-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld. Verschillende supermarkten hebben al een AED in hun pand opgehangen, steeds meer buurten in Nederland verenigen zich om een defibrillator aan te schaffen en ook op de werkvloer duiken ze steeds meer op. En terecht natuurlijk, want de inzet van een AED kan vele levens redden. Om ook de werknemers in de bouw en GWW tegemoet te komen, hebben wij nu ook diverse reanimatie-apparaten in ons assortiment opgenomen. Voor je tot een eventuele aanschaf overgaat, kun je je het beste even inlezen over deze levensreddende apparatuur.
De keuze voor een AED is er met name op het gebied van prijs. Er zijn namelijk goedkopere AED’s die voornamelijk worden geproduceerd in landen als Japan en Korea. Het voordeel hiervan is de prijs, want deze zijn goedkoop en worden in grote mate aangeboden. De meeste AED’s tot circa 900 euro hebben echter geen FDA-keurmerk. Bovendien zijn onderdelen van goedkope alternatieven vaak niet verkrijgbaar, waardoor goedkoop uiteindelijk toch duurkoop blijkt te zijn.
Als leverancier van onder andere BHV-producten hebben wij bewust gekozen voor de AED’s van het merk Defibtech Lifeline. Deze Amerikaanse fabrikant is samen met Philips en Zoll de aanbieder van de beste AED’s die verkrijgbaar zijn. De onderdelen zijn gemakkelijk te verkrijgen waardoor een eventueel mankement gemakkelijk kan worden verholpen en de levensduur van een AED aanzienlijk verlengd wordt.
Philips heeft een aantal instapmodellen die voor binnen gebruik geschikt zijn, maar de ervaring is dat deze minder goed bestand zijn tegen buitengebruik. De keuze voor AED’s van Lifeline is een bewuste keuze, omdat deze veelvuldig ingezet worden bij trainingen die gegeven worden en de meeste opgeleide BHV’ers al bekend zijn met de defibrillatoren van dit merk. Het voordeel van een AED die is voorzien van een FDA-keurmerk, is dat deze een zelftest hebben. Ons advies is om elke eerste maandag van de maand de zelftest welke standaard op de AED-toestellen zit uit te voeren. Dan wordt de defibrillator getest op een correcte werking van de electroden, batterij en deze dus gereed voor gebruik is. Hierdoor is het niet nodig om een abonnement af te sluiten voor het onderhoud, dit scheelt toch enkele tientallen euro’s per jaar. Wat een FDA-keuring in houdt wordt elders in deze blog verder toegelicht.
Wie een beetje handig is met een online zoekmachine, weet dat er veel verschillende aanbieders van defibrillatoren te vinden zijn. Het kan dan soms lastig zijn om de juiste AED te vinden. Onthoud dan ook dat de beste defibrillators ter wereld worden geproduceerd in de Verenigde Staten. Online worden echter veel goedkope alternatieven aangeboden, maar deze zijn meestal niet voorzien van een zogenoemd FDA-keurmerk. Alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn vaak met dezelfde snelheid weer verdwenen, waardoor het vervangen van onderdelen vaak eveneens een heikel punt is. In het geval er reserveonderdelen nodig zijn en deze niet beschikbaar zijn, wordt goedkoop al gauw duurkoop.
De AED's die wij in ons online assortiment aanbieden zijn van het merk Defibtech Lifeline, een producent die een van de toonaangevende fabrikanten is op het gebied van defibrillatoren. Zij hebben dan ook veel kennis en kunde in huis en door de jarenlange doorontwikkeling worden er regelmatig innovaties doorgevoerd. De AED’s zijn zeer geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik, erg gemakkelijk in de bediening en de onderdelen zijn los verkrijgbaar.
Verreweg de meeste AED’s die in Nederland verkocht worden, hebben het FDA-keurmerk. FDA staat voor de Amerikaanse Food and Drugs Administration. Producenten van defibrillators die AED-apparaten in Amerika willen verkopen, zijn verplicht te beschikken over het FDA-keurmerk. De FDA zorgt er in het algemeen voor dat de regels van het Amerikaanse Public Health Service Act worden nageleefd.
De FDA is een Amerikaanse overheidsinstantie die toeziet op de kwaliteit van onder meer medicijnen, voedselproducten, cosmetica en medische producten in de breedste zin van het woord. Zodra een dergelijk product in de VS wordt verkocht, moet dit te allen tijde voldoen aan de eisen voor het FDA-keurmerk. Vooral waar het draai om het produceren van medicijnen en medische producten zijn er in Amerika zeer strenge regels van kracht. Buitenlandse bedrijven die naar de Verenigde Staten willen exporteren, ontspringen de dans evenmin. De grotere producenten van defibrillatoren die over de gehele wereld (dus ook de VS) hun producten aan de man willen brengen, zijn dus verplicht hun AED's door de FDA te laten keuren.
Een FDA-keurmerk staat dus niet alleen voor de veiligheid van het product, maar is bovendien een garantie voor een betrouwbaar product van hoogstaande kwaliteit. Dit geldt zowel voor het eindproduct als het gehele productieproces.
In de Europese Unie kennen wij in feite niet zoiets als de FDA. Om producten in de EU aan de man of vrouw te mogen brengen – zoals alle apparaten met een stekker, speelgoed, meetapparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen en machines – is het enkel verplicht de zogenoemde CE-markering te voeren. Een CE-markering is echter geen keurmerk, en geeft puur aan dat het product veilig kan worden gebruikt. Een artikel met een CE-markering voldoet in dat geval aan alle regelgeving die in de EU van kracht is.
Daarbovenop komt nog dat de fabrikant alle benodigde onderzoeken, metingen en test zelf mag gaan uitvoeren. Uiteraard mag hij er voor kiezen in dit te laten doen door een instantie naar keuze. De CE-markering zegt dus vooral iets over het veilige gebruik van het product zelf. Het zegt dan ook niets over de kwaliteit van het productieproces. De FDA gaat dan ook een flinke stap verder.
Zoals hierboven staat beschreven, geeft een CE-markering alleen maar aan dat het product veilig is te gebruiken, en geeft deze niet de garantie dat het productieproces en het eindproduct van zeer goede kwaliteit is. Dat verklaart dan ook min of meer het enorme prijsverschil tussen een AED van nog geen 1.000 euro en 'onze' defibrillators. Het laten keuren door de FDA is namelijk een prijzige aangelegendeid, en dat wordt natuurlijk doorberekend in de verkoopprijs. Maar hiermee heb je dan wel de garantie dat je reanimatie-apparaat 100 procent veilig is.
In ons online assortiment defibrillatoren bieden wij je de keuze uit een semi-automatische AED of een volautomatische AED. Het enige verschil tussen beide modellen is dat een volautomatisch AED-apparaat je al het levensreddende werk uit handen neemt. Je bevestigt de elektroden op de borstkas van de patiënt, waarna de defibrillator zelf het slachtoffer een elektrische schok toedient.
Een AED halfautomaat werkt in feite maar een klein beetje anders. Dit reanimatietoestel heeft namelijk een aparte knop voor de elektrische schok aan boord. Je zet dus de elektroden op de borst van het slachtoffer, waarna je zelf het juiste moment dient te kiezen om een elektrische schok toe te dienen. Gelukkig is een AED-apparaat van Defibtech Lifeline voorzien van handige software, die zelf het juiste moment bepaalt en via de ingebouwde luidspreker in het Nederlands een waarschuwing afgeeft om de knop in te drukken. Omdat veel mensen het echter niet aandurven om ineens te beschikken over leven of dood, zijn er dus de volautomatische AED's op de markt gekomen.
Voor het bedienen van een van onze AED's is de nodige medische kennis gelukkig niet vereist. Want je hoeft gelukkig echt geen medische achtergrond te hebben om een defibrillator te kunnen en mogen hanteren. Een AED-toestel is dan ook veilig te gebruiken door een ieder die eens heeft gezien hoe de AED werkt.
Zodra het reanimatietoestel wordt ingeschakeld, begeleidt de Nederlands ingesproken stem van het apparaat de gebruiker in verschillende stappen om zo iemand te kunnen redden. Een van de instructies luidt: "Breng de elektroden aan op het ontblote bovenlijf van de patiënt." Omdat op de elektroden met illustraties staat aangegeven waar deze op het lichaam dienen te worden aangebracht, is dit gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien is de defibrillator zo beveiligd, dat er alleen een elektrische schok wordt afgegeven als er door de AED wordt gegeristreerd dat het noodzakelijk is een schok toe te dienen. Op deze manier wordt gelukkig voorkomen dat iemand een schok krijgt toegediend terwijl hij of zij helemaal geen schok nodig heeft.
En zo werkt de AED van Defibtech Lifeline
AED defibrillatoren bekijken >
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600