WIJ GAAN VERHUIZEN Let op: tijdens onze verhuisperiode (van 18 dec tot 6 jan) kan het voorkomen dat je bestelling vertraging oploopt, dus bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je alles op tijd in huis hebt. We danken je voor je begrip.

Dompelpompen: alles wat je moet weten

Geschreven door Ronald 08-12-2017 0 Reacties Bouwplaatsinrichting,Alles over watervoorziening,Alles over riolering,

Dompelpomp en alles wat je hierover moet weten

 

Sinds kort is ons assortiment uitgebreid met de klokpompen van Proril. Wil je een dompelpomp kopen en heb je hulp nodig bij het kiezen? Lees dan dit blogartikel met uitleg over de verschillende pompen en de werking hiervan.

 

Wat is nu precies een dompelpomp?

Een dompelpomp – ook wel klokpomp genoemd – is een pomp die in de op te pompen vloeistof wordt gedompeld. Omdat een dompelpomp meestal wordt gebruikt om water af te voeren, plaats je deze op de bodem van bijvoorbeeld een vijver, zwembad of een ondergelopen kelder. De naam 'dompelpomp' is dus niet uit de lucht gegrepen. Je dompelt hem namelijk onder water.

 

In ons assortiment dompelpompen kun je kiezen uit verschillende modellen, met als belangrijkste onderscheid de doorlaatbaarheid van de vuildeeltjes. Zo is een vlakzuigpomp uitermate geschikt voor het dweildroog maken van ondergelopen kelders of zwembaden. Omdat vuildeeltjes tot 2 millimeter worden afgevoerd, is een vlakzuigpomp uitsluitend geschikt voor schoon water. Een standaard klokpomp is echter ook ideaal voor de vuilwaterafvoer. Deze kunnen namelijk deeltjes tot ruim 5 millimeter verpompen. Ideaal voor het afvoeren van water met zand, residu en grond.

 

Uitzonderingen hierop zijn de waterzuiger met dompelpomp van DiBO en de vuilwaterpomp van Wacker Neuson. Zo is de P50 WP van DiBO uitgevoerd met een gaasfilterzak voor de opvang van vuildeeltjes, terwijl de PDI 3A van Wacker nog grotere deeltjes kan verpompen. Deze kan namelijk vuildeeltjes tot meer dan 40 mm afvoeren.

 

Klokpomp met vlotter slaat automatisch af

In ons assortiment dompelpompen vind je ook een dompelpomp met vlotter. Deze speciale klokopmp is uitermate handig als je wilt dat de pomp automatisch in- of uitschakelt. Zo wordt de Proril Smart 400 automatisch ingeschakeld zodra de vlotter het water raakt. Zodra het waterpeil voldoende is gezakt, wordt de dompelpomp weer automatisch uitgezet. Deze klokpomp is bovendien in een complete kist met waterslang en koppeling leverbaar.

 

De werking van een dompelpomp

Een klokpomp werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Zo vinden wij aan de onderzijde van iedere pomp een aanzuigrooster. Hiermee wordt het water direct de pomp ingezogen. Hierna wordt het water via het pomphuis naar de persaansluiting gevoerd, waarna het water de dompelpomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang gekoppeld, opdat het water naar elders kan worden afgevoerd.

 

Klokpomp of vlakzuigpomp mag geheel of gedeeltelijk in het water

Een dompelpomp mag je geheel of gedeeltelijk in het water zetten, omdat de pomp zichzelf koelt via het water dat wordt opgepompt. Omdat het drooglopen van een klokpomp enorme schade kan toebrengen, vind je geen vlakzuigpompen die met behulp van een vlotter automatisch geheel droog kan zuigen. Een vlakzuiger kun je dus uitsluitend handmatig in- en uitschakelen. Een vlakzuigpomp kan zo het water afzuigen tot op 2 mm van de bodem. In de categorie vlakzuigers vind je de zeer voordelige vlakzuigpomp Pedrollo Top Floor en de professionele vlakzuigpomp Proril Smart Base 400.

 


 

Bekijk alle dompelpompen in onze webshop
 

Dompelpompen bekijken ►

Ook interessant
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 09-12-2024 0
AIC Visser is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basisu...
Lees meer
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600