-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Visser Assen is al vele tientallen jaren de trotse importeur van de bouwlasers van Spectra. Het gevarieerde aanbod van deze Amerikaanse wereldmarktleider is natuurlijk enorm. Naast bijvoorbeeld echte afschotlasers, leveren wij ook roterende lasers van Spectra met een mogelijkheid tot handmatig afschot. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee lasers? En wat is nu de beste koop? Daar hopen wij je in dit blogartikel een antwoord op te geven.
Dat Spectra de uitvinder van de bouwlaser is, zie je natuurlijk direct aan hun innovaties. Want veel van hun roterende lasers zijn multifunctioneel. Want naast de pure afschotlasers, die speciaal zijn gemaakt om afschot te kunnen aanleggen, maakt deze Amerikaanse fabrikant ook nog roterende lasers die een handmatige afschotfunctie kunnen bieden. Nu denk je misschien wel dat beide begrippen hetzelfde betekenen, maar toch zitten er nog behoorlijk wat verschillen tussen beide soorten bouwlasers.
Een afschotlaser is een roterende laser die speciaal is ontworpen om er een helling mee te kunnen aanleggen. Daarom wordt een dergelijke laser ook wel met de termen 'hellinglaser' of het Engelse 'Grade Laser' aangeduid. En vanwege die Engelse naam kunnen wij de afschotlasers van Spectra herkennen aan de modelnaam die begint met de lettercombinatie 'GL'. Deze twee letters worden weer gevolgd door een cijfercombinatie, waarbij de hoogte van het eerste getal aangeeft in welke kwaliteitsklasse of product range de laser zich bevindt. Zo is de relatief eenvoudigste versie de GL4xx, gedoopt, het meer geavanceerde model afschotlaser de GL6xx-familie en aan de bovenkant van de markt vinden wij de GL7xx-serie.
Het tweede cijfer in de modelnaam geeft aan of het een hellinglaser met enkel afschot of een dubbel afschot is. Hierbij staat het cijfer 1 voor een afschotlaser met een enkel afschot. Een grade laser met als tweede cijfer een 2 is uiteraard een afschotlaser met dubbel afschot. Het derde cijfer in de modelnaam is vrijwel altijd het getal 2. Behalve bij de GL7-serie, waar wij naast de GL722 nog een GL720 kunnen leveren.
De belangrijkste eigenschap van een afschotlaser is dat een grade laser is uitgerust met een display, dat zich zowel op de laser zelfs als op de meegeleverde afstandsbediening zit. Met behulp van deze remote control en de verschillende cursortoetsen kun je digitaal een afschotpercentage invoeren. Bij een afschotlaser met enkel afschot – zoals bijvoorbeeld de GL412N – kan uitsluitend de Y-as van de roterende laser in afschot worden gezet. Een GL622 van Spectra is een voorbeeld van een hellinglaser met dubbel afschot. Deze afschotlaser biedt dan ook de mogelijkheid om ook de X-as in afschot te zetten. Dit kan zowel afzonderlijk van elkaar als gelijktijdig.
In tegenstelling tot bouwlasers met 'handmatig afschot' hoeven deze afschotlasers niet uit de automaatstand te worden gehaald om afschot te creëren. Bovendien blijven de gekozen afschotpercentages in het menu staan, zelfs nadat je de roterende laser na een lange werkdag uit wilt zetten. En dat is handig, want zo hoef je niet telkens opnieuw het afschot in te stellen. Iets wat dus wel moet gebeuren met een roterende laser met handmatig afschot, waarbij het altijd maar weer de vraag is of je weer exact hetzelfde afschot hebt ingesteld als de vorige keer. Zelfs in het geval van een lege accu blijft de afschotlaser in het afschotpercentage staan dat als laatst is ingevoerd.
Bovendien is het zo dat bij een pure afschotlaser, dus een roterende laser met de lettercombinatie 'GL' in de naam, de as die niet in afschot staat altijd stabiel horizontaal blijft staan. Bij een bouwlaser met afschotfunctie is dit helaas niet te garanderen.
Verreweg de meeste modellen afbouw- en roterende lasers van Spectra bieden de gebruiker de mogelijkheid om handmatig een afschot in te voeren. Dit kan soms op het bedieningspaneel van de laser zelf, of in sommige gevallen uitsluitend met een meegeleverde of een optioneel bij te bestellen afstandsbediening.
Als we nu als voorbeeld de LL300S van Spectra pakken, een vrij geavanceerde roterende laser van deze Amerikaanse fabrikant. Deze bouwlaser gaat direct na het inschakelen zichzelf automatisch nivelleren. Wil je de roterende laserstraal nu in afschot zetten, dan haal je de laser uit de zelfnivelleerfunctie. Zakt je statief nu tijdens het gebruik weg, dan nivelleert de roterende laser niet meer. Het wordt hierna dan ook buitengewoon lastig om hetzelfde afschot terug te vinden.
Een roterende laser die de gebruiker de mogelijkheid biedt tot een handmatig afschot, is met name ideaal als je niet iedere dag hebt te maken of voor een eenvoudig afschot waar het niet nodig is om op een duizendste van een procent een afschot in te voeren. Zo komt een eenvoudige roterende bouwlaser uitstekend tot zijn recht bij bijvoorbeeld het aanleggen van terrassen.
Zoals vermeld, heeft Spectra een groot aantal bouwlasers op de markt gebracht die de mogelijkheid bieden tot een handmatig afschot. Dit gaat in ieder geval om de volgende modellen:
Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen? Aarzel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact met ons op!
Afschotlasers Spectra bekijken ►
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600