarding voldoen aan de veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallatie, zoals beschreven in de NEN 1010. Ten slotte moet de bouwkast aan de voorzijde zijn voorzien van een gele, driehoekige sticker met daarin een bliksemschicht. Uiteraard voldoen al onze bouwmeterkasten aan bovenstaande eisen.

 

De inrichting en constructie van de bouwkast

Het belangrijkste deel van de bouwmeterkast is natuurlijk het binnenwerk. Want ook de binnenkant moet aan veel eisen voldoen. Zo dient het netbeheerderscompartiment bij een horizontale opstelling minimaal de volgende binnenwerkse maatvoering te hebben: 600 x 550 x 250 mm (h x b x d). Daar deze maten bij onze kunststof bouwkast 700 x 600 x 250 en bij de stalen uitvoering zelfs 800 x 600 x 250 zijn, wordt aan deze eis ruimschoots voldaan.

 

De behuizing van de bouwmeterkast moet een slagkracht kunnen doorstaan van 5 Joule, oftewel IK08. De beschermingsgraad dient minimaal IP44 te zijn, hetgeen inhoudt dat deeltjes groter dan 1 mm niet kunnen doordringen in de kast.

 

In het netbeheerderscompartiment zijn of kunnen de volgende zaken worden aangebracht:

  • een aansluitkabel voor de aansluiting op het laagspanningsnet
  • om de aansluitkabel van de netbeheerder te kunnen bevestigen moet er ruimte zijn voor minimaal één trekontlasting/bevestigingsbeugel
  • door netbeheerder te leveren en te plaatsen verzegelbare aansluitkast met mespatronen, het meterbord en de kWh-meter

 

Bouwmeterkast met afsluitbare deuren

Naast bovengenoemde eisen, is er nog een aantal wijzigingen m.b.t. de regelgeving rond nieuwe bouwkasten ingevoerd. Zo dient het netbeheerderscompartiment zijn voorzien van een afzonderlijke deur of deksel die met behulp van een hangslot kan worden afgesloten. Uiteraard wordt hier bij onze bouwmeterkasten aan voldaan. Handig is het geïntegreerde ruitje, waarmee je zelf de meterstand in de gaten kunt houden. Nieuw is bovendien dat de hoofdschakelaar en de beveiligingstoestellen van de aanvrager in het klantgedeelte moeten zijn ondergebracht. De hoofdschakelaar mag zich bij nieuwe bouwkasten niet meer aan de buitenkant bevinden!

Hierboven vind je alle belangrijke nieuwe wijzigingen. Wil je alle eisen weten? Download dan hier de volledige brochure!

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600