De nieuwe actiefolder van AIC Visser is uit! BEKIJK HEM HIER ►

Afschotlaser kopen: alles wat je moet weten

Geschreven door Ronald 18-12-2018 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,

 

Als je tijdens je werk veel te maken hebt met het aanleggen van hellingen, dan is een zogenoemde afschotlaser de beste laser voor jou. Want met een afschotlaser of hellinglaser kun je namelijk tot op een honderste van een procent een afschot creëren. Als importeur van het merk Spectra Precision voor Nederland, België en Luxemburg kunnen wij je uiteraard adviseren over de aanschaf van een afschotlaser. Maar wat is nu precies een afschotlaser en wat kun je er allemaal mee? Daar hopen wij je in dit blogartikel een antwoord op te geven.

 

Hellingen meten met een afschotlaser

De nieuwste afschotlasers van Spectra Precision zijn uiterst geavanceerd. Deze modellen kunnen namelijk zelf het afschotpercentage berekenen. Maar hoe werkt dat met de oude modellen? Bij de oudere typen afschotlaser moet je handmatig de procenten invoeren om zo tot het gewenste afschot te komen.

 

De oudere modellen afschotlaser werkten uitsluitend met het invoeren van een percentage. Deze mogelijkheid is er op de nieuwe N-modellen echter nog steeds, Het komt namelijk nog steeds voor dat er al een afschotpercentage wordt voorgeschreven, dus dan is het invoeren van een percentage wel zo gemakkelijk. Handig is dat de nieuwe modellen afschotlaser de optie tot hellingsmeting bieden. Dit werkt zeer handig, omdat de afschotlaser zelf het afschotpercentage bepaalt.

 

Maar hoe kom je aan die percentages?! Normaal gesproken deel je het aantal centimeters door de afstand. Even een voorbeeld: als je straatwerk 5 cm moet af- of oplopen op totaal 10 meter dan moet je de volgende som maken: 5:10 = 0.5%. Je straatwerk loopt nu dus een halve centimeter af of op op 1 meter (1% = 1 cm per meter).

 

Nu is het berekenen van het afschotpercentage dus niet heel moeilijk, maar wil je het toch nog makkelijker hebben? Dan heeft Spectra Precision hier de oplossing voor! Ze hebben namelijk de GL412 en GL422, de GL612 en GL622 en de UL633 in een geheel nieuw jasje gestoken. Deze hebben nu als toevoeging de letter 'N' gekregen (bijvoorbeeld de GL422N), hetgeen uiteraard staat voor New. Hierdoor zijn er wat extra opties bij gekomen waaronder de hellingmeting.

 

Met deze optie beschikt de laser over de mogelijkheid (indien je gebruikmaakt van een HL760 handontvanger) om op de Y-as zelf zijn afschot te zoeken. Wil je dus een foutieve berekening voorkomen, dan is deze optie ideaal. Indien je twee gegeven vaste punten hebt – denk hierbij bijvoorbeeld aan een dorpel van een deur en een goot – dan kun je de laser daartussen laten meten, want de dorpel ligt uiteraard hoger dan de goot omdat het water naar de goot moet lopen. Je zet de laser zo dicht mogelijk bij de goot of zo dicht mogelijk bij de dorpel (op- of afschot). Daarna schuif je met de handontvanger naar boven of naar beneden totdat je het 0-punt hebt (de ontvanger geeft continu een piepsignaal).


 

Heb je het nulpunt gevonden, dan ga je recht tegenover de laser, op het andere punt, staan. Dit punt ligt natuurlijk lager of hoger dan het eerst gemeten punt, omdat je zo op- of afschot creëert. Je houdt de flexilat met ontvanger zo stil mogelijk en je zoekt op je afstandsbediening de optie hellingmeting op. Deze selecteer je en laser begint met het zoeken maar het nieuwe 0-punt. Heeft de afschotlaser het gevonden, dan stopt de laser heel even met draaien. De laser slaat de stand op, en begint vervolgens een eentonig geluid te geven. Kijk je nu op het beeldscherm van je afstandsbediening of laser, dan zie je hier procenten in de min of in de plus staan (dit is afhankelijk van of je met afschot of opschot werkt).

 

Hellinglaser met maskermodus

Als een laserstraal in bijvoorbeeld glas komt, dan krijg je een weerspiegeling van de straal. Een laserstraal die weerkaatst in glas zal nooit recht terugkomen. Hierdoor is de kans op fouten veel groter, want als je het niet in de gaten hebt, pak je met je ontvanger de verkeerde laserstraal op. Hierdoor zul je je werk verkeerd gaan uitzetten omdat je een verkeerde hoogte oppakt met je handontvanger.

 

Ook hiervoor heeft Spectra een geweldige optie ontwikkeld: de zogenoemde maskermodus. In de optie maskermodus kun je de afschotlaser tot maximaal drie zijden dichtzetten (de laser blokkeert zelf de uitgaande laserstralen). Mocht het dus zijn dat je je laser alleen kunt neerzetten voor een glazen ruit of iets dergelijks, dan is dat nu met de vernieuwde types geen probleem meer dankzij deze maskermodus.

 

 

Spectra UL633N als meest geavanceerde afschotlaser

Zoek je een laser met minimaal de bovenstaande opties en werk je in de wegenbouw, dan is de UL633N van Spectra Precision de meest geschikte laser voor jou. Deze laser heeft namelijk ook nog een Z-as en hiermee kun je dus bovendien rioleringen aanleggen. De in de koffer meegeleverde SpotFinder is een geavanceerde doelplaat die via een radioverbinding met je laser communiceert. Hierdoor kan hij op de Z-as eveneens een automatische meting doen (hetzelfde idee als de hellingmeting met een HL760). Zo kun je dus ook tussen twee vaste punten de procenten automatisch laten berekenen. 

 

De GL720 en de GL722 als nauwkeurigste afschotlaser

Ben je werkzaam in bijvoorbeeld het aanleggen van sportvelden met een kilverblad / laserblad dan is de GL720 of de GL722 van Spectra Precision de perfecte afschotlaser voor jou. De 7-serie van Spectra heeft namelijk een veel sterkere en stabielere spot (laserstraal) op langere afstanden. Ben je dus met je laserblad / kilverbak bezig op een werk van bijvoorbeeld 800 m2,dan zullen je machineontvangers goed blijven reageren op de laserstraal omdat deze nog steeds vloeiend is op deze meters.

 

De GL4x2- en GL6x2-serie hebben echter een wat minder sterke spot. Hiervan merk je normaal gesproken helemaal niets als je met een handontvanger werkt, maar ga je deze lasers gebruiken op een laserblad dat wordt aangestuurd door machineontvangers, dan zal op een gegeven moment het blad in de storingsmodus schieten, omdat de laserstraal op 800 meter wat begint te zwabberen van boven en naar beneden. Hierdoor weet je blad niet meer of hij nu naar boven, naar beneden of op gelijke hoogte moet blijven. Bovendien heeft de afstandsbediening van de 7-serie een veel groter bereik, omdat deze via een radiosignaal met de laser is verbonden

 

Heb je dus een groot werk van bijvoorbeeld 800 meter dan zal de afstandsbediening blijven communiceren met de laser. De afstandsbedieningen van de 4- en 6-serie communiceren via bluetooth met elkaar. Omdat bluetooth een bereik heeft van maximaal 150 meter, is een dergelijke afschotlaser minder geschikt voor grote afstanden.

 

Alle afschotlasers van Spectra bekijken ►

 

Ook interessant
AIC Visser doet mee aan Black Friday!

AIC Visser doet mee aan Black Friday!

Ronald 14-11-2024 0
Ieder jaar zie je Black Friday steeds groter worden. Niet alleen in de consumentenmarkt, maar ook binnen de B2B-sector. Voor ons als technische grooth...
Lees meer
AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

AIC Visser brengt verlichting tijdens de donkere dagen

Ronald 22-10-2024 0
De donkere dagen komen er weer aan! Op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit, wat betekent dat we officieel overgaan op de wintertijd. Hoew...
Lees meer
AIC Visser officieel Honda-dealer

AIC Visser officieel Honda-dealer

Ronald 08-10-2024 0
AIC Visser blijft zich maar uitbreiden. Zo weten we telkens weer nieuwe dealerschappen te verwerven. De nieuwste toevoeging aan het groeiende aantal d...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600